”Arbetslivet har blivit mer stängt”

Vad händer med människor i en organisation när man inte tar mer hänsyn? Okunskapen är stor, menar Andja Arnebäck som startat ett konstprojekt för att skildra svensk arbetsmiljö.

Arbetsmiljö
Publicerad

Irritation över att Arbetslivsinstitutet lagts ner – och att problem i arbetslivet läggs på individen – blev startskottet av nya Arbetslivsinstitutet, ett konstprojekt som har som mål att skildra svensk arbetsmiljö och väcka tankar.

Initiativtagare är dokumentärfilmaren Andja Arnebäck, som menar att okunskapen är stor kring vad som händer med människor i en organisation när man inte tar mer hänsyn.

Hon refererar bland annat till då hon själv jobbade extra som lärare i Göteborgs kommun där det var många omorganisationer.

”Vad man än hade för problem så var det en återkommande hänvisning till att kommunen upphandlat företagshälsovård där man kunde beställa fem psykologsamtal gratis”, säger Andja Arnebäck till Allt om Arbetsmiljö.

”Att komma in på arbetsplatserna har varit svårt.”

Arbetslivsinstitutet var ett nationellt forskningsinstitut för arbetslivsfrågor, med stor samlad kunskap som bidrog till att Sverige förut var världsledande på forskning på området. Det lades ner 2008.

Konstprojektet med samma namn består av musik, poesi, foto och film och bygger på ett antal intervjuer från olika arbetsplatser.

”Att komma in på arbetsplatserna har varit svårt”, berättar Andja Arnebäck som tror att cheferna är rädda för insyn.

”Arbetslivet har blivit mer stängt. Men jag tror att det är livsfarligt om arbetsplatserna inte har insyn, då kan det hända vad som helst och alla möjliga konstiga idéer frodas.”

12 olika konstnärer har bidragit till utställningen ”Arbetslivsinstitutet” och deras arbeten går att se på Hammarkullens spårvägscentral i Göteborg fram till och med 14 april.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden