grooodor

7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.

Det är den tid på året då många blickar mot nya jobb och branscher. Möjligheten till en rejäl nystart kan kännas lockande samtidigt som du hungrar efter nya utmaningar. Men ett ”hinder” längs vägen kan vara en stundande jobbintervju.

Rekryteraren har fått ditt CV i sin hand och nu har du chansen att visa upp personen som döljer sig bakom meriterna. Men det finns några fallgropar att se upp för.

Här är frågorna du inte vill ställa på jobbintervjun:

1) ”Förlåt att jag är försenad”

Alla kan drabbas av oförutsedda händelser – som trafikolyckor och strul i kollektivtrafiken. Men är det inte en större händelse har du inte varit ute i god tid. Visa att du tar intervjun på allvar. Är du ute i för god tid kan du ta några minuter på ett närliggande café där du lugnar nerverna och förbereder dig ytterligare.

2) ”Berätta gärna om företaget”

Frågan är för bred och pekar på att du nog inte läst på om företaget. Se till att du skannar webben på information om företaget så att du kan ställa relevanta frågor. Med hjälp av din research kan du också förklara varför du skulle passa in just där.

snallhet

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

3) ”Min förra arbetsplats var hemsk”

Ärligt, men det är ingen bra taktik att börja snacka skit om din förra/nuvarande arbetsplats eller chef. Det kan uppfattas som oproffsigt och illojalt. Försök istället att blicka framåt under arbetsintervjun och lyft fram det du lärde dig hos din förra arbetsgivare.

4) ”Jag har fler erbjudanden…”

Att du är eftertraktad på arbetsmarknaden är positivt. Men uppfattas det som att den här intervjun bara är en plan B lär inte rekryteraren nappa.

5) ”Jag ska bara ta det här samtalet”

Under en intervju är det full koncentration som gäller. Sätt mobilen på tyst läge och helst en bit ifrån dig. Om du absolut måste ta ett samtal under intervjun – adressera det på förhand så att rekryteraren känner till det. Men det ska i så fall vara ett nödläge.

6) ”Hur var det nu med lönen?”

Lön är viktigt, men det är bättre om intervjuaren tar upp det. I ett första samtal handlar det mest om att båda parter ska känna att man ligger relativt nära varandra lönemässigt. Detaljer och en förhandling är mycket bättre när du vet om det här är ett chefsjobb för dig.

7) ”Nej, det var ingen stor grej”

Du har blivit kallad till intervju av en anledning. Troligtvis har du ett imponerande CV och erfarenheter som intervjuaren är nyfiken på. Håll därför inte tillbaka. Berätta om roliga projekt du drivit och vilka prestationer du uppnått. Det är inte att skryta utan att faktiskt berätta vad du kan erbjuda.

Källa: Forbes, Fast Company, MSN USA etc.

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
naa
Karriär

10 nya yrken – du inte hört talas om innan

Funderar du på att byta jobb och är över 50 år? Då kanske ”oldflucener” kan bli något för dig. Det kvalar in på listan över nya yrkestitlar som lanseras under 2019.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.