Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”
Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.
Medan världsekonomin kollapsar och dysterheten på arbetsmarknaden breder ut sig, kan coronakrisen medföra en yrkesmässig omprövning som på sikt visar sig gynnsam för liv och karriär. Det menar Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén, som ger sin syn på hur chefer och ledare bör tänka och agera i ett läge där de riskerar att förlora sina jobb, om de nu inte redan gjort det.
”Man kanske kan göra något annat under en tid. Pröva en annan bransch, eller ett annat yrke. Hade man redan tidigare tänkt att utbilda eller vidareutbilda sig, är detta en bra tid att göra det på, då det nu finns särskilda möjligheter tack vare regeringens krispaket”, säger Annika Sundén till Chef.
Medan arbetsmarknaden är i det närmaste nattsvart i hotell- och restaurangnäringen, bemanningsbranschen, detaljhandeln och transportsektorn, framhåller Annika Sundén att det trots coronasmittan råder stor brist på arbetskraft inom vård- och omsorg, dagligvaruhandeln, lagerverksamhet och de gröna näringarna, det vill säga jord- och skogsbruk.
Att uppsagda chefer i stor utsträckning skulle sadla om till bärplockare är kanske inte så realistiskt?
”Nej, men det jag vill lyfta fram är att verksamhet fortfarande pågår ute i samhället och industrin, och att det finns jobb att söka även om antalet lediga platser inte är så stort som för några månader sedan. Den som blivit av med sitt chefsjobb inom hotell- och restaurangbranschen kanske kan fundera på att söka sig till ett annat chefsjobb inom dagligvaruhandeln, som nu går bra, eller online-handeln.”
I mångt och mycket handlar det om att övervintra tills krisen är över, säger hon. Frågan är bara om återhämtningen antar formen av ett V, ett U eller – något de mest pessimistiska analytikerna befarar – ett flackt och djupt badkar.
”Vi bör komma ihåg att detta är en hälsokris, som förr eller senare går över. Och när den väl gör det, kommer det snart att uppstå nya möjligheter då regeringen lagt så kraftiga paket för att företagen ska kunna behålla sin verksamhet och sina anställda. Sverige har fortfarande en strukturellt bra ekonomi. Som chef och ledare tycker jag man ska tänka att den här situationen är tillfällig”, säger Annika Sundén.
Fakta: Extra stöd till utbildning
För att mildra de ekonomiska följderna av coronasmittan har regeringen föreslagit en ökad satsning på utbildningsområdet. I förslaget, som bygger på en överenskommelse mellan S, C, L och MP, ingår bland annat:
Extra medel till universitet och högskolor så att fler ska kunna omskola sig till ämneslärare.
Utbyggd distansundervisning och ökad tillgång till öppen nätbaserad utbildning, så kallad MOOC.
Större möjligheter att utbilda sig inom ett bristyrke genom ytterligare 5000 utbildningsplatser inom yrkeshögskolan.
Satsning på sommarkurser med möjligheter att läsa in en utbildning i snabbare takt, och breddning av kunskaper inom nya områden.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”
Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.
Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.
När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta.”Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon.
Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare.
”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se