1) Tydlighet – i varje beslut
En kritik som riktades mot Erik Hamrén, föregångare på jobbet, var hans otydlighet. Trots att Hamrén satt som förbundskapten i sju år var det många som inte förstod hur han ville spela. Med Janne Andersson har det varit tvärtom. Källor som Chef pratat med vittnar om att han under hela sin tränarkarriär från Laholm till landslaget varit noga med att fatta tydliga beslut.
”Alla måste veta sin roll. Då är det ordning och reda som gäller”, säger en källa.
2) Fokus på samlingarna
Utan Zlatan fick Janne Andersson forma ett lag från spillrorna av det gamla. Men som förbundskapten har du endast några få dagar att forma laget, bygga teamanda och hitta ett gemensamt mål att jobba mot. Därför har Andersson varit extremt resultatfokuserad och sett till att landslagssamlingarna sker så effektivt som möjligt.
Janne kräver också att landslagsspelarna sköter sig, som efter bragdmatchen i Milano i höstas. Efteråt stannade förbundskaptenen kvar i omklädningsrummet och plockade upp skräp som hade slängts på golvet i glädjeyran. Se bild nedan:
Läs också: Chef testar: Janne Andersson, förbundskapten
3) Vågar omvärdera sitt ledarskap
Ordning, disciplin och fokus är Jannes ledord. Men ett par månader in på jobbet insåg han att spelarna behövde frihet under landslagssamlingarna. Ett stort glädjeämne för många var att träffa kompisar när de fick lämna klubblaget och vistas i Stockholm. Därför berättade Anderssons nyligen i Olof Lundhs podcast att han blivit bättre på att ge spelarna frihet för att de ska trivas och bli ännu mer motiverade att komma till landslaget.
4) Hittade en ledare på planen
En av de första åtgärderna var att utse mittbacken Andreas Granqvist till lagkapten. Han har gått från en bänkspelare i landslaget till den naturliga ledaren. Den italienska tidningen La Gazetta dello Sport gav Granqvist högsta betyg och skrev efter matchen:
”Det otroliga är att Italien transformerade denna ”långsamme” Granqvist till någon form av en skandinavisk Sergio Ramos. Motade allt. Räddade matchen”.
5) Vill jobba med sina motsatser
När Janne blev förbundskapten bytte han ut halva ledarstaben. Han är chef för ett 15-tal personer som ingår i det medicinska teamet, assisterande tränare, scouter med mera. Även om han hade jobbat med många av dessa tidigare är det något som sticker ut: Ingen är den andra lik. Enligt källor Chef pratat med har Janne byggt sitt ledarteam på olikheter som kompletterar varandra.
”En tränare behöver input som ledare, vidareutveckling. Den bästa får du av dem som du arbetar med. Har du kopior av dig själv så får du inte det”, säger en person i ledarstaben till Chef.
6) Vågar jobba datadrivet
Andreas Granqvist är Sveriges straffskytt. Inte för att han slår de mest spektakulära straffarna. Nej, i stället kollade Janne Andersson vilken spelare som oftast slår sina straffar i mål. Genom att kolla på data från klubblag- och landslag kom han fram till att Granqvist är säkrast. Resultatet? 2 straffmål mot Luxemburg i VM-kvalet. Mål mot Sydkorea i VM-premiären.
Läs också: ”Därför är svenska chefer heta utomlands”