hobbyer

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.

Fredrik Axegård, vd för Pocketgrossisten, vann spring- och sim-loppet Ö till Ö i år. Finansmannen Douglas Roos springer både maraton och tränar kar­ate och Petra Einarsson, koncernchef på Billerud Korsnäs, äger en travhäst och lägger mycket tid på travtävlingar.

Men hur kommer det sig att toppchefer – i Sverige och utomlands – ofta är passionerade kring sin ofta krävande fritidsaktivitet. När HBR (Harvard Business Review) frågade ledare från S&P 500-listan om anledningarna kom det fram en rad anledningar.

Kolla in hela listan här:

extremsport

Läs också: 5 skäl till att toppchefer är galna i sin hobby

  • Det hjälper dem att hantera de ­ökade kraven på jobbet. Och det hindrar att jobbet tar över hela livet.
  • Enda sättet att återhämta sig.
  • Viljan att ständigt bli bättre korsbefruktas och kommer både jobb och fritidsaktivitet till del.
  • Bibehållen ödmjukhet. Flera vd:ar pratar om vikten av att inte drabbas av hybris. Forskning visar att ödmjuka ledare kan skapa ett ökat engagemang genom hela organisationen med ökad produktivitet som resultat.
  • Gemensamma intressen med med­arbetarna skapar starkare relationer.
  • Det stärker det autentiska ledarskapet. Eftersom många intressen har börjat i tidig ålder berättar det också något om vem dessa chefer är.

Med facit på alla dessa fördelar vågar därför forskarna från Vrije Universiteit Amsterdam säga att ett passionerat fritidsintresse kan göra dig till en bättre ledare.

osjalviskachefer

Läs också: Forskning: Osjälviska chefer får en högre lön – och fler barn

Relaterade artiklar

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?