Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.

Rekrytering
Publicerad
Fem personer i möte om jobb

Alex Tidgård arbetar som psykolog på HR-konsultbolaget Assessio, och har i ett blogginlägg mejslat ut sina bästa spaningar om rekryteringstrenderna inför 2020. Ett år där det gäller att fånga jobbsökarens intresse, hantera sina digitala verktyg bäst för maximal effekt – och att säkerställa att kompetensnivån är fortsatt hög.

Här är 7 trender inför 2020: 

1. Jobbsökarna i fokus
Många arbetsgivare upplever idag att det råder brist på den arbetskraft de behöver. I den hårda konkurrensen är det därför viktigt att ge de som söker tjänsten en bra upplevelse under hela rekryteringsprocessen.

”Var transparenta och tydliga, både med vad ni söker och vad som sker i processen. Då ökar chansen för att ni håller kvar topptalangernas intresse”, tipsar Alex Tidgård i artikeln.

Viktigt att tänka på är att även de som inte erbjuds tjänsten ska gå därifrån med en positiv känsla – det bidrar till att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke för din verksamhet, och är värdefullt i det långa loppet.

2. Digitala verktyg skapar effektivitet
Precis som resten av samhället präglas även rekryteringsprocessen av digitaliseringen. I dag är det möjligt att låta cv-hanteringen och referenstagningen ske helt digitalt och videointervjuer blir ett allt vanligare inslag i rekryteringsprocessen, skriver Alex Tidgård.

”De digitala verktygen ska underlätta rekryteringsprocessen och göra den så enkel och smidig som möjligt, både för arbetsgivaren och för kandidaten.”

3. Tester – en naturlig del av rekryteringsprocessen
Det blir allt vanligare att tester används i någon del av rekryteringsprocessen och fungerar som beslutsunderlag när en tjänst ska tillsättas. Tester används ofta som ett sätt att göra en mer objektiv rekrytering där den egna magkänslan inte får styra. Utvecklingen mot fler tester beror också, enligt Tidgård, på att de har blivit bättre och enklare att genomföra de senaste åren.

4. AI och algoritmer stöttar i besluten
De senaste åren har artificiell intelligens, AI, och algoritmer blivit en del av vår vardag, och spås förändra många av våra jobb. Även inom rekrytering blir de allt vanligare, till exempel i form av robotar intervjuar arbetssökande, och testalgoritmer som kan förutsäga en persons framtida arbetsprestation.

”AI och algoritmer stöttar HR genom att öka objektiviteten och minska risken för felbeslut, samtidigt som de kan sänka rekryteringskostnaderna. Men det finns en brasklapp: AI och algoritmer är bara så bra som den data vi matar dem med.”

5. Fler gig och andra flexibla anställningar
Dagens arbetsmarknad blir alltmer flexibel och digitaliseringen gör det enklare än någonsin att söka jobb, vilket bidrar till att många byter arbete snabbare i dag jämfört med för några år sedan. Så kallade ”giggare” väljer korta uppdrag för olika aktörer i stället för att bli anställda, och kan ofta utföra sina arbetsuppgifter var i världen de än befinner sig.

”Att anställa flexibelt är en trend vi ser nu – allt fler giggar och många vill prova att göra det. De vill kunna välja när, var och hur de jobbar”, säger Alex Tidgård.

6. Onboarding och kompetensutveckling blir allt viktigare
Millennials värderar goda utvecklingsmöjligheter och ett bra syfte högt när de söker jobb. Därför blir det allt viktigare att ha en organisation som fångar upp talangerna, erbjuder stimulerande arbetsuppgifter och kontinuerlig kompetensutveckling. För att behålla dem är även onboardingprocessen en viktig faktor, säger Alex Tidgård:

”En bra onboarding ska vara tydlig och göra att den nya medarbetaren känner igen sig från rekryteringsprocessen. Ett välkomnande där till exempel datorn är redo första dagen – och en liten blomma kanske väntar på skrivbordet – bidrar också till en positiv upplevelse.”

7. Satsa på att ”reskilla och upskilla” medarbetare
De flesta branscher förändras i svindlande snabb takt och det gäller att kunna anpassa sin organisation efter utvecklingen. Att lära om och lära nytt blir en allt viktigare faktor –både vid rekrytering och när det gäller att kompetensutveckla de medarbetare som redan finns på plats.

”En tydlig trend är att ”reskilla och upskilla” personal eftersom arbetsuppgifter försvinner och förändras i allt större utsträckning”säger Alex Tidgård.

Upskill handlar om att uppdatera och förädla den kunskap man redan har. Reskill handlar om att lära nytt, att skaffa helt ny kunskap. När krav på nya färdigheter växer fram har vi tidigare anställt den kompetensen – men framöver kommer vi se mer av att reskilla redan befintlig personal.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden