Åkerie-vd:n om förra finanskrisen: ”Vi satsade oss ur den”

Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice, minns hur hårt förra lågkonjunkturen slog mot hans företag. Lärdomen blev: Att satsa sig ur krisen.

Konflikthantering
Publicerad

På fredagen var småhusförsäljarnas orderböcker fulla. På måndagen hade de rivit ut alla order. Det var kaos. Alla tvärnitade. Och det slog igenom på allt som transporterades.”

Så minns Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice i Jönköping, hösten 2008.

”Det hände från den ena dagen till den andra. Vi förlorade femtio procent av våra körningar, i princip hälften av vår omsättning från en vecka till en annan.”

Djärfs tillhandahåller chaufförer till företag med egen distribution och åkerier. Deras tjänst är bland det första som ryker i kristider. Men Magnus Djärf vägrade vika ner sig. Han och hans fru som han driver företaget med, bestämde sig för att satsa sig ur lågkonjunkturen i stället för att börja varsla personalen.

”Eftersom många inte pratade om annat än lågkonjunkturen tvekade jag. Det var en chansning att brassa upp alla pengar, men magkänslan sa mig att vi gjorde rätt.”

Han samlade alla medarbetare och berättade att ingen skulle få gå. De skulle dela på de körningar de hade, resten skulle de satsa på utbildning.

”Det finns ett flertal utbildningar, uppgraderingar av körkort och nya behörigheter som vi måste göra utspritt över tid. Nu gjorde vi allt det på en gång samtidigt som vi roterade arbetsuppgifterna och höll igång verksamheten på den personal som inte var i utbildning.”

Hela personalstyrkan var med på tåget. De red ut stormen tillsammans. Ett vakuum som varade i uppemot ett halvår. Penninglagren, alla reserver, tömdes. Det började bli hett om rumpan, som Magnus Djärf uttryckte det.

”Det är mest innan man fattat beslutet som ångesten är som störst. Visst dök det upp lite dumma tankar men jag var fokuserad på att få det att funka.”

Till slut utökade en nygammal kund sitt förtroende för dem, och sedan fick de in ytterligare något jobb och helt plötsligt var de på banan igen. Med den skillnaden att de hade alla behörigheter de behövde och kunde hugga på fler jobb än tidigare.

”Den känslan går inte att förklara.”

Främsta lärdomen av förra lågkonjunkturen har varit att prata med folk.

”Oavsett vilket beslut man tar måste man vara tydlig i sin kommunikation.”

I dag är Magnus Djärf på tå. Om och när det slår till igen kommer han inte att rulla tummarna och sopa lastbryggan, utan satsa offensivt precis som förra gången.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden