5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Nu i pandemitider kan det nästan ge skuldkänslor – får jag verkligen fråga om löneförhöjning nu när alla företag har det så jobbigt? Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Karriär
Publicerad
Två personer skakar hand efter lönesamtal

Karriärcoachen och rekryteraren Caroline Ceniza-Levina har i en artikel i Forbes listat de tecken hon tycker du ska leta efter – eller försöka uppnå – för att veta att det är dags att be om högre lön.

1. Du har gjort något värdefullt för företaget

Det är såklart lättare sagt än gjort, men har du fått ditt företag att tjäna pengar inom nya områden? Har någon av dina idéer utvecklat din verksamhet extra mycket? Har du skapat strålande resultat på kort tid? Då är det läge att tydliggöra det. Berätta för din arbetsgivare vad du gjort och vad resultaten blivit. Fokusera på vad du vill och förbered argument.

Var beredd på att din chef kan säga nej, eller komma med andra förslag, som en mindre höjning men en bättre titel, eller någon typ av bonus, och fundera innan på vad du tycker om det.

2. Ditt team presterar extra bra

Även om framgångar för ditt team inte alltid går att mäta för dig personligen, kan din avdelning få en högre del av nästa års lönebudget om ni som grupp presterat bra. Då är det viktigt för dig att visa hur du bidrog till teamets framgångar. Och kom ihåg: Utgå inte från att din chef eller manager redan vet det, eller att de minns vad just du gjort i just det projektet, utan berätta det en gång till.

3. Företaget du jobbar på går som tåget

Om verksamheten du arbetar på går bra i stort betyder det oftast också mer pengar – även om du inte kan utgå att det betyder högre lön för dig.

Se till att du har koll på hur din roll och dina arbetsuppgifter linjerar med företagets affärsmål. Om du har en funktion som är nödvändig för framåtrörelse och företagets övergripande tillväxtplaner, kan du använda det i din argumentation.

4. Du har fått ett annat erbjudande

Den här är klurig. Om du har fått ett erbjudande om ett annat jobb är det nämligen inte en bra idé att ställa ultimatum, det vill säga att säga att du slutar om du inte får löneförhöjning. Då riskerar du att 1) din chef kanske faktiskt säger att du inte får högre lön, vilket gör att du måste du sluta även om du inte vill det; eller 2) din chef kan se dina krav som ett hot, och även om hen uppskattar dig reagerar hen negativt på situationen – vilket kan få effekter senare.

Var tydlig med att du oväntat fått ett erbjudande, och att ditt första val är att stanna. Ge därefter ditt förslag.

Med det sagt: om du lyckas berätta att du har ett annat erbjudande utan att det upplevs som ett hot är det en klar signal till din arbetsgivare att du är eftertraktad.

5. Din kompetens är eftertraktad

Du behöver inte ha ett officiellt erbjudande om ett annat jobb för att visa att du är eftertraktad på marknaden. Det kan helt enkelt vara att du berättar att rekryterare ringer, eller visar en artikel om att din yrkesroll är högt ansedd. Du kan visa det för din chef utan att ens fokusera på att det gäller just dig – det kan handla om att kompetenser på företaget som helhet är populära. Men din arbetsgivare kommer att bli medveten om att det finns en risk att du – eller någon annan med din kompetens – väljer att gå vidare om bättre förutsättningar dyker upp.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden