Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Är du för bra för ditt jobb?

Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.

Karriär
Publicerad
Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.

En av fyra svenskar är överkvalificerade för sina jobb, åtminstone enligt dem själva. Det framgår av en EU-studie bland yngre anställda i hela Europa, där människors utbildningsnivå vägs mot kvalifikationerna de anser nödvändiga för att utföra sina arbetsuppgifter. I Sverige tycker ungefär 27 procent av de yngre (24–35 år) att de är överkvalificerade på jobbet, vilket är högre än EU-genomsnittet på 20 procent, framgår av EU-rapporten European skills and jobs survey.

Överkvalifikation blir lätt en trist karriärfälla, då rutin och understimulans snart lär infinna sig. Kanske har man gått in i tjänsten med fel förväntningar, eller känt sig tvungen att söka ett jobb som ligger under ens förmåga i brist på andra alternativ. Även om det kan kännas svårt, gäller det i sådana lägen att agera. Det säger Jesper Olsson som är specialist på jobbsökning inom trygghetsorganisationen TRR.

”Undersök om det finns utannonserade tjänster internt att söka. Om inte, är det bra att göra det tydligt för din chef eller uppdragsgivare att du är intresserad av avancemang eller ett större ansvar.”

Även om kvalifikationerna överstiger jobbet du för närvarande har, framhåller Jesper Olsson att kompetensutveckling kan vara nödvändig för att uppnå en bättre position inom den egna organisationen.

”Men om du inte får gehör inom rimlig tid, är det dags att se dig om för externa möjligheter.”

Vilka blir följderna om man ändå stannar kvar? I värsta fall står frustrationen för dörren, eller depressionen: En undersökning av forskaren Johanna Stengård visar att överkvalificerade löper förhöjd risk för inlåsning, alltså den upplevda känslan av att vara fast på ett jobb man inte trivs med, med sämre hälsa och depressiva symtom som följd.

Ska man då överhuvudtaget ta ett jobb om ens kvalifikationer vida överstiger det som krävs, och i så fall när och varför?

”Om du befinner dig för länge utan jobb eller uppdrag, kan det vara idé att ta konsultuppdrag eller vikariat på en lägre nivå än den du är kvalificerad för. På det sättet signalerar du att det är temporärt och inte en del av en långsiktig plan, samtidigt som du är aktiv på arbetsmarknaden”, säger Jesper Olsson.

Ytterligare en aspekt är att överkvalificerade kan befinna sig särskilt i riskzonen vid neddragningar. Den som vill ha jobbet kvar, gör klokt i att framhålla sin prestigelöshet:

”Var tydlig med att du är mycket intresserad av att arbeta ’hands on’. Beskriv gärna att du är mer intresserad av bra resultat än titlar och prestige, att du har mycket energi och vill åstadkomma något konkret”, säger Jesper Olsson.

Jesper Olsson tipsar: Så bryter du jobbrutinen

  1. AGERA. Överkvalificerade upplever ofta en passiviserande inlåsningseffekt som det gäller att snabbt ta sig ur.
  2. UNDERSÖK MÖJLIGHETEN till avancemang inom den egna organisationen.
  3. KOMPETENSUTVECKLA. Även med ett redan fullspäckat cv, kan det behövas ny kompetens för att gå vidare, internt eller externt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden