8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lättare än du tror att slarva bort en duktig medarbetare. Med ett par insatser kan du som chef undvika att din högpresterande kollega försvinner bort från företaget – och tar all sin kunskap med sig.

Arbetsmiljö
Publicerad

Som chef har du säkert fått rådet: ”Var rädd om dina medarbetare”. Men ändå säger människor upp sig eftersom de är missnöjda med sin arbetssituation. Det är svårt att stoppa någon som vill vidare i karriären – men faktum är att du med enkla medel kan förebygga att dina bästa medarbetare säger upp sig.

Förutom att värdefull kunskap stannar i företaget undviker en tidskrävande och ofta dyr rekryteringsprocess. Travid Bradberry, vd för techbolaget TalentSmart, har på Linkedin listat några misstag som chefer gör – och hur du kan undvika dessa.

1) De sätter upp dumma regler

Alla företag har sina regler och uppförandekoder. Men om det på företaget finns ordningsregler där enda syftet är att ledningen ska visa vilka som bestämmer skapas irritation. Glöm inte att det är vuxna människor du jobbar med – lita på att de har en inre kompass om vad som är okej och inte.

2) De leder alla på exakt samma sätt

Att behandla alla lika kanske låter som en fin tanke. Men när du praktiserar ditt ledarskap på exakt samma sätt, oavsett medarbetare, tar du inte till hänsyn till individen. Vissa vill ha rak och öppen kritik, andra tar den hellre i ett enskilt rum.

3) De visar inte uppskattning

Det är lätt att ta högpresterande medarbetare för givet. Eftersom de levererar gång på gång är det lätt att glömma bort vad deras insatser betyder för din arbetsgrupp. Alla gillar att bli uppmärksammade för när de gjort ett bra arbete – oavsett hur senior din medarbetare är.

4) De belönar ”fel” personer

Någon som jobbat hårt i många år kan känna sig förbipasserad om någon ny plötsligt uppmärksammas. Det upplevs som att andra glider in på ett bananskal. Återigen, ta ingen för givet. Inte ens personen som varit där allra längst.

5) De saknar medkänsla

Ett av de vanligaste skälen till uppsägning är att relationen med sin närmsta chef är usel. Det många chefer glömmer är sin medkänsla. Här är nyckeln att hitta en balans mellan det professionella och det mänskliga. Om du glömmer det sistnämnda kommer du till slut vara omgiven av medarbetare som känner sig som robotar.

6) De förmedlar inte visioner

På samma sätt som er veckoplanering är viktig får du aldrig glömma att förmedla företagets mer långsiktiga visioner och mål. Om du inte gör det är risken stor att högpresterande medarbetare inte känner sig som en del av företagets framtid. En medarbetare som inte var ni är på väg lär inte vilja investera sin tid där.

7) De kväver medarbetarens passion

Google har tidigare blivit uppmärksammade för att deras anställda uppmanas ägna 20 procent av arbetsdagen åt något som ”främjar Google på bästa sätt”. Detta har bland annat lett till att produkter som Gmail har utvecklats. Lärdomen som Google dragit är att när medarbetare får jobba med saker som de brinner för ökar nöjdheten på arbetsplatsen. Om du i stället tvingar in medarbetare i projekt som de inte tror på kommer passionen att kvävas och slutresultatet blir därefter.

8) De gör att jobbet slutar vara roligt

Med tanke på hur mycket tid vi spenderar varje dag på vår arbetsplats måste vi tycka att delar av jobbet är roligt. Det kan vara vissa arbetsuppgifter eller snacket i lunchmatsalen med dina favoritkolleger. Oavsett vad det är så har företag med hög medarbetarnöjdhet förstått värdet av att personalen kan skifta mellan sitt professionella och privata jag på ett mer naturligt sätt. Det kan vara genom att arrangera regelbundna AW:s, instifta träningsgrupper eller köpa in det där pingisbordet alla reklambyråer i Stockholm har. Det ger medarbetarna en chans att ta en välbehövlig paus.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden