Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

Motivation
Publicerad
Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.

Vill du känna att du ser betydelsen av vad du gör på ditt jobb? Välj ett yrke inom vård, omsorg eller utbildning. Det är den sektor som i minst utsträckning upplever sitt arbete som betydelselöst, visar Jobbhälsoindex nya undersökning.

På andra håll är det värre. Ungefär 14 procent av de tillfrågade i undersökningen upplever att de inte ser betydelsen av vad de gör på sitt jobb. Och det är dubbelt så många som 2013.

Vad beror den här ökningen på?

”Ja, det skulle ju vara kul att kunna svara på den frågan. Vi kan inte se någon orsak, men det finns många spekulationer,” säger Lars Hjalmarsson.

 

En är att den ekonomiska utvecklingen gått bra de senaste åren och att man då har möjlighet att fundera över värden som meningsfullhet. I svårare tider blir istället sådant som mat och husrum betydelsefullt.

”Utvecklingen  i arbetslivet går i en ökad grad mot specialisering – möjligen skulle man kunna tänka sig att det leder till att fler känner sig som en mindre kugge i ett större maskineri,” säger Lars Hjalmarsson.

Det resonemanget ligger nära teorin i antropologen David Graebers bok om bullshit-jobb – yrken som är skapade för att hålla folk sysselsatta – som Chef skrev om härom året.  

Graeber argumenterade med att upptill 40 procent upplever sitt jobb som meningslöst – inte minst chefer. I synnerhet hr-konsulter, kommunikatörer, finansstrateger och bolagsjurister pekades ut.

 

I Jobbhälsoindex undersökning är det de som jobbar inom handel och transport som har det värst på den punkten. Att personer som jobbar nära andra människor inom vård, omsorg och utbildning har lättast att hitta mening i jobbet innebär också att fler kvinnor än män upplever sitt jobb som meningsfullt.

Undersökningen visar också att yngre upplever sitt jobb som mindre meningsfullt jämfört med sina äldre arbetskamrater.

”Man bör komma ihåg att det bygger på självskattning, det finns ju ingen objektiv måttstock på vad som är meningsfullt,” säger Lars Hjalmarsson.

Ett tydligt samband kan man se i undersökningen: De som drabbats av psykisk ohälsa upplever i högre grad en betydelselöshet på sina arbeten. Likaså de som upplever ett psykiskt obehag av att gå till jobbet. Men vad som är hönan och ägget där går inte att säga.

 

Det talas ju ofta om syfte som ett sätt att attrahera kompetens – vad kan chefen eller arbetsgivaren göra för att få jobbet att kännas mer meningsfullt?

”Man kan ju föreställa sig att det ligger i det här med ökad delaktighet, vara med och påverka. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Om man tar det här med vård och omsorg, är det snarare antagligen i mötet med en sjuk eller gammal människa och upplevelsen i att kunna göra något för den som man upplever betydelse,” säger Lars Hjalmarsson.

Undersökningen, gjord i samarbete med Svenskt kvalitetsindex, grundar sig på 10200 intervjuer med ett slumpvis urval i åldersgruppen 20-65, där deltagarna minst arbetat halvtid.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.