7 punkter: Så blir ditt chefsår 2018

Alla år är fullspäckade för chefen – men vissa år bjuder på fler möjligheter till förändring än andra. 2018 är ett sådant. För det talar snabba rörelser på både arbetsmarknaden och inom den tekniska utvecklingen, samt omvälvande lagstiftning – med ett oförutsägbart riksdagsval som körsbäret på toppen.

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad

Din arbetsrätt
Förhoppningsvis är du redan i full gång med förberedelserna inför dataskyddsförordningen GDPR som börjar gälla den 25 maj och därmed ersätter nuvarande personuppgiftslagen. Stalltipset för att riktigt rivstarta processen, hämtat från en Chef-intervju med juristen Axel Tandberg, är att hitta ett sätt att samlas kring det komplexa ämnet från olika håll i organisationen.

Känns det tungt? Se det som en möjlighet att förena er internt, få en närmare relation till kunder och ett tillfälle att bygga upp en beredskap om något händer kring ert dataskydd. För fler tips, skaffa biljett till Chefs GDPR-seminarium den 7 februari (se chef.se för mer info).

Två andra saker att hålla i huvudet kring arbetsrätt under året:
1) #Metoo – både vad gäller gamla förseelser och framåtsyftande arbete behöver du ha full koll på dina skyldigheter som chef vid fall av sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. ”Detta är ingen våg som kommer att ebba ut utan ett paradigmskifte när det gäller kraven på hur chefer och arbetsledare beter sig och agerar”, säger Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat på Vinge och
Chefs expert på arbetsrätt.
2) Riksdagsvalet i september och dess eventuella effekter på det arbetsrättsliga regelverket. Vem vill vad om LAS och vilken makt får de?

Din hälsa
Blir 2018 året när hälsa i det holistiska perspektivet slår igenom på full folklig front – när hälsa går från att handla om kropp och själ till att, även i gemene mans uppfattning, självklart omfatta miljöpåverkan och samhällsnytta? I spåren av en omtalad studie som visade att smartphone-användande gått i takt med ökande psykisk ohälsa hos amerikanska ungdomar har tidigare Facebook-chefer gått ut och talat om sociala mediers negativa effekter på samhället som helhet. Och i den senaste forskningen (omskriven i förra numret av Chef) kring mindfulness, ett begrepp som länge stått i centrum för chefens mentala hälsa, konstateras att just det inte längre räcker. Till den forna succéfaktorn måste även osjälviskhet och medkänsla läggas för att resultatet ska bli ett framgångsrikt och engagerat ledarskap – med god inverkan på omgivningen.

Bland mikrotrender med bäring på miljö märks grönare produkter, luftrenare och nyttiga svampar i stället för nyttiga bakterier. Årets sport? Padeltennis.

Dina rekryteringar
Det blir ännu hårdare konkurrens om kompetensen under 2018. Arbetsförmedlingens prognos visar på en stark utveckling för arbetsmarknaden, med utbredd optimism i alla branscher, samtidigt som bristen på arbetskraft tilltar.

Så hur ska just du hitta rätt person för er lediga tjänst? Här gäller det att vara smart och jobba på flera fronter – både internt för att bli en mer attraktiv arbetsgivare, men också utåt. Bli ännu mer uppsökande och leta kompetens på för er nya ställen. Kan ni bli mer aktiva i arbetet med mångfald och inkludering – kanske inspireras av eller delta i mentorprogram som vänder sig till grupper som står längre från arbetsmarknaden? Hitta nya samarbetspartners? Samla in data vid nyanställningar för att skapa en bild av framtida kandidaters troliga prestation?

Ett bra kom ihåg vid nyanställningar är att ha stenkoll på kandidaters eventuella skyldigheter mot sina före detta arbetsgivare – till exempel konkurrensklausuler och skyldigheter mot tidigare kunder. Kolla upp det i tid och slipp obehagliga överraskningar.

Din egen fortbildning
När utvecklingen snurrar allt fortare, det pratas om behovet av kunskapsrevolution överallt och när ’learnability’ – förmågan att snabbt tillgodogöra sig nya kunskaper och erfarenheter – blivit ett buzzword är det viktigare än någonsin att sätta av tid för kompetensutveckling. Både för medarbetare och för dig själv.

Nyfikenhet som grundinställning och något slags system och struktur för den allmänna omvärldskollen är viktiga nycklar – men också ett tydligt schema för dig själv. Tänk karriärplan, fast för fortbildning. Var finns dina kunskapsluckor? Hur löser du dem bäst? Och när behöver du senast ha blivit lite klokare? Välj mellan bitesize-kurser där avsnitten skickas ut via Messenger, en fullskalig MBA eller kanske någonstans mittemellan. Kom också ihåg att din roll som chef inte är att veta allt, men se för all del till att omge dig med personer du kan fråga.

Din arbetsmiljö

Medan hemmen påminner allt mer om en arbetsplats – med mobiler, datorer och plattor ständigt uppkopplade mot jobbet – liknar 2018 års kontor väldigt mycket ett hem. På de nya, kreativa, aktivitetsbaserade arbetsplatserna sjunker medarbetarna ner i Sacco-säckar bland bokhyllorna i ombonade ”vardagsrum” för att diskutera säljmål och budgetutfall. I den hemtrevliga latte-hörnan uppstår spontanmöten med kompisarna och på kuddarna i den stora trappan halvligger folk under arbetet med nästa presentation. Egna skrivbord med familjefoton är ett minne blott, liksom pärmar, dokumentkorgar och annat gammaldags. Folk rör sig hela tiden, gränserna mellan rekreation och arbete är flytande, vilket ska främja utveckling och innovation.

I Sverige har stora organisationer som exempelvis Försäkringskassan och Swedbank anammat det nya arbetssättet och fler är på gång. Inte alla är nöjda. Att komma till sin arbetsplats på morgonen utan att veta var man ska sitta, eller med vem, kan upplevas som stressande och ineffektivt. Liksom den öppna planlösningen med störande rörelser och ljud. På Malmö högskola yttrade sig missnöjet med prestigebygget Niagaras nya flexkontor i att forskarna inte gick dit alls, utan jobbade hemifrån i stället.

Hur flexibel är du själv?

Din karriär

Har du fortfarande inte bestämt dig för vad du ska bli när du blir stor? Bra. Under 2018 fortsätter nämligen den svenska arbetsmarknaden att utvecklas mycket starkt, med en förväntad tillväxt på 74 000 nya jobb under året. Statliga prognoser visar samtidigt att arbetsgivarna får allt svårare att få tag på personal, särskilt högutbildad sådan. På många håll råder chefsbrist, inte minst i kommunerna. Varje dag går 48 offentliganställda chefer i pension. Dina chanser att byta jobb, växla karriär och testa vingarna på nytt har med andra ord sällan varit så gynnsamma som nu.

Till yrken på högskolenivå där det råder störst brist på arbetskraft, och minst konkurrens om jobben, hör civilingenjörer, speciallärare, läkare, systemutvecklare, specialistsjuksköterskor och it-arkitekter.

Sysselsättningen inom administration, ekonomi och juridik ökar tydligt, med stor brist på socialförsäkringshandläggare, revisorer, utredare, controllers, jurister med flera. Allra störst jobbtillväxt råder inom data- och it-området.

Och orosmolnen? Digitaliseringen och anstormningen av artificiell intelligens (AI) innebär förvisso stora möjligheter, men kan också välta dina karriärplaner fullständigt om du inte ser upp.

”Den som inte hoppar på AI-tåget riskerar en snabb men plågsam död på perrongen”, förkunnar analysföretaget Kairos future något dystert i sin framtidsspaning inför 2018.

Din ekonomi

Bilden av chefen som en person som badar i pengar och förmåner är betydligt överdriven, vilket du förmodligen redan visste. Lönestatistik från i fjol visar att genomsnittschefen tjänade modesta 45 500 kronor i månaden, inklusive förmåner och rörliga lönedelar.

Så vad händer på ersättningsfronten i år? Värderas din insats tillräckligt högt, i förhållande till ansvaret du axlar? Borde inte 2018 bli året då du väsentligt höjer din lön?

Ett av de bästa sätten att få upp lönen några snäpp är att byta jobb, vilket kan vara särskilt lägligt just i år (se vidare artikel på Din karriär).

Annars lönar det sig som alltid att samla fakta och väl underbyggda argument innan löneförhandlingen drar igång. Vilket är det generella löneläget för din typ av chefstjänst? På vilket sätt är din kompetens särskilt värdefull? Är motparten fullt medveten om dina styrkor och vad du åstadkommit? Vad behöver du prestera för att komma upp i en viss lön 2018?

”Om du överväger att byta jobb, fundera om det finns andra saker än pengar som du värdesätter. Har du redan bra förutsättningar att göra ett bra jobb, arbetstider och möjligheter att kombinera arbete och familjeliv? Vill du i så fall byta detta mot en högre lön? Dessa andra faktorer är ofta lika viktiga eller till och med viktigare än lönen”, tipsar AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna och Chefs löneexpert.

Av: Karin O’Mahony och Fredrik Kullberg

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.