5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning
Att be om högre lön är svårt för många. Nu i pandemitider kan det nästan ge skuldkänslor – får jag verkligen fråga om löneförhöjning nu när alla företag har det så jobbigt? Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.
Karriärcoachen och rekryteraren Caroline Ceniza-Levina har i en artikel i Forbes listat de tecken hon tycker du ska leta efter – eller försöka uppnå – för att veta att det är dags att be om högre lön.
1. Du har gjort något värdefullt för företaget
Det är såklart lättare sagt än gjort, men har du fått ditt företag att tjäna pengar inom nya områden? Har någon av dina idéer utvecklat din verksamhet extra mycket? Har du skapat strålande resultat på kort tid? Då är det läge att tydliggöra det. Berätta för din arbetsgivare vad du gjort och vad resultaten blivit. Fokusera på vad du vill och förbered argument.
Var beredd på att din chef kan säga nej, eller komma med andra förslag, som en mindre höjning men en bättre titel, eller någon typ av bonus, och fundera innan på vad du tycker om det.
2. Ditt team presterar extra bra
Även om framgångar för ditt team inte alltid går att mäta för dig personligen, kan din avdelning få en högre del av nästa års lönebudget om ni som grupp presterat bra. Då är det viktigt för dig att visa hur du bidrog till teamets framgångar. Och kom ihåg: Utgå inte från att din chef eller manager redan vet det, eller att de minns vad just du gjort i just det projektet, utan berätta det en gång till.
3. Företaget du jobbar på går som tåget
Om verksamheten du arbetar på går bra i stort betyder det oftast också mer pengar – även om du inte kan utgå att det betyder högre lön för dig.
Se till att du har koll på hur din roll och dina arbetsuppgifter linjerar med företagets affärsmål. Om du har en funktion som är nödvändig för framåtrörelse och företagets övergripande tillväxtplaner, kan du använda det i din argumentation.
Den här är klurig. Om du har fått ett erbjudande om ett annat jobb är det nämligen inte en bra idé att ställa ultimatum, det vill säga att säga att du slutar om du inte får löneförhöjning. Då riskerar du att 1) din chef kanske faktiskt säger att du inte får högre lön, vilket gör att du måste du sluta även om du inte vill det; eller 2) din chef kan se dina krav som ett hot, och även om hen uppskattar dig reagerar hen negativt på situationen – vilket kan få effekter senare.
Var tydlig med att du oväntat fått ett erbjudande, och att ditt första val är att stanna. Ge därefter ditt förslag.
Med det sagt: om du lyckas berätta att du har ett annat erbjudande utan att det upplevs som ett hot är det en klar signal till din arbetsgivare att du är eftertraktad.
5. Din kompetens är eftertraktad
Du behöver inte ha ett officiellt erbjudande om ett annat jobb för att visa att du är eftertraktad på marknaden. Det kan helt enkelt vara att du berättar att rekryterare ringer, eller visar en artikel om att din yrkesroll är högt ansedd. Du kan visa det för din chef utan att ens fokusera på att det gäller just dig – det kan handla om att kompetenser på företaget som helhet är populära. Men din arbetsgivare kommer att bli medveten om att det finns en risk att du – eller någon annan med din kompetens – väljer att gå vidare om bättre förutsättningar dyker upp.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”
Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.
Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.
När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta.”Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon.
Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare.
”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Ge bort en smart sommarpresent till dig och teamet så nyttjar ni tiden i solstolen på bästa sätt! Använd Chefboken-appen som lärandeverktyg och lär er mer på mindre tid. Vi har noga valt ut, sammanfattat och översatt den viktigaste litteraturen för dig som ledare till 30 minuters läsning eller lyssning.
Siffror är vardagsmat i alla roller, men att fånga lyssnarna och skapa förståelse är svårt. Making numbers count är en träningsmanual som lär dig göra siffror spännande! På 30 min lär du dig knepen som får åhörarna häpna. Läs mindre - lär dig mer med Chefboken-appen.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se