Årets Chef-vinnaren: ”Ett mycket spännande år”

En vardagshjälte i en utsatt chefsroll som skapat fantastiskt resultat. Så löd juryns motivering när Stefan Vilkman blev Årets Chef 2019. Här berättar han om sitt omtumlande år efter prisutmärkelsen.

Karriär
Publicerad

I hård konkurrens blev det slutligen Stefan Vilkman, rektor för Östra gymnasiet i Huddinge, som tog hem priset Årets Chef på Chefgalan 2019. Men vad innebär det egentligen att få en sådan utmärkelse? Chef hörde av sig till Stefan Vilkman som berättar om en händelserik och ganska omtumlade period i sitt liv.

”Det har varit ett mycket spännande år. Priset som Årets Chef kom väldigt oväntat, och jag blev både upprymd och närmast euforisk i början. Samtidigt som jag insåg hur viktigt det är att även en skolledare kan hyllas på det här viset – priset har faktiskt ett blivit ett lyft för hel kår som annars sällan får så värst mycket uppmärksamhet eller erkännanden i offentligheten.”

Vad har du annars fått för reaktioner?

”Om jag får skämta till det lite, kan man väl säga att folk börjat lyssna på en på mötena … Intresset för vårt arbete på Östra gymnasiet är faktiskt väldigt stort, och det är roligt att så många efter utmärkelsen har velat höra mig berätta hur vi kunnat klättrat så i resultat. Medierna är intresserade, och under året som gått har jag hållit ett antal föredrag och workshops, även det en konsekvens av Årets Chef-priset. Jag har också fått en förfrågan om att skriva en bok, något jag är i full färd med just nu. Allt det här har givit mig anledning att reflektera än mer över mitt ledarskap. Det är väldigt nyttigt, för jag måste ju koka ner och formulera det jag sysslar med på ett sätt som är tydligt och lättbegripligt för alla, även för mig själv.”

Vad händer härnäst?

”Det blir fler föreläsningar, fortsatt arbete med boken som sagt, och jag märker hur jag sakteliga blir allt mer inblandad i skolutvecklingen i hela kommunen. Samtidigt pågår mitt vardagsarbete som vanligt – det är viktigt att inte tappa fokus på det”, säger Stefan Vilkman.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden