nyajobb-2

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.

Vilket är det främsta skälet till att medarbetare säger upp sig? Den frågan ställde rekryteringsföretaget Randstad till knappt 800 personer i USA för att ta reda på vilka orsaker som ligger bakom.

Och undersökningen visar på vikten av ett bra ledarskap. Hela 60 procent har eller kan tänka sig att lämna sin arbetsgivare på grund av en usel chef.

Här är främsta skälen till att vilja säga upp sig:

1) Blir inte belönad

Hela 82 procent räknar med en lönehöjning varje år för att vilja stanna kvar hos sin arbetsgivare. I Sverige regleras det främst via fackens kollektivavtal med företagen.

2) En ny utmaning

64 procent menar att det är främst möjligheten att utvecklas på en ny arbetsplats som skulle kunna leda till att de säger upp sig.

3) Befordrar och anställer fel personer

Om arbetsgivaren misslyckas i sin rekrytering eller befordrar ”fel” personer kan det leda till missnöje i arbetsgruppen. 53 procent uppger att det i slutändan skulle kunna leda till en uppsägning.

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

4) Uselt ledarskap

Ja, det är viktigt med bra chefer. Faktum är att hela 60 procent uppger i undersökningen att dåligt ledarskap på arbetsplatsen är ett starkt skäl till att vilja sluta.

5) Låg flexibilitet

Att kunna jobba på distans kan vara en avgörande faktor för att få ihop livspusslet. Om möjlighet saknas uppger en tredjedel att de kan tänka sig att byta arbetsgivare.

I undersökningen framgår det också att 46 procent faktiskt funderar på att byta arbetsgivare det kommande året eller helt gå över till att bli en ”gigare”. Här kan du läsa Chefs stora reportage om gig-ekonomin – som inom kort även kan innefatta chefspositioner.

slutar

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.
lena1
Karriär

Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet.

byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.
tholin-henrik_sandstrom2
Annonssamarbete Chef + Simployer (Tholin & Larsson)

3 frågor som avslöjar hål i en kompetensstrategi

Kompetensbrist är en växande dold kostnad i svenska företag. Hög tid att skaffa kontroll över situationen. Att ställa tre frågor är en bra början
praktiska-tester
Digital HR

Förslaget: Hitta nya medarbetare – med praktiska tester

Du skulle aldrig rekrytera en jonglör eller kock utifrån ett CV. Det menar Henrik Enström, grundare till rekryteringsföretaget Software Skills, som nu vill se arbetstester i andra branscher också.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden