korrupp

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.

Chef har nyligen skrivit om korruption i Sverige. Ett fenomen som man kan tro främst existerar i andra länder. Men Lars Björklund, som skrivit boken ”Att vilja göra rätt – 9 steg för ledare att stoppa korruption” menar att vi inte är förskonade.

Här är hans bästa råd för att upptäcka – och stoppa – korruption: 

1) Börja med dig själv

En stark grundsyn om vad som är rätt och fel är avgörande i kampen mot korruption. Du behöver inte ha alla svar från början. Testa din övertygelse på några kloka människor omkring dig.

2) Träna kompassen

Som ledare behöver du öka medvetenheten om att påverkan från omgivningen påverkar dina beslut. Träna din etiska kompass genom påhittade dilemman. Skulle du fuska om risken för upptäckt var obefintlig?

3) Kliv av stressen

Se till att de beslut som innehåller en konflikt mellan två värderingar inte fattas under stress. Gör i stället så här: Gå ifrån mötet, ta en paus, skicka beslutet framåt i tiden så att du utan brådska hinner stämma av med dina egna etiska och moraliska värderingar.

4) Ta ut tydlig riktning

Vad vill du och din organisation? Du måste formulera en tydlig riktning. En del kallar det vision. Utnyttja varje tillfälle att tala klarspråk inför dina med-
arbetare.

 

Läs också: Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

5) Döda myterna

Korruption är inte normalt eller accepterat. Ingen är stolt över att vara korrupt, och det finns inget land i världen där det är lagligt.

6) Bryt tabun

De flesta organisationer har heliga kor, ämnen det inte talas öppet om. Inställningen ”ju mindre vi vet, desto bättre” är farlig och något du som ledare behöver ändra på.

7) Öppna för kritik

En organisation som präglas av rädsla är en grogrund för en korrupt kultur. Du måste ge alla en möjlighet att ­rapportera felaktigheter.

8) Skaffa regler som fungerar

Regler behövs, men är de väldigt komplexa och detaljerade riskerar de att bli svåra att förhålla sig till och enbart skapa illusionen av kontroll. En kultur och medarbetare med etiska kompasser, som själva kan avgöra vad som är rätt eller fel, och öppenhet för diskussion kan vara ett effektivare att bekämpa exempelvis vänskapskorruption.

9) Håll grytan kokande

Det är i de dagliga mötena och samtalen runt kaffemaskinen som mycket av arbetet måste ske. Många små steg behövs för en långsiktig förändring.

Läs också: Butikschefen: "De förföljde mig och skrek könsord"

Relaterade artiklar

Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
kritisk
Beslutsfattande

3 enkla övningar för att öka ditt kritiska tänkande

Har du all fakta på bordet innan ett viktigt beslut tas?

spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
kris123
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
elitsoldaten
Beslutsfattande

Elitsoldaten: Så leder du i krislägen

Ant Middleton, känd från sin medverkan i Skavlan, berättar om sina erfarenheter från krissituationer.