Årets tema: Upskilla eller försvinna

Förändringstakten i samhället är så hög att organisationer och individer löpande behöver uppgradera sig själva och lära nytt. Men framtidens arbetsmarknad matchar inte hur vi chefer kompetensutvecklar idag – varken oss själva eller våra medarbetare.

Köp biljett idag!

Hur får vi in det ständiga lärandet i vårt dagliga ledarskap? Hur bygger man som chef en lärandekultur och vet vi ens vad vi behöver lära oss? Chefgalan 2020 handlar om upskilling – och hur vi tar oss an utmaningarna med den nya tidens kompetensutveckling.

På scenen möter vi:

anna-wikland-cg

Anna Wikland, Sverigechef Google

Att bossa över ett av världens mest snabbrörliga bolag, där varje medarbetares steg omsätts i nyckeltal som kontinuerligt mäts, passar denna innovativa ledare utmärkt. Efter en bakgrund som handbollsspelare på elitnivå, toppstudier i USA och första chefsjobbet som 24-åring utsågs hon 2017 till Näringslivets mäktigaste kvinna inom tech.

Som Sverigechef på Google driver hon idag förändring och innovation som får global genomslagskraft. Hon går i bräschen för en ny syn på lärande och menar att chefer har ett ansvar för att lära sig nya saker och omsätta det i innovation. På Chefgalan delar hon med sig av sina bästa kompetensutvecklingstips.

janne-andersson-chefgalan

Janne Andersson, förbundskapten

Han är en dålig förlorare av rang. Men det kan tyckas rimligt när hela ens yrkesuppdrag går ut på att vinna. Janne Andersson är landslagstränaren som tog Sverige till sin bästa prestation i VM 2018 sedan bronset 1994. Han är ständigt under hård press men hyllas just nu för att ha säkrat sommarens EM-biljett.

Hur resonerar förbundskaptenen när han bygger sitt vinnande lag? Hur ser han till att jobba med de bästa? Hur upskillar man ett landslag och säkrar spelarnas ständiga utveckling? På Chefgalan berättar Janne Andersson allt detta, och delar med sig av sina allra bästa coachningsmetoder.

asa_sweco

Åsa Bergman, koncernchef Sweco

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 har gjort Sweco, som omsätter 19 miljarder, till en raket på Stockholmsbörsen. Åsa Bergman tog efter 30 år på bolaget över rodret som vd. Idag bossar hon över 16 000 arkitekter och ingenjörer i 13 länder. Hon brinner för jämställdhet och har 50 procent kvinnor och män i högsta ledningen.

Men framgångarna på Sweco kommer inte utan motstånd – kunderna efterfrågar ständigt lösningar på nya problem och då behöver medarbetarna löpande ny kompetens. Hör Åsa Bergman berätta hur Sweco jobbar för att hitta expertkompetens mitt i rådande ingenjörsbrist. Och vilken kultur som behövs när hela affärsidén bygger på både bredd och expertis.

caroline2

Caroline Farberger, vd Ica Försäkring

Hon har ökat den ekonomiska tillväxten på kort tid i rollen som vd på Ica Försäkring. Detta efter en chefskarriär på Trygg-Hansa och framgångar som McKinsey-konsult. Parallellt med de affärsmässiga framgångarna har Caroline Farberger breddat vägen för helt nya ledarskapsnormer i näringslivet.

Fram till en torsdag i september 2018 levde hon som Carl, vilket gör henne till den första sittande vd:n i Sverige som öppet berättar om sin könskorrigering. På Chefgalan delar Caroline med sig av sina helt unika insikter som både manlig och kvinnlig chef – och vilket lärande som hjälpt henne framåt på sin personliga resa.

henrik_scania

Henrik Henriksson, koncernchef Scania

Under en hel timme i höstas stoppades all verksamhet på Scanias samtliga kontor och tillverkningsorter runt om i världen. Detta efter att koncernchefen Henrik Henriksson bestämt att alla anställda skulle utbildas i klimatförändringar.

Han beskrivs som en inkluderande och modern ledare, som ständigt kompetensutvecklar såväl sig själv som medarbetarna för att nå nästa nivå. Men tuffa tider väntar för Scania. Produktionen kommer att behöva minska med 20 procent givet marknaden. På Chefgalan berättar Henrik Henriksson om utmaningarna med såväl nedskärningar som kraven på livslångt lärande.

cissi-niklas-sajtne

Cissi Elwin och Niklas Källner

Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef leder Chefgalan tillsammans med Niklas Källner. Niklas är journalist, programledare och författare – mest känd från SVT:s program Skavlan. Under Chefgalan bjuder denna duo på skarpa intervjuer och en härlig scennärvaro med mycket skratt.