Andra omgångens Visa vägen-vinnare är klara

Hållbarhet
Text: Redaktionen
Publicerad
Från vänster: Årets eldsjäl Pär Larshans (Max Hamburgerrestauranger), representerad på plats av Felicia Gerdin, Kenneth Johansson (landshövding), Monica Lingegård (vd Samhall), Pierre Häll (AQ Segerströms och Svensson), Richard Miles (AQ Segerströms och Svensson). Fotograf: Jakob Sjöbom (Samhall).

I början av november 2013 korades AQ Segerströms och Svensson som Svealands vinnare i kategorin arbetsgivare i Samhalls CSR-pris Visa vägen. Priset togs emot av produktionschefen Richard Miles och produktionsledaren Pierre Häll. I kategorin eldsjäl vann Pär Larshans, hållbarhetschef för Max hamburgerrestauranger. Priset delades ut utav Värmland Läns landshövding Kenneth Johansson som också sitter med i Samhalls styrelse.

AQ Segerströms och Svensson från Eskilstuna har cirka 230 anställda och tillverkar plåt till den tunga fordonsindustrin. De införde i början på året en ny policy – nämligen att varannan nyanställd medarbetare har någon form av funktionsnedsättning. Och denna strategi gav dem en vinst i regionfinalen. Pierre Häll, produktionsledare på AQ Segerströms och Svensson menade i sitt tacktal att vinsten känns overklig;

”Det här är ju vår vardag.”

Årets eldsjäl, Pär Larshans jobbar som hållbarhetschef på Max Hamburgerrestauranger. Han kunde inte närvara vid prisceremonin då han höll en föreläsning och utbildning för Linköpings kommun (om hur de kan gå tillväga för att anställda fler personer med funktionsnedsättningar) men han uttryckte sin glädje över vinsten per telefon. Pär Larshans är av åsikten att man inte bara ska se anställning av funktionsnedsatta som en socialt god gärning;

”Gör man det ’bara för att’ ställer man inga krav på individen. Vi behöver alla krav för att utvecklas i våra roller.”

I Svealand hade 23 eldsjälar och 26 arbetsgivare nominerats till priset. Juryn leds av Mats Agurén och där ingår bland annat Kenneth Bengtsson (tidigare ordförande Svenskt näringsliv) och Eva Hansdotter (senior vice president Group People and Business Excellence SKF) och Mats Eliasson (marknadsdirektör Samhall). Den sista regionala prisceremonin kommer att äga rum i Härnösand den 12 november.

Inför prisutdelningen sammanfattar Mats Aguréns, som är juryordföranden, de kriterier som juryn har använt som grund för sin bedömning;

– Eldsjälen och arbetsgivaren har aktivt och medvetet arbetat med att öka organisationens mångfald genom att ta in funktionsnedsatta medarbetare och därmed minska utanförskap i samhället.

– Åtgärderna för att öka verksamhets mångfald ska vara nytänkande och oväntade. Dessa ska vara anpassade efter företagets verksamhet och potential.

– De lösningar som nominerats ska kunna appliceras på andra verksamheter och utgöra goda förebilder.

Läs mer: Första vinnarna i Visa Vägen klara

”Mångfald innebär att grupper som står utanför i samhället får komma in i gemenskapen och bidra efter förmåga”, säger Kenneth Johansson, landshövding i Värmlands Län samt styrelseledamot i Samhall. ”Vinnarna till detta pris visar att det går att göra skillnad.”

Nedan återfinns juryns motiveringar:

Arbetsgivare: ”AQ Segerström och Svensson med hemvist i Eskilstuna är ett företag som arbetar med olika former av plåtbearbetning. Företaget har på ett mycket medvetet sätt tagit betydande steg för att öppna dörrarna till sin produktion för personer med funktionsnedsättning. AQ Segerström och Svensson har som en väl etablerad strategi att minst hälften av de bemanningsuppdrag som företaget lägger ut ska erbjudas personer med funktionsnedsättning. Det betyder att företaget idag har 20-talet personer med funktionsnedsättning i sin produktion och dessutom har man anställt flera av de som tidigare varit på bemanning. Företaget med dess vd Leif Plate i spetsen har i sin verksamhet tydligt visat att det går att kombinera affärsmässighet med att samtidigt ta ett samhällsansvar inom traditionell verkstadsindustri.” 

Eldsjäl: ”Som hållbarhetschef hos Max Hamburgerrestauranger har Pär Larshans gjort fantastiska insatser för att öka mångfalden i arbetslivet och visa på vägar till arbetslivet för personer med funktionsnedsättning. Pär är en visionär, vägvisare och nytänkare inte bara inom Max utan också som inspiratör och förebild för andra företag och arbetsgivare både i Sverige och i internationella sammanhang.”

Fotnot: Denna text är resultatet av ett samarbete mellan Samhall och Chef.

 

 

 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.