korrupp

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.

Chef har nyligen skrivit om korruption i Sverige. Ett fenomen som man kan tro främst existerar i andra länder. Men Lars Björklund, som skrivit boken ”Att vilja göra rätt – 9 steg för ledare att stoppa korruption” menar att vi inte är förskonade.

Här är hans bästa råd för att upptäcka – och stoppa – korruption: 

1) Börja med dig själv

En stark grundsyn om vad som är rätt och fel är avgörande i kampen mot korruption. Du behöver inte ha alla svar från början. Testa din övertygelse på några kloka människor omkring dig.

2) Träna kompassen

Som ledare behöver du öka medvetenheten om att påverkan från omgivningen påverkar dina beslut. Träna din etiska kompass genom påhittade dilemman. Skulle du fuska om risken för upptäckt var obefintlig?

3) Kliv av stressen

Se till att de beslut som innehåller en konflikt mellan två värderingar inte fattas under stress. Gör i stället så här: Gå ifrån mötet, ta en paus, skicka beslutet framåt i tiden så att du utan brådska hinner stämma av med dina egna etiska och moraliska värderingar.

4) Ta ut tydlig riktning

Vad vill du och din organisation? Du måste formulera en tydlig riktning. En del kallar det vision. Utnyttja varje tillfälle att tala klarspråk inför dina med-
arbetare.

 

Läs också: Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

5) Döda myterna

Korruption är inte normalt eller accepterat. Ingen är stolt över att vara korrupt, och det finns inget land i världen där det är lagligt.

6) Bryt tabun

De flesta organisationer har heliga kor, ämnen det inte talas öppet om. Inställningen ”ju mindre vi vet, desto bättre” är farlig och något du som ledare behöver ändra på.

7) Öppna för kritik

En organisation som präglas av rädsla är en grogrund för en korrupt kultur. Du måste ge alla en möjlighet att ­rapportera felaktigheter.

8) Skaffa regler som fungerar

Regler behövs, men är de väldigt komplexa och detaljerade riskerar de att bli svåra att förhålla sig till och enbart skapa illusionen av kontroll. En kultur och medarbetare med etiska kompasser, som själva kan avgöra vad som är rätt eller fel, och öppenhet för diskussion kan vara ett effektivare att bekämpa exempelvis vänskapskorruption.

9) Håll grytan kokande

Det är i de dagliga mötena och samtalen runt kaffemaskinen som mycket av arbetet måste ske. Många små steg behövs för en långsiktig förändring.

Läs också: Butikschefen: "De förföljde mig och skrek könsord"

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

johanna123
Beslutsfattande

Forskning: Därför är chefer ett hot i offentlig sektor

Alltför väldrillade chefer, fostrade i managementbyråkrati, är det största hindret för en effektivare offentlig sektor med självständiga medarbetare.

studie-2
Arbetsmiljö

Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.
myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
cirkus
Beslutsfattande

Orädda chefer är mer framgångsrika

Hon myntade begreppet psykologisk trygghet och är nu aktuell med ny forskning i boken The fearless organization.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden