helena_helmersson
Foto Mattias Bardå/HM GroupHelena Helmersson efterträder Karl Johan Persson som vd för H&M.

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, som är expert på hållbarhetsfrågor i näringslivet, att ge sitt perspektiv på den nya vd:n.

Den som uttrycker förvåning över att det just blev Helena Helmersson som tog över som ny vd för H&M avslöjar samtidigt att man inte riktigt förstått betydelsen av hållbarhetsfrågor i näringslivet eller hur viktigt området är att förstå om man ska kunna leda moderna organisationer.

Under hennes tid som koncernens hållbarhetschef spelade Helmersson en avgörande roll för att göra H&M till den föregångare i hållbarhetsfrågor som de är. Som produktionschef var hon drivande i processen att belöna leverantörer som kombinerade kvalitet och hållbarhet med långa kontrakt och som COO säkerställde hon att hållbarhetsfrågorna genomsyrade alla delar av bolaget, från materialval till att använda AI för att prognostisera kollektioner för att motverka klädsvinn.

Hon har också haft turen av att ha en vd som förstått frågornas betydelse. När hon tillträdde som hållbarhetschef såg Persson till att hon samtidigt en del av bolagets ledning för att markera, både internt och externt, hur viktigt frågorna är för bolagets överlevnad. Det kan låta som petitesser, men vem som rapporterar till vem säger något om hur viktiga frågorna är. Strategidokument i all ära, men organisationsscheman avslöjar operativa prioriteringar. Om hållbarhetschefen i ett bolag rapporterar till chefsjuristen kan man dra slutsatsen att de har en reaktiv hållning och ägnar sig åt riskminimering istället för möjlighetsmaximering.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist:
”Säg som det är – du jagar status”

Med ett tydligt mandat har Helmerson och hennes team vågat utmana konventionerna i både bolaget och branschen, gång på gång. Redan för tre år sedan satte de målet att bli helt cirkulära år 2030, något jag i min analys då kallade för en tändande gnista i en ekonomisk revolution.

Beslutet saknade motstycke i branschen, och ledde därför till att flera konkurrenter sedan dess satt liknande mål. Strategin var också modig utifrån perspektivet att man ännu inte hade en tydlig plan av hur man skulle nå dit.

Logiken var dock klar: utifrån vad forskningen säger oss om planetens tillstånd finns det ingen annan väg att gå än att bli helt cirkulära om man ska klara hållbarhetsmålen. Vad Helmersson (och Persson) gjorde var att peka ut riktningen, och förlita sig på de anställdas kreativitet för att lösa det.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Som journalist träffar jag företagsledare för att prata med dem om hur hållbarhet påverkar deras verksamhet. Helmersson är tveklöst en av de företagsledare i Sverige som jag upplever bäst förstår hållbarhetsfrågans alla dimensioner och dess koppling till lönsamhet. (Även om hon ödmjuk nog att kategoriskt avfärda det om någon skulle säga det till henne.)

Som chef förkroppsligar Helmersson dessutom den berömda H&M-andan: sätter laget före jaget men vågar säga ifrån. Hon är skarp, tydlig, snäll och genuint nyfiken.

Att den som arbetat med att ta fram en affärskritisk strategi får uppdraget att förverkliga målet är alltså helt logiskt. Om du inte förstår hållbarhet och dess koppling till lönsamhet var säkert beslutet att utse Helena Helmersson till ny vd överraskande, men det säger mer om dig än om beslutet att låta henne leda ett av världens största modeföretag.

paallvar

Läs också: Hur gör du när klimatfrågan blir affärskritisk?

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.