Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 skäl: Därför är framgångsrika ledare också bra lärare

En riktigt bra lärare eller chef glömmer du aldrig. Och det är inte så konstigt. En ny studie visar att det kan finnas samband mellan att framgångsrika ledare också är bra lärare.

Kommunikation
Publicerad

En stor del av chefens vardag består av att ta större och mindre beslut. Men som ledare på arbetsplatsen är du också ansvarig för medarbetarnas utveckling. Därför har professorn Sydney Finkelstein tittat närmare på chefers förmåga att lära andra i en artikel i Harvard Business Review (HBR).

Enligt Finkelstein finns det minst 5 starka skäl till att framgångsrika ledare också är bra lärare:

1) Är proffsiga

En mellanchef som arbetade för den amerikanske fastighetsmogulen Bill Sanders har berättat att han ofta delade med sig av hur du uppför dig professionellt i arbetslivet. Sanders gav sina bästa råd för hur du förbereder ett möte, kommunicerar din vision för medarbetarna och tittar på hur marknaden kan komma att bli i framtiden.

Genomgående var också att framgångsrika ledare gärna pratar med sina medarbetare på ett konstruktivt och vägledande sätt, samtidigt som de respekterade deras integritet och oberoende.

2) Visar vägen

Ledare befinner sig på toppen av hierarkin, men de mest framgångsrika tvekar inte att kliva ner på golvet och visa vägen när det behövs. En som fått uppleva är Mindy Grossman, tidigare chef på klädmärket Polo Ralph Lauren. Hon berättar om ett tillfälle där grundaren själv berättade för medarbetarna hur du kan ha integritet vare sig du gör en t-shirt för 150 kronor eller en kjol för 50 000 kronor. Han lyckades förmedla sin erfarenhet och kunskap på ett trovärdigt sätt när medarbetarna tvivlade.

3) Delar med sig av livskunskap

En chef är i första hand din ledare på arbetsplatsen. Men bra ledare delar även med sig av sin livskunskap när det behövs. Ett exempel är när Mike Gamson, vice-vd på Linkedin, träffade vd:n Jeff Weiner för första gången. De hamnade i ett samtal om buddismen där Gamson lättade sitt hjärta och berättade att han ville bli en mer empatisk ledare. Under samtalet diskuterade duon skillnaderna mellan empati och medkänsla. Weiner menade att risken med empati är att du tar in känslor i besluten medan medkänsla gör dig mer klarsynt och benägen att hjälpa till. Det här förändrade hela Gamsons ledarfilosofi.

4) Har rätt tajming

När du säger något är minst lika viktigt som vad du säger. Av den anledningen vill många ledare ha ett öppet kontorslandskap för att få en överblick över medarbetarnas arbete, vara tillgängliga och ha naturliga samtal. De som väljer att ha mer traditionella kontor ser till att alltid ha dörren öppen och spenderar mycket tid bland medarbetarna för att erbjuda hjälp när personer är som mest mottaglig för den.

5) Anpassar sina lektioner

En bra lärare kan anpassa sina lektioner utifrån en elevs förutsättningar. Så är det också i arbetslivet. Framgångsrika ledare kan därför hjälpa en medarbetare på ett sätt som passar hens personlighet och var den befinner sig i utvecklingsbanan.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden