”Chockad över fixeringen vid ålder i Sverige”

Eirik Winter, 60 år, Nordenchef för franska banken BNP Paribas.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Eirik Winter och skylt med siffran 60.

Hur gammal är en bra chef?

”Age is just a number. Age is a mindset. Det finns ingen idealålder för en bra chef. Erfarenhet kan vara bra men det kan också ibland vara ett hinder för nytänkande. Samtidigt som kunskap om historien kan hjälpa att se i framtiden.

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef? 

”Det tycker jag inte. Efter många år utanför Sverige blev jag närmast chockad över åldersfixeringen här. Vad man än diskuterar så nämns personens ålder. Detta skapar ofta ett bias som är både orättvist och skadligt. Intresse, förutsättningar och driv är betydligt viktigare. Särskilt kvinnor och utlandsfödda blir drabbade om de öronmärks med en siffra.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?

”Lead by example. Inte fokusera på den analoga åldern utan ge chansen och ’ta risk’ på såväl yngre som äldre medarbetare. Till syvende och sist är det teamet som vinner och inte individen. Jag rekommenderar alla att se filmen ’The Intern’ med Anne Hathaway och Robert De Niro.

#hurgammalärenbrachef

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden