Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en undersökning.

Karriär
Publicerad

Vilket är det främsta skälet till att medarbetare säger upp sig? Den frågan ställde rekryteringsföretaget Randstad till knappt 800 personer i USA för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom.

Och undersökningen visar på vikten av ett bra ledarskap. Hela 60 procent har eller kan tänka sig att lämna sin arbetsgivare på grund av en usel chef.

Här är främsta skälen till att vilja säga upp sig:

1) Blir inte belönad

Hela 82 procent räknar med en lönehöjning varje år för att vilja stanna kvar hos sin arbetsgivare. I Sverige regleras det främst via fackens kollektivavtal med företagen.

2) En ny utmaning

64 procent menar att det är främst möjligheten att utvecklas på en ny arbetsplats som skulle kunna leda till att de säger upp sig.

3) Befordrar och anställer fel personer

Om arbetsgivaren misslyckas i sin rekrytering eller befordrar ”fel” personer kan det leda till missnöje i arbetsgruppen. 53 procent uppger att det i slutändan skulle kunna leda till en uppsägning.

4) Uselt ledarskap

Ja, det är viktigt med bra chefer. Faktum är att hela 60 procent uppger i undersökningen att dåligt ledarskap på arbetsplatsen är ett starkt skäl till att vilja sluta.

5) Låg flexibilitet

Att kunna jobba på distans kan vara en avgörande faktor för att få ihop livspusslet. Om möjlighet saknas uppger en tredjedel att de kan tänka sig att byta arbetsgivare.

I undersökningen framgår det också att 46 procent faktiskt funderar på att byta arbetsgivare 2019 eller helt gå över till att bli en ”gigare”. Här kan du läsa Chefs stora reportage om gig-ekonomin – som inom kort även kan innefatta chefspositioner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden