Kvinna som sitter i självkörande bil

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.

Artificiell intelligens är ett komplicerat begrepp som klistras på mängder av prylar och tjänster just nu. Många har förstått att AI är en enorm framtidsbransch och vill med på tåget, konstaterar Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH.

”Det påminner om hur begreppet ’hållbar utveckling’ används, och hur även en bensinbil kan klassas som miljövänlig. Klart står att AI verkligen är ett oerhört brett fält”, säger han.

Alla tekniska landvinningar har en underskattad eller ned-tonad baksida. Vilken är AI–teknologins?
”Det återstår att se. Historiskt kan vi se att nya teknologier i regel ger oväntade och ovälkomna effekter som inte går att föreställa sig i ett tidigt skede. Se på hur övergången till fossila bränslen, som kom igång på allvar under 1700-talet, på lång sikt skapade en klimatkris. Eller ta flygets historia, som kom igång i början av 1900-talet: Vem hade kunnat förutspå att den tekniken 100 år senare skulle användas i storskaliga terroristattacker eller att flygplanen, som nu, skulle sprida ett okänt virus runt om i världen? Helt klart kommer vi på lång sikt att få se svårhanterliga följder av AI av ett eller annat slag. Men historien visar att det kan vara så gott som omöjligt att förutse vilka”, säger Per Högselius.

Teckning av ett huvud med en hjärn ai genomskärning och ett huvud med elektronik

Läs också: Vad är AI egentligen?

Hur nervös bör jag vara som chef över att AI-industrins löften om tidsvinster och besparingar ska visa sig överdrivna eller orealistiska?
”Ganska nervös. Titta på hur datoriseringen av samhället och ekonomin gick till. På 1980-talet sa man att datorerna syns överallt, förutom i produktivitetsstatistiken. Det tog oerhört lång tid – decennier – innan datorerna verkligen började bidra till effektivisering på allvar. Jag gissar att det kommer att dröja minst lika länge innan AI på allvar börjar avteckna sig i tidsvinster och besparingar.”

Robot som ger en man kaffe, robot som tänker och robot som vattnar blommor

Läs också: Chefs undersökning: Är svenska chefer redo för AI?

Miljontals människor har bevisligen råkat illa ut på grund av buggar i mjukvaruprogram, det gäller allt från felslagna investeringar på aktiemarknaden till misslyckade operationer och krascher med självkörande bilar. Litar vi för mycket på maskinerna?
”Ny teknik behöver tid att utvecklas i lugn och ro. Missöden i den nya teknikens barndom kan vara förödande för dess framtida karriär. Se också på kärnkraften, som utvecklades alldeles för hastigt under 1950- och 1960-talen, med följden att en mängd olyckor inträffade, vilket i sin tur ledde till att kärnkraften fick uselt rykte och många länder övergav den eller valde att inte alls satsa på den – trots att kärnkraften till en början, precis som AI i våra dagar, målades upp som en oundgänglig framtidsteknik. Det positiva motexemplet är internet: Det skapades ursprungligen på 1960-talet men fick tid på sig att mogna och bli robust, innan det på allvar började spridas på 1990-talet. Men det är svårt att hålla tillbaka en teknik från marknaden, när så många hoppas kunna tjäna snabba pengar på dess tillämpningar”, säger Per Högselius.

Ulrika Barver framför Skatti

Läs också: Chatbotten Skatti jobbar dygnet runt

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.