nyajobb-2

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.

Vilket är det främsta skälet till att medarbetare säger upp sig? Den frågan ställde rekryteringsföretaget Randstad till knappt 800 personer i USA för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom.

Och undersökningen visar på vikten av ett bra ledarskap. Hela 60 procent har eller kan tänka sig att lämna sin arbetsgivare på grund av en usel chef.

Här är främsta skälen till att vilja säga upp sig:

1) Blir inte belönad

Hela 82 procent räknar med en lönehöjning varje år för att vilja stanna kvar hos sin arbetsgivare. I Sverige regleras det främst via fackens kollektivavtal med företagen.

2) En ny utmaning

64 procent menar att det är främst möjligheten att utvecklas på en ny arbetsplats som skulle kunna leda till att de säger upp sig.

3) Befordrar och anställer fel personer

Om arbetsgivaren misslyckas i sin rekrytering eller befordrar ”fel” personer kan det leda till missnöje i arbetsgruppen. 53 procent uppger att det i slutändan skulle kunna leda till en uppsägning.

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

4) Uselt ledarskap

Ja, det är viktigt med bra chefer. Faktum är att hela 60 procent uppger i undersökningen att dåligt ledarskap på arbetsplatsen är ett starkt skäl till att vilja sluta.

5) Låg flexibilitet

Att kunna jobba på distans kan vara en avgörande faktor för att få ihop livspusslet. Om möjlighet saknas uppger en tredjedel att de kan tänka sig att byta arbetsgivare.

I undersökningen framgår det också att 46 procent faktiskt funderar på att byta arbetsgivare det kommande året eller helt gå över till att bli en ”gigare”. Här kan du läsa Chefs stora reportage om gig-ekonomin – som inom kort även kan innefatta chefspositioner.

slutar

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ungaaa-768x432
Karriär

Bara var femte ungdom vill bli chef

Det kan bli tufft med chefstillväxten. I alla fall om man ska tro en undersökning där 4000 unga fått svara på frågor om sin karriär.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden