vdnakeriet

Åkerie-vd:n om förra finanskrisen: ”Vi satsade oss ur den”

Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice, minns hur hårt förra lågkonjunkturen slog mot hans företag. Lärdomen blev: Att satsa sig ur krisen.

På fredagen var småhusförsäljarnas orderböcker fulla. På måndagen hade de rivit ut alla order. Det var kaos. Alla tvärnitade. Och det slog igenom på allt som transporterades.”

Så minns Magnus Djärf, vd på Djärfs Åkeriservice i Jönköping, hösten 2008.

”Det hände från den ena dagen till den andra. Vi förlorade femtio procent av våra körningar, i princip hälften av vår omsättning från en vecka till en annan.”

Djärfs tillhandahåller chaufförer till företag med egen distribution och åkerier. Deras tjänst är bland det första som ryker i kristider. Men Magnus Djärf vägrade vika ner sig. Han och hans fru som han driver företaget med, bestämde sig för att satsa sig ur lågkonjunkturen i stället för att börja varsla personalen.

”Eftersom många inte pratade om annat än lågkonjunkturen tvekade jag. Det var en chansning att brassa upp alla pengar, men magkänslan sa mig att vi gjorde rätt.”

Han samlade alla medarbetare och berättade att ingen skulle få gå. De skulle dela på de körningar de hade, resten skulle de satsa på utbildning.

”Det finns ett flertal utbildningar, uppgraderingar av körkort och nya behörigheter som vi måste göra utspritt över tid. Nu gjorde vi allt det på en gång samtidigt som vi roterade arbetsuppgifterna och höll igång verksamheten på den personal som inte var i utbildning.”

kristider

Läs också: Lågkonjunkturen – så förbereder sig chefen för sämre tider

Hela personalstyrkan var med på tåget. De red ut stormen tillsammans. Ett vakuum som varade i uppemot ett halvår. Penninglagren, alla reserver, tömdes. Det började bli hett om rumpan, som Magnus Djärf uttryckte det.

”Det är mest innan man fattat beslutet som ångesten är som störst. Visst dök det upp lite dumma tankar men jag var fokuserad på att få det att funka.”

Till slut utökade en nygammal kund sitt förtroende för dem, och sedan fick de in ytterligare något jobb och helt plötsligt var de på banan igen. Med den skillnaden att de hade alla behörigheter de behövde och kunde hugga på fler jobb än tidigare.

”Den känslan går inte att förklara.”

Främsta lärdomen av förra lågkonjunkturen har varit att prata med folk.

”Oavsett vilket beslut man tar måste man vara tydlig i sin kommunikation.”

I dag är Magnus Djärf på tå. Om och när det slår till igen kommer han inte att rulla tummarna och sopa lastbryggan, utan satsa offensivt precis som förra gången.

Chef i kostym

Läs också: Krisexperten: Här är chefens vanligaste misstag

Relaterade artiklar

Jaques i kavaj framför en mur.
Konflikthantering

Chefen på Kumla: ”Vi får svårt att ha kontroll”

Överbeläggning och nya gängbeteenden gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar”, säger anstaltschef Jacques Mwepu och ger sin bild av svensk kriminalvård, i det nya avsnittet av Chef Dilemma.

 

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Katarina Ageborg i förgrunden och Cissi Elwin i bakgrunden. De står ute i en trädgård och vid Cissi står Katarinas svarta hund.
Konflikthantering

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Man vill känna sig stolt"

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i mediestormens öga? Det vet Astra Zenecas Sverige-vd Katarina Ageborg. I det nya avsnittet av Chef Dilemma beskriver hon vaccin-turbulensen, inifrån den svensk-brittiska läkemedelsjätten.

linda_waxin_kronikor
Arbetsmiljö

Linda Waxin: ”Vågar du skapa dålig stämning?”

”Många som känner mig ytligt kommer att ha väldigt svårt att tro på detta. Men jag är en av de många kvinnor som hållit tyst”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.

Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.