Kvinna som sitter i självkörande bil

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.

Artificiell intelligens är ett komplicerat begrepp som klistras på mängder av prylar och tjänster just nu. Många har förstått att AI är en enorm framtidsbransch och vill med på tåget, konstaterar Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH.

”Det påminner om hur begreppet ’hållbar utveckling’ används, och hur även en bensinbil kan klassas som miljövänlig. Klart står att AI verkligen är ett oerhört brett fält”, säger han.

Alla tekniska landvinningar har en underskattad eller ned-tonad baksida. Vilken är AI–teknologins?
”Det återstår att se. Historiskt kan vi se att nya teknologier i regel ger oväntade och ovälkomna effekter som inte går att föreställa sig i ett tidigt skede. Se på hur övergången till fossila bränslen, som kom igång på allvar under 1700-talet, på lång sikt skapade en klimatkris. Eller ta flygets historia, som kom igång i början av 1900-talet: Vem hade kunnat förutspå att den tekniken 100 år senare skulle användas i storskaliga terroristattacker eller att flygplanen, som nu, skulle sprida ett okänt virus runt om i världen? Helt klart kommer vi på lång sikt att få se svårhanterliga följder av AI av ett eller annat slag. Men historien visar att det kan vara så gott som omöjligt att förutse vilka”, säger Per Högselius.

Teckning av ett huvud med en hjärn ai genomskärning och ett huvud med elektronik

Läs också: Vad är AI egentligen?

Hur nervös bör jag vara som chef över att AI-industrins löften om tidsvinster och besparingar ska visa sig överdrivna eller orealistiska?
”Ganska nervös. Titta på hur datoriseringen av samhället och ekonomin gick till. På 1980-talet sa man att datorerna syns överallt, förutom i produktivitetsstatistiken. Det tog oerhört lång tid – decennier – innan datorerna verkligen började bidra till effektivisering på allvar. Jag gissar att det kommer att dröja minst lika länge innan AI på allvar börjar avteckna sig i tidsvinster och besparingar.”

Robot som ger en man kaffe, robot som tänker och robot som vattnar blommor

Läs också: Chefs undersökning: Är svenska chefer redo för AI?

Miljontals människor har bevisligen råkat illa ut på grund av buggar i mjukvaruprogram, det gäller allt från felslagna investeringar på aktiemarknaden till misslyckade operationer och krascher med självkörande bilar. Litar vi för mycket på maskinerna?
”Ny teknik behöver tid att utvecklas i lugn och ro. Missöden i den nya teknikens barndom kan vara förödande för dess framtida karriär. Se också på kärnkraften, som utvecklades alldeles för hastigt under 1950- och 1960-talen, med följden att en mängd olyckor inträffade, vilket i sin tur ledde till att kärnkraften fick uselt rykte och många länder övergav den eller valde att inte alls satsa på den – trots att kärnkraften till en början, precis som AI i våra dagar, målades upp som en oundgänglig framtidsteknik. Det positiva motexemplet är internet: Det skapades ursprungligen på 1960-talet men fick tid på sig att mogna och bli robust, innan det på allvar började spridas på 1990-talet. Men det är svårt att hålla tillbaka en teknik från marknaden, när så många hoppas kunna tjäna snabba pengar på dess tillämpningar”, säger Per Högselius.

Ulrika Barver framför Skatti

Läs också: Chatbotten Skatti jobbar dygnet runt

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.