Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.

Karriär
Publicerad

Det är den tid på året då många blickar mot nya jobb och branscher. Möjligheten till en rejäl nystart kan kännas lockande samtidigt som du hungrar efter nya utmaningar. Men ett ”hinder” längs vägen kan vara en stundande jobbintervju.

Rekryteraren har fått ditt cv i sin hand och nu har du chansen att visa upp personen som döljer sig bakom meriterna. Men det finns några fallgropar att se upp för.

Här är grodorna du inte ska säga på jobbintervjun:

1) ”Förlåt att jag är försenad”

Alla kan drabbas av oförutsedda händelser – som trafikolyckor och strul i kollektivtrafiken. Men är det inte en större händelse har du inte varit ute i god tid. Visa att du tar intervjun på allvar. Är du ute i för god tid kan du ta några minuter på ett närliggande café där du lugnar nerverna och förbereder dig ytterligare.

2) ”Berätta gärna om företaget”

Frågan är för bred och pekar på att du nog inte läst på om företaget. Se till att du skannar webben på information om företaget så att du kan ställa relevanta frågor. Med hjälp av din research kan du också förklara varför du skulle passa in just där.

3) ”Min förra arbetsplats var hemsk”

Ärligt, men det är ingen bra taktik att börja snacka skit om din förra/nuvarande arbetsplats eller chef. Det kan uppfattas som oproffsigt och illojalt. Försök istället att blicka framåt under arbetsintervjun och lyft fram det du lärde dig hos din förra arbetsgivare.

4) ”Jag har fler erbjudanden…”

Att du är eftertraktad på arbetsmarknaden är positivt. Men uppfattas det som att den här intervjun bara är en plan B lär inte rekryteraren nappa.

5) ”Jag ska bara ta det här samtalet”

Under en intervju är det full koncentration som gäller. Sätt mobilen på tyst läge och helst en bit ifrån dig. Om du absolut måste ta ett samtal under intervjun – adressera det på förhand så att rekryteraren känner till det. Men det ska i så fall vara ett nödläge.

6) ”Hur var det nu med lönen?”

Lön är viktigt, men det är bättre om intervjuaren tar upp det. I ett första samtal handlar det mest om att båda parter ska känna att man ligger relativt nära varandra lönemässigt. Detaljer och en förhandling är mycket bättre när du vet om det här är ett chefsjobb för dig.

7) ”Nej, det var ingen stor grej”

Du har blivit kallad till intervju av en anledning. Troligtvis har du ett imponerande CV och erfarenheter som intervjuaren är nyfiken på. Håll därför inte tillbaka. Berätta om roliga projekt du drivit och vilka prestationer du uppnått. Det är inte att skryta utan att faktiskt berätta vad du kan erbjuda.

Källa: Forbes, Fast Company, MSN USA etc.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden