stefan1

Årets Chef-vinnaren: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

I hård konkurrens blev det slutligen Stefan Vilkman, rektor för Östra gymnasiet i Huddinge, som tog hem priset Årets Chef på Chefgalan 2019. Men vad innebär det egentligen att få en sådan utmärkelse? Chef hörde av sig till Stefan Vilkman som berättar om en händelserik och ganska omtumlade period i sitt liv.

”Det har varit ett mycket spännande år. Priset som Årets Chef kom väldigt oväntat, och jag blev både upprymd och närmast euforisk i början. Samtidigt som jag insåg hur viktigt det är att även en skolledare kan hyllas på det här viset – priset har faktiskt ett blivit ett lyft för hel kår som annars sällan får så värst mycket uppmärksamhet eller erkännanden i offentligheten.”

aretschef-3

Läs också: Årets Chef 2019: Stefan Vilkman

Vad har du annars fått för reaktioner?

”Om jag får skämta till det lite, kan man väl säga att folk börjat lyssna på en på mötena … Intresset för vårt arbete på Östra gymnasiet är faktiskt väldigt stort, och det är roligt att så många efter utmärkelsen har velat höra mig berätta hur vi kunnat klättrat så i resultat. Medierna är intresserade, och under året som gått har jag hållit ett antal föredrag och workshops, även det en konsekvens av Årets Chef-priset. Jag har också fått en förfrågan om att skriva en bok, något jag är i full färd med just nu. Allt det här har givit mig anledning att reflektera än mer över mitt ledarskap. Det är väldigt nyttigt, för jag måste ju koka ner och formulera det jag sysslar med på ett sätt som är tydligt och lättbegripligt för alla, även för mig själv.”

Vad händer härnäst?

”Det blir fler föreläsningar, fortsatt arbete med boken som sagt, och jag märker hur jag sakteliga blir allt mer inblandad i skolutvecklingen i hela kommunen. Samtidigt pågår mitt vardagsarbete som vanligt – det är viktigt att inte tappa fokus på det”, säger Stefan Vilkman.

Relaterade artiklar

lyckas
Karriär

4 grundläggande förmågor för att lyckas

Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad:

Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Mikael Åbom, vd Fonus.
Karriär

Fonus vd: ”Jag fick en väldig respekt för livet”

Mikael Åbom, vd och koncernchef för Fonus, fick erfarenhet av branschen redan som 15-åring, när han hjälpte till vid pappans jourtransporter av avlidna. ”Jag fick en väldig respekt för livet”, säger han.

karriarsagauppsig
Karriär

3 frågor du måste besvara innan du säger upp dig

Ta chansen att utvärdera din ställning på arbetsplatsen åtminstone en gång per år. Här är tre frågor du bör ställa dig innan du säger upp dig.
Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.

svordomar
Karriär

10 misstag ingen vill göra på anställningsintervjun

Jobbintervjuer är stressande och leder lätt till misstag hos alla inblandade. Men vilka är harmlösa, och vilka är närmast oförlåtliga? Undersökningsföretaget Yougovs brittiska del har frågat folk i alla åldrar och positioner om vad som mest sannolikt får en jobbintervju att haverera.

Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

nyillus
Karriär

Fler kvinnor får kränkande frågor i rekryteringen

Nästan tre gånger så många kvinnor som män anser sig ha fått kränkande frågor under en anställningsintervju, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. Fler än var fjärde svensk upplever samtidigt att de nekats anställning på grund av diskriminering.