Fem personer i möte om jobb

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.

Alex Tidgård arbetar som psykolog på HR-konsultbolaget Assessio, och har i ett blogginlägg mejslat ut sina bästa spaningar om rekryteringstrenderna inför 2020. Ett år där det gäller att fånga jobbsökarens intresse, hantera sina digitala verktyg bäst för maximal effekt – och att säkerställa att kompetensnivån är fortsatt hög.

Här är 7 trender inför 2020: 

1. Jobbsökarna i fokus
Många arbetsgivare upplever idag att det råder brist på den arbetskraft de behöver. I den hårda konkurrensen är det därför viktigt att ge de som söker tjänsten en bra upplevelse under hela rekryteringsprocessen.

”Var transparenta och tydliga, både med vad ni söker och vad som sker i processen. Då ökar chansen för att ni håller kvar topptalangernas intresse”, tipsar Alex Tidgård i artikeln.

Viktigt att tänka på är att även de som inte erbjuds tjänsten ska gå därifrån med en positiv känsla – det bidrar till att bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke för din verksamhet, och är värdefullt i det långa loppet.

2. Digitala verktyg skapar effektivitet
Precis som resten av samhället präglas även rekryteringsprocessen av digitaliseringen. I dag är det möjligt att låta cv-hanteringen och referenstagningen ske helt digitalt och videointervjuer blir ett allt vanligare inslag i rekryteringsprocessen, skriver Alex Tidgård.

”De digitala verktygen ska underlätta rekryteringsprocessen och göra den så enkel och smidig som möjligt, både för arbetsgivaren och för kandidaten.”

3. Tester – en naturlig del av rekryteringsprocessen
Det blir allt vanligare att tester används i någon del av rekryteringsprocessen och fungerar som beslutsunderlag när en tjänst ska tillsättas. Tester används ofta som ett sätt att göra en mer objektiv rekrytering där den egna magkänslan inte får styra. Utvecklingen mot fler tester beror också, enligt Tidgård, på att de har blivit bättre och enklare att genomföra de senaste åren.

4. AI och algoritmer stöttar i besluten
De senaste åren har artificiell intelligens, AI, och algoritmer blivit en del av vår vardag, och spås förändra många av våra jobb. Även inom rekrytering blir de allt vanligare, till exempel i form av robotar intervjuar arbetssökande, och testalgoritmer som kan förutsäga en persons framtida arbetsprestation.

”AI och algoritmer stöttar HR genom att öka objektiviteten och minska risken för felbeslut, samtidigt som de kan sänka rekryteringskostnaderna. Men det finns en brasklapp: AI och algoritmer är bara så bra som den data vi matar dem med.”

robotintervju

Läs också: Kommunen som rekryterar med en robot

5. Fler gig och andra flexibla anställningar
Dagens arbetsmarknad blir alltmer flexibel och digitaliseringen gör det enklare än någonsin att söka jobb, vilket bidrar till att många byter arbete snabbare i dag jämfört med för några år sedan. Så kallade ”giggare” väljer korta uppdrag för olika aktörer i stället för att bli anställda, och kan ofta utföra sina arbetsuppgifter var i världen de än befinner sig.

”Att anställa flexibelt är en trend vi ser nu – allt fler giggar och många vill prova att göra det. De vill kunna välja när, var och hur de jobbar”, säger Alex Tidgård.

giggare

Läs också: Är du redo för gig-ekonomin?

6. Onboarding och kompetensutveckling blir allt viktigare
Millennials värderar goda utvecklingsmöjligheter och ett bra syfte högt när de söker jobb. Därför blir det allt viktigare att ha en organisation som fångar upp talangerna, erbjuder stimulerande arbetsuppgifter och kontinuerlig kompetensutveckling. För att behålla dem är även onboardingprocessen en viktig faktor, säger Alex Tidgård:

”En bra onboarding ska vara tydlig och göra att den nya medarbetaren känner igen sig från rekryteringsprocessen. Ett välkomnande där till exempel datorn är redo första dagen – och en liten blomma kanske väntar på skrivbordet – bidrar också till en positiv upplevelse.”

7. Satsa på att ”reskilla och upskilla” medarbetare
De flesta branscher förändras i svindlande snabb takt och det gäller att kunna anpassa sin organisation efter utvecklingen. Att lära om och lära nytt blir en allt viktigare faktor –både vid rekrytering och när det gäller att kompetensutveckla de medarbetare som redan finns på plats.

”En tydlig trend är att ”reskilla och upskilla” personal eftersom arbetsuppgifter försvinner och förändras i allt större utsträckning”säger Alex Tidgård.

Upskill handlar om att uppdatera och förädla den kunskap man redan har. Reskill handlar om att lära nytt, att skaffa helt ny kunskap. När krav på nya färdigheter växer fram har vi tidigare anställt den kompetensen – men framöver kommer vi se mer av att reskilla redan befintlig personal.

lager

Läs också: Därför bör du satsa på ”upskill och reskill”

Relaterade artiklar

Elin Kebert
Rekrytering

Tipsen du behöver för en bättre rekrytering

Vill du får bättre bättre snurr på rekryteringen? Här delar Elin Kebert, kompetensexpert på Byggföretagen, sina tips på vad enskilda chefer och företag kan göra här och nu.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
Kandidater som väntar på att kallas in till intervju
Rekrytering

Tester inte alltid bäst – forskare oense om nyttan

Bättre än cv och intervju – eller rena tramset? Ordet ”personlighetstest” ger hundratusentals träffar på nätet. Men hur väl de går att lita på vid rekrytering är omtvistat.

Chef som sitter i ett digitalt möte med ett CV framför sig
Rekrytering

Digital jobbintervju inte populärt

För dig som chef kan det vara tidseffektivt att boka in en anställningsintervju digitalt men den arbetssökande vill kunna göra en bedömning med alla sina sinnen. Enligt Manpower Work Life är det färre än var tionde svensk, bara 8 procent, som skulle föredra en digital arbetsintervju.

tipspengarwebb
Rekrytering

Arbetsplatsen ger 20 000 till den som tipsar om en ny kollega

Hitachi Energy i Ludvika tar till udda grepp i jakten på ny kompetens: 20 000 kronor för varje tips som leder till anställning.

Geraldine von Celsing och Carolina Wikström.
Rekrytering

Spetskompetens ger pricksäkra rekryteringar

Nu får cheferna på Sveriges Radio bättre stöd när de anställer nya medarbetare. En ny rekryteringsavdelning skärper pricksäkerheten och bidrar till vidgade perspektiv. ”Vi kommer in med ny spetskompetens”, säger Geraldine von Celsing som leder den nya avdelningen.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Pernilla Andersson sitter i en fåtölj.
Rekrytering

Så blir tester en väg tillbaka till jobb

Kan man lita på personlighetstester? Sjuhärads samordningsförbund ser dem inte som någon absolut sanning, men som ett underlag vid rehabilitering av människor långt från arbetsmarknaden. Med lyckat resultat: ”Att ett personlighetstest kan vara en så viktig pusselbit är fantastiskt”, säger biträdande förbundschef Pernilla Andersson.