stefan1

Årets Chef-vinnaren: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

I hård konkurrens blev det slutligen Stefan Vilkman, rektor för Östra gymnasiet i Huddinge, som tog hem priset Årets Chef på Chefgalan 2019. Men vad innebär det egentligen att få en sådan utmärkelse? Chef hörde av sig till Stefan Vilkman som berättar om en händelserik och ganska omtumlade period i sitt liv.

”Det har varit ett mycket spännande år. Priset som Årets Chef kom väldigt oväntat, och jag blev både upprymd och närmast euforisk i början. Samtidigt som jag insåg hur viktigt det är att även en skolledare kan hyllas på det här viset – priset har faktiskt ett blivit ett lyft för hel kår som annars sällan får så värst mycket uppmärksamhet eller erkännanden i offentligheten.”

aretschef-3

Läs också: Årets Chef 2019: Stefan Vilkman

Vad har du annars fått för reaktioner?

”Om jag får skämta till det lite, kan man väl säga att folk börjat lyssna på en på mötena … Intresset för vårt arbete på Östra gymnasiet är faktiskt väldigt stort, och det är roligt att så många efter utmärkelsen har velat höra mig berätta hur vi kunnat klättrat så i resultat. Medierna är intresserade, och under året som gått har jag hållit ett antal föredrag och workshops, även det en konsekvens av Årets Chef-priset. Jag har också fått en förfrågan om att skriva en bok, något jag är i full färd med just nu. Allt det här har givit mig anledning att reflektera än mer över mitt ledarskap. Det är väldigt nyttigt, för jag måste ju koka ner och formulera det jag sysslar med på ett sätt som är tydligt och lättbegripligt för alla, även för mig själv.”

Vad händer härnäst?

”Det blir fler föreläsningar, fortsatt arbete med boken som sagt, och jag märker hur jag sakteliga blir allt mer inblandad i skolutvecklingen i hela kommunen. Samtidigt pågår mitt vardagsarbete som vanligt – det är viktigt att inte tappa fokus på det”, säger Stefan Vilkman.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.