Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”

Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.

Karriär
Publicerad

Medan världsekonomin kollapsar och dysterheten på arbetsmarknaden breder ut sig, kan coronakrisen medföra en yrkesmässig omprövning som på sikt visar sig gynnsam för liv och karriär. Det menar Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén, som ger sin syn på hur chefer och ledare bör tänka och agera i ett läge där de riskerar att förlora sina jobb, om de nu inte redan gjort det.

”Man kanske kan göra något annat under en tid. Pröva en annan bransch, eller ett annat yrke. Hade man redan tidigare tänkt att utbilda eller vidareutbilda sig, är detta en bra tid att göra det på, då det nu finns särskilda möjligheter tack vare regeringens krispaket”, säger Annika Sundén till Chef.

Medan arbetsmarknaden är i det närmaste nattsvart i hotell- och restaurangnäringen, bemanningsbranschen, detaljhandeln och transportsektorn, framhåller Annika Sundén att det trots coronasmittan råder stor brist på arbetskraft inom vård- och omsorg, dagligvaruhandeln, lagerverksamhet och de gröna näringarna, det vill säga jord- och skogsbruk.

Att uppsagda chefer i stor utsträckning skulle sadla om till bärplockare är kanske inte så realistiskt?

”Nej, men det jag vill lyfta fram är att verksamhet fortfarande pågår ute i samhället och industrin, och att det finns jobb att söka även om antalet lediga platser inte är så stort som för några månader sedan. Den som blivit av med sitt chefsjobb inom hotell- och restaurangbranschen kanske kan fundera på att söka sig till ett annat chefsjobb inom dagligvaruhandeln, som nu går bra, eller online-handeln.”

I mångt och mycket handlar det om att övervintra tills krisen är över, säger hon. Frågan är bara om återhämtningen antar formen av ett V, ett U eller – något de mest pessimistiska analytikerna befarar – ett flackt och djupt badkar.

”Vi bör komma ihåg att detta är en hälsokris, som förr eller senare går över. Och när den väl gör det, kommer det snart att uppstå nya möjligheter då regeringen lagt så kraftiga paket för att företagen ska kunna behålla sin verksamhet och sina anställda. Sverige har fortfarande en strukturellt bra ekonomi. Som chef och ledare tycker jag man ska tänka att den här situationen är tillfällig”, säger Annika Sundén.

Fakta: Extra stöd till utbildning

För att mildra de ekonomiska följderna av coronasmittan har regeringen föreslagit en ökad satsning på utbildningsområdet. I förslaget, som bygger på en överenskommelse mellan S, C, L och MP, ingår bland annat:

  • Extra medel till universitet och högskolor så att fler ska kunna omskola sig till ämneslärare.
  • Utbyggd distansundervisning och ökad tillgång till öppen nätbaserad utbildning, så kallad MOOC.
  • Större möjligheter att utbilda sig inom ett bristyrke genom ytterligare 5000 utbildningsplatser inom yrkeshögskolan.
  • Satsning på sommarkurser med möjligheter att läsa in en utbildning i snabbare takt, och breddning av kunskaper inom nya områden.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden