Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Foto Malin Kaldo

Antje Jackelén: ”Sätt lunchlådan i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Och ska man mörka sin semester som kräver långflygning? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

Dilemmat (lyssna här!):

”Jag är chef över en hel del unga medarbetare. Flera av dem är väldigt engagerade i klimatfrågan. De har drivit igenom bra förändringar här, som bättre sopsortering, att vi ska hållbarhetsredovisa och ställa högre krav på leverantörer. Bra såklart, jag har stöttat det och det är i linje med ledningens hållbarhetsmål.

Men det finns baksidor. Min grupp börjar kännas mer uppdelad än tidigare. I lunchrummet är det ofta diskussioner om att äta kött, flyga och ha bil. Ett par medarbetare har sagt att de är trötta på pk-tjatet. Någon har börjat äta lunch tidigare, för att inte få sin matlåda ‘inspekterad’, som hon säger.

I jul åker jag och min familj till Sydafrika. Jag har bestämt mig för att inte säga något om det på jobbet och att inte lägga upp något från resan på Instagram.”

Antje Jackelén intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma

Läs också: Ärkebiskopen: ”Så kan du växa från chef till ledare”

”Även om jag inte skulle få kritik för det rakt ut, så är det som att de här kollegorna skulle döma mig för det på något sätt.

Samtidigt känns det såklart fel och löjligt att gå runt och mörka vad jag gjorde under julledigheten, om någon frågar.

Hur ska jag som chef förhålla mig till och hantera de här ständiga klimatdiskussionerna? Var ska jag sätta gränserna? Hur ska jag göra – behöver jag vara en klimatförebild bara för att jag är chef? Eller kan jag lägga upp några Insta-bilder från den där safarin som jag alltid drömt om?”

Antje Jackeléns svar:

”Spontant till chefen skulle jag vilja ge ett tips att läsa Svenska kyrkans Ett biskopsbrev om klimatet, för att sätta frågan i ett större sammanhang. Sedan kan han utifrån den läsningen fundera på hur han kan få till ett samtal i sin grupp som lyfter det här till ett större perspektiv. Så att de kan sätta lunchlådan i perspektiv till hela klimatfrågan. Det kanske skulle lösa upp några knutar.”

petterpodd

Läs också: Petter Stordalen: ”Alla val du gör kommer med en kostnad”

Hur kan ha tag i polariseringen?

”Lyft det i diskussioner till ett mer principiellt plan, det kan ta udden av det som gnisslar. Kunskap om vad som ger mer klimateffekt och mindre klimateffekt behövs.”

”Fundera också över hur vi förhåller oss till skuld och skam. Skam är inte så lätt att hantera. Med skuld kan jag peka på vad jag gjorde fel. Skam är mer att jag är fel, det är mer av hur jag är. Han antyder också det: Hur mycket förebild ska jag vara? Måste jag vara förebild bara för att jag är chef? Det är en fråga som han behöver brottas lite mer med.”

Vill han inte riktigt ta en ledarroll?

”Det vore bekvämare att säga att: ‘Det där är inte mitt ansvar, jag gör som jag vill på min fritid.’ Hårddrar man det så är det ett sätt att se där chef är en position, som är knuten till policies. Följer jag bara dem så gör jag rätt. Men som ledare har man större krav på sig. Ledaren har väldigt tydligt sin egen personlighet och sina egna värderingar och använder dem som ett redskap.”

annielo%cc%88o%cc%88f

Läs också: Annie Lööf: ”Tänk på medarbetarna som friidrottare”

”Läs, begrunda och försök att få ett samtal till stånd med medarbetarna. Idealet skulle vara att han hade en sån position att han kunde dela sina våndor, utan att lägga över ansvaret på medarbetarna. Och tillsammans komma fram till hur de ska hantera de här frågorna.”

Är han lite arg på de här klimatmedvetna medarbetarna?

”Han känner den här skammen, att här finns något som skaver och är obekvämt. Om inte medarbetarna påminde om det så skulle han slippa det. Men egentligen är det som skaver inte spänningen i medarbetarlaget. Det som skaver är hans egen upplevelse av att vi faktiskt har en klimatkris som pågår, och den behöver han förhålla sig till.”

”Det är inte hos medarbetarna problemet sitter. Det handlar inte bara om relationen mellan mig och mina medarbetare – utan om relationen mellan mig och klimatkrisen.”

rpc

Läs också: Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

poddpremia%cc%88r
Chef Dilemma

Poddgäst: Hélène Barnekow

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Daniel Meurk Demerud, Locum
Hållbarhet

It-chefen: ”Jag jobbar smartare nu än i början av pandemin”

I början av pandemin jobbade it-chefen Daniel Meurk Demerud fem, sex timmar mer än vanligt i veckan, men nu har antalet timmar gått ner.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Beslutsfattande

Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.
Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.