korrupp

9 tips för att upptäcka korruption – på ditt jobb

Korruption. Ett fenomen som är väldigt, väldigt avlägset Sverige och svenska chefers vardag – eller? ”Att Sverige skulle vara förskonat från korruption är en missuppfattning”, säger Lars Björklund, etik- och ledarskapsexpert.

Chef har nyligen skrivit om korruption i Sverige. Ett fenomen som man kan tro främst existerar i andra länder. Men Lars Björklund, som skrivit boken ”Att vilja göra rätt – 9 steg för ledare att stoppa korruption” menar att vi inte är förskonade.

Här är hans bästa råd för att upptäcka – och stoppa – korruption: 

1) Börja med dig själv

En stark grundsyn om vad som är rätt och fel är avgörande i kampen mot korruption. Du behöver inte ha alla svar från början. Testa din övertygelse på några kloka människor omkring dig.

2) Träna kompassen

Som ledare behöver du öka medvetenheten om att påverkan från omgivningen påverkar dina beslut. Träna din etiska kompass genom påhittade dilemman. Skulle du fuska om risken för upptäckt var obefintlig?

3) Kliv av stressen

Se till att de beslut som innehåller en konflikt mellan två värderingar inte fattas under stress. Gör i stället så här: Gå ifrån mötet, ta en paus, skicka beslutet framåt i tiden så att du utan brådska hinner stämma av med dina egna etiska och moraliska värderingar.

4) Ta ut tydlig riktning

Vad vill du och din organisation? Du måste formulera en tydlig riktning. En del kallar det vision. Utnyttja varje tillfälle att tala klarspråk inför dina med-
arbetare.

 

Läs också: Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

5) Döda myterna

Korruption är inte normalt eller accepterat. Ingen är stolt över att vara korrupt, och det finns inget land i världen där det är lagligt.

6) Bryt tabun

De flesta organisationer har heliga kor, ämnen det inte talas öppet om. Inställningen ”ju mindre vi vet, desto bättre” är farlig och något du som ledare behöver ändra på.

7) Öppna för kritik

En organisation som präglas av rädsla är en grogrund för en korrupt kultur. Du måste ge alla en möjlighet att ­rapportera felaktigheter.

8) Skaffa regler som fungerar

Regler behövs, men är de väldigt komplexa och detaljerade riskerar de att bli svåra att förhålla sig till och enbart skapa illusionen av kontroll. En kultur och medarbetare med etiska kompasser, som själva kan avgöra vad som är rätt eller fel, och öppenhet för diskussion kan vara ett effektivare att bekämpa exempelvis vänskapskorruption.

9) Håll grytan kokande

Det är i de dagliga mötena och samtalen runt kaffemaskinen som mycket av arbetet måste ske. Många små steg behövs för en långsiktig förändring.

Läs också: Butikschefen: "De förföljde mig och skrek könsord"

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

korrupt
Beslutsfattande

Sluta blunda för korruptionen – den finns i Sverige också

Hur utbredd är korruptionen inom din organisation? Och vad gör du som ledare för att upptäcka och bekämpa den? Ständiga avslöjanden om hur etik och moral satts ur spel i svenska företag och myndigheter aktualiserar chefers ansvar.
tranare
Beslutsfattande

Vi sätter betyg på ledarstilarna i landslaget!

Ledare för ledare i herrlandslaget. Vi gör en resa från Tommy Svenssons VM-brons 1994 fram till dagens datum. Här är ledarstilarna som präglat landslaget senaste åren.
begler-3
Beslutsfattande

Så styrde Ann-Marie Begler Försäkringskassan

Ordning, reda och resultatfokus. Så kan man sammanfatta beskrivningarna av Ann-Marie Beglers ledarskap. Hon har gjort sig känd för en rad kontroversiella beslut, inte minst när hon, som generaldirektör på Skolinspektionen, stängde internatskolan Lundsberg. Men hur är hon som chef för Försäkringskassan?
misstake
Beslutsfattande

4 imponerande sätt att hantera misstag som ledare

Alla gör misstag – även chefer. Men hur du hanterar misstagen kan skilja vilken typ av ledare du är. Här är 4 exempel på hur du ska agera om det går snett.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

konflikter
Beslutsfattande

Så löser du de 8 värsta konflikterna på jobbet

Chef frågade deltagarna i undersökningen: ”Vilken är den svåraste konflikt du haft under din karriär?” och in kom svar som hade kunnat platsa i vilket psykologiskt tv-drama som helst. Här är några av dem – med kommentarer och förslag till lösningar från Chefs expert Leif E Andersson. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden