vdnakeriet

Åkerie-vd:n om förra finanskrisen: ”Vi satsade oss ur den”

Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice, minns hur hårt förra lågkonjunkturen slog mot hans företag. Lärdomen blev: Att satsa sig ur krisen.

På fredagen var småhusförsäljarnas orderböcker fulla. På måndagen hade de rivit ut alla order. Det var kaos. Alla tvärnitade. Och det slog igenom på allt som transporterades.”

Så minns Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice i Jönköping, hösten 2008.

”Det hände från den ena dagen till den andra. Vi förlorade femtio procent av våra körningar, i princip hälften av vår omsättning från en vecka till en annan.”

Djärfs tillhandahåller chaufförer till företag med egen distribution och åkerier. Deras tjänst är bland det första som ryker i kristider. Men Magnus Djärf vägrade vika ner sig. Han och hans fru som han driver företaget med, bestämde sig för att satsa sig ur lågkonjunkturen i stället för att börja varsla personalen.

”Eftersom många inte pratade om annat än lågkonjunkturen tvekade jag. Det var en chansning att brassa upp alla pengar, men magkänslan sa mig att vi gjorde rätt.”

Han samlade alla medarbetare och berättade att ingen skulle få gå. De skulle dela på de körningar de hade, resten skulle de satsa på utbildning.

”Det finns ett flertal utbildningar, uppgraderingar av körkort och nya behörigheter som vi måste göra utspritt över tid. Nu gjorde vi allt det på en gång samtidigt som vi roterade arbetsuppgifterna och höll igång verksamheten på den personal som inte var i utbildning.”

kristider

Läs också: Lågkonjunkturen – så förbereder sig chefen för sämre tider

Hela personalstyrkan var med på tåget. De red ut stormen tillsammans. Ett vakuum som varade i uppemot ett halvår. Penninglagren, alla reserver, tömdes. Det började bli hett om rumpan, som Magnus Djärf uttryckte det.

”Det är mest innan man fattat beslutet som ångesten är som störst. Visst dök det upp lite dumma tankar men jag var fokuserad på att få det att funka.”

Till slut utökade en nygammal kund sitt förtroende för dem, och sedan fick de in ytterligare något jobb och helt plötsligt var de på banan igen. Med den skillnaden att de hade alla behörigheter de behövde och kunde hugga på fler jobb än tidigare.

”Den känslan går inte att förklara.”

Främsta lärdomen av förra lågkonjunkturen har varit att prata med folk.

”Oavsett vilket beslut man tar måste man vara tydlig i sin kommunikation.”

I dag är Magnus Djärf på tå. Om och när det slår till igen kommer han inte att rulla tummarna och sopa lastbryggan, utan satsa offensivt precis som förra gången.

Chef i kostym

Läs också: Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man med medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakrisen. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
gretathunbergaretsperson
Konflikthantering

Greta Thunbergs 4 viktigaste ledaregenskaper

Som första svensk någonsin har klimataktivisten Greta Thunberg fått utmärkelsen Årets person av amerikanska tidskriften Time. Här är fyra saker du som ledare kan lära dig av henne.