stefan1

Årets Chef-vinnaren: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

I hård konkurrens blev det slutligen Stefan Vilkman, rektor för Östra gymnasiet i Huddinge, som tog hem priset Årets Chef på Chefgalan 2019. Men vad innebär det egentligen att få en sådan utmärkelse? Chef hörde av sig till Stefan Vilkman som berättar om en händelserik och ganska omtumlade period i sitt liv.

”Det har varit ett mycket spännande år. Priset som Årets Chef kom väldigt oväntat, och jag blev både upprymd och närmast euforisk i början. Samtidigt som jag insåg hur viktigt det är att även en skolledare kan hyllas på det här viset – priset har faktiskt ett blivit ett lyft för hel kår som annars sällan får så värst mycket uppmärksamhet eller erkännanden i offentligheten.”

aretschef-3

Läs också: Årets Chef 2019: Stefan Vilkman

Vad har du annars fått för reaktioner?

”Om jag får skämta till det lite, kan man väl säga att folk börjat lyssna på en på mötena … Intresset för vårt arbete på Östra gymnasiet är faktiskt väldigt stort, och det är roligt att så många efter utmärkelsen har velat höra mig berätta hur vi kunnat klättrat så i resultat. Medierna är intresserade, och under året som gått har jag hållit ett antal föredrag och workshops, även det en konsekvens av Årets Chef-priset. Jag har också fått en förfrågan om att skriva en bok, något jag är i full färd med just nu. Allt det här har givit mig anledning att reflektera än mer över mitt ledarskap. Det är väldigt nyttigt, för jag måste ju koka ner och formulera det jag sysslar med på ett sätt som är tydligt och lättbegripligt för alla, även för mig själv.”

Vad händer härnäst?

”Det blir fler föreläsningar, fortsatt arbete med boken som sagt, och jag märker hur jag sakteliga blir allt mer inblandad i skolutvecklingen i hela kommunen. Samtidigt pågår mitt vardagsarbete som vanligt – det är viktigt att inte tappa fokus på det”, säger Stefan Vilkman.

marknadsbit-finalistsla%cc%88pp
Sveriges främsta ledarskapsgala

Årets finalister är här!

Vilka är Sveriges bästa chefer? På Chefgalan den 11 mars på Grand Hotêl delar vi ut priset till Årets chefer i fem kategorier – nu har vi presenterat finalisterna!

Relaterade artiklar

dilemma-4
Karriär

Microsofts vd: ”Därför ska du våga ta utlandsjobbet”

Chefen har blivit erbjuden jobb utomlands – men sambon stretar emot. Hur ska hon tänka? Microsofts Sverige-vd Hélène Barnekow ger råd i Chef Dilemma.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Bemanningsföretaget Adecco har åtagit sig att utbilda 5 miljoner människor inom digital kunskap före 2030.
Karriär

Höjer digitala kompetensen – hos 5 miljoner anställda

När den kompetens som efterfrågas skiftar karaktär riskerar stora delar av arbetskraften att halka efter. Som svar lanserar Adecco Group nu ett kunskapsinitiativ som berör miljoner människor globalt.
7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
3 trender inom organisationers kompetensutveckling under 2020
Karriär

3 trender för lärande företag 2020

Med ett allt längre arbetsliv och förändrade yrkesroller har behovet av vidareutbildning aldrig varit större. Såhär tror edX vd att 20-talet kan komma att präglas av ny kunskap.