handtvatt

Arbetsmiljö: Så tvättar du händerna på rätt sätt

God handhygien är nyckeln till att stoppa smittspridning – både när det gäller coronaviruset och andra virus, som till exempel influensa och vinterkräksjuka. Här är Chefs guide för hur du tvättar händerna rätt – Tvättskolan, en favorit i repris.

Att ta personalens oro på allvar är viktigt för chefen – inte minst när den rör den egna hälsan, eller kanske rädsla för att smitta en känslig person i ens närhet. Här kan du läsa mer om vad chefer bör tänka på när det gäller det nya coronaviruset. 

Men klassiskt systematiskt arbetsmiljöarbete spelar också en viktig roll, och här kommer handtvätt in i bilden.

”God handhygien är a och o när det handlar om smittor. Se till att det går att tvätta händerna. Om det är svårt, se till att det finns handsprit eller liknande,” säger Jenny Persson Blom, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, till Arbetarskydd.se.

corona

Läs också: Coronaviruset – så agerar du som chef

Ett enkelt sätt att hindra att sjukdomar sprids på din arbetsplats är just att tvätta händerna ordentligt – och ofta. Chefs film Tvättskolan (lanserad 2015, då i samband med en undersökning som visade att få tvättar händerna efter toalettbesök) visar steg för steg hur du gör:

Så tvättar du händerna rätt – snabbguide:

1. Varmt vatten och tvål.
2. Gnugga upp ett lödder.
3. Massera handryggen.
4. Sprid ut fingrarna, fläta dem och gnugga dem mot varandra.
5. Kupa händerna, sätt ihop dem och gnugga fingertopparna mot handflatorna.
6. Gnugga tummarna.
7. Gnugga handflatorna med fingertopparna.
8. Skölj.
9. Torka händerna med ren handduk.

Folkhälsomyndighetens sajt finns också affischer för utskrift med råd kring handhygien och andra förebyggande åtgärder mot smittspridning.

By World Economic Forum from Cologny, Switzerland - Melinda French Gates, Bill Gates - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85877525

Läs också: Bill Gates om coronaviruset: 3 saker världens ledare måste göra nu

varg_1800x1013
Nytt datum! 14 maj

Krishantering för chefer med Varg Gyllander

Med den pågående globala krisen som utgångspunkt går det att dra viktiga lärdomar för framtiden. Hur rustad är din organisation för att hantera en kris? Stockholmspolisens fd. presschef Varg Gyllander ger dig verktygen för att förebygga, hantera och klara en kris.

Relaterade artiklar

distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Guldpokal
Arbetsmiljö

Tävlingskulturens nackdelar: Fusk, stress och slarv

Konkurrens, ambition och vinnarskalle-tänkande är inte alltid vägen framåt. Tävlan kan tvärtom vara skadligt för organisationers skaparkraft och framgång, menar forskaren Roland S Persson som undersökt prestationssamhällets sällan diskuterade baksidor.
lkab1800
Arbetsmiljö

Riskbedömningschefen: Så agerar du bättre på risker

Är du beredd på det fullständigt oväntade? Kanske inte – coronakrisen har blottlagt omfattande brister i hela samhällets beredskap. Karin Winsa, riskbedömningschef på LKAB, tipsar om hur du som chef kan bli bättre på att förebygga och agera på risker.
Kaffebryggare och arg person vid skrivare
Arbetsmiljö

10 saker på kontoret du ALDRIG trodde att du skulle sakna

I vanliga fall är det lätt att bli irriterad när kaffet är slut, koperingsmaskinen full och kollegan tuggar tuggummi så det hörs i hela kontorslandskapet. Men nu, efter två månader av distansarbete? Här är sakerna du aldrig trodde du skulle sakna.
byggchefer1800
Arbetsmiljö

Machokultur och härskartekniker problem för byggcheferna

Machokulturen är fortfarande ett problem för chefer inom samhällsbyggnad, visar en undersökning från Byggcheferna. Hela 74 procent av kvinnorna anser att härskartekniker förekommer på arbetet.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
ledarskapiforandring1800
Arbetsmiljö

Så blir din chefsvardag – efter coronakrisen

Sannolikheten är stor att pandemin för alltid kommer att omdefiniera synen på vad ett gott ledarskap är. Chefs Fredrik Kullberg listar tre exempel på hur.