pigginovember

5 tips: så håller du humöret uppe i vinter

Aktiviteter utomhus, men också mys och värme inomhus, är recept mot mörkerdepp och energilöshet. Och kom ihåg – skyll inte allt på vädret.

Vi gäspar, fryser och har inte hälften av den ork vi har på det ljusare halvåret. Mörkret har sitt pris. Inte bara personligen utan även på jobbet. Forskning visar att dagsljus ger högre vakenhetsgrad, bättre koncentrationsförmåga och förbättrad sömnkvalitet. Inte konstigt att vi blir mindre produktiva så här års.

”Dagsljus har stor inverkan på arbetsinsatserna, både kvalitativt och kvantitativt, bekräftar Per Nylén, belysningsansvarig på Arbetsmiljöverket.

Vintern och mörkret kan vi inte göra något åt, även om många kämpar för att vintertiden ska tas bort efter 38 år. Men det finns några saker du som chef ändå kan göra för att hjälpa dig själv och dina medarbetare till mer energi – och högre produktivitet.

  1. Dagsljus

Fånga dagsljuset ute. Att tillbringa minst 30 minuter utomhus per dag på vintern är det självklara rådet vi hört till förbannelse. Men det är avgörande för såväl humör som ork. Uppmuntra till promenadmöten, tänk kreativt kring förflyttningar till möten utanför arbetsplatsen, bevilja tid att gå hela eller delar av sträckan om det finns möjlighet. Och föregå med gott exempel och ta dig ut på lunchen.

2. Värme

Höj värmen på kontoret. Medarbetare som fryser är mindre produktiva. En liten studie vid Cornell University fann att medarbetare var effektivare vid 25 graders innetemperatur än vid 20 grader. De uppskattade att företag skulle kunna spara upp till 12,5 procent av lönekostnaden per arbetare genom att höja temperaturen några grader.

3. Kontorskofta

Är innetemperaturen centralt styrd och därför är svår att reglera, eller medarbetarna ovanligt frusna, kan du tillhandahålla filtar, snygga capes eller jackor.

4. Jobba hemma

Erbjud de som kan att jobba hemma när det är vinterkaos i trafiken och på vägarna. Att slippa ge sig ut i snö, slask och storm skapar omtanke och arbetsro på hemmakontoret. Ett alternativ för de som inte kan jobba hemifrån är att uppmuntra till att ta ledigt och ha en öppen attityd för att ersätta medarbetare som inte kan ta sig till jobbet när vädret är som värst.

energi1

Läs också: Lista: 13 sätt att få ny energi

5. Höj humöret

Höst- och vinterdepressionerna är värre än på våren. Fysisk träning ger bra motståndskraft och höjer humöret. Hitta former för att träna tillsammans. Kör igång ett incentive-program. Men tänk också på att människor hittar glädje och energi i gemensamma aktiviteter. Sök anledningar till att fira, gå på en teaterföreställning eller se en konstutställning tillsammans. Det är också välgörande för kropp och själv.

Det kan också vara nyttigt att ifrågasätta vår idé om att vi blir trötta, deppiga och energilösa i mörkret. Kanske är det också en vanföreställning att dagsljuset påverkar oss så mycket. Det hävdar professorn och läkaren Peter Währborg vid Strömstad akademi.

”Om längden och intensiteten på solljuset skulle spela roll för måendet skulle folk söderöver vara mindre deprimerande – men det stämmer inte.” säger han till Svenska Dagbladet.

Han menar att dagsljus är en pusselbit i en stor och komplex ekvation som utgör vår hälsa. Vi lägger lite för stor vikt vid vädret och skyller gärna allt som känns trist på det. Men han vidhåller ändå behovet av utomhusaktiviteter under vinterhalvåret.

”Att ta en promenad bjuder på en massa fördelar förutom ljuset. Kroppen får motion och omväxlingen av intryck spelar roll för hjärnans återhämtningsförmåga. Att titta ut över havet, till exempel, är välgörande.”

Studier vid Tromsö universitet har också visat att vinterdepression är förhållandevis ovanligt hos ortsbefolkningen trots bristen på dagsljus i Nordnorge. Forskarna fann tre orsaker. Dels attityden till årstiden, att de inte ser vintern som mörk och deprimerande. Dels att de vistas väldigt mycket utomhus trots mörkret och dels att de har det ”koseligt”. Att ha det mysigt handlade om att ta det lugnare, tända ljus, umgås med andra men också en känsla av att vara tillfreds och nöjd. Just aspekten av att ha det mysigt visade sig ha större betydelse än forskarna kunnat tro.

Så ett sista tips: Ha små trevliga samlingar och ta er tid att umgås med varandra. Och så här lagom till jul: Tänd tusen juleljus!

maddetopp

Läs också: Andra chansen - tv-producenten om livet efter drogerna

Relaterade artiklar

grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.
En kvinna som gäspar och kaffekopp
Hälsa

Forskare: ”Maxa tuppluren – med kaffe”

Att en tupplur minskar stress och boostar immunsystemet är redan vetenskapligt bevisat. Nu kommer tips från Stressforskningsinstitutet om hur du kan få ännu mer ut av tuppluren – genom att ta en kopp kaffe.
4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

walk
Hälsa

Högre produktivitet – med en kvarts promenad

15 minuters promenad om dagen. Om arbetsgivare uppmanade sina anställda till det skulle produktiviteten världen över öka med motsvarande 100 miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

 

Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
petrany
Hälsa

Checklista för december: Så hinner du jobba klart

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd för jobbårets sista månad.