5 saker som ger dig en nytändning på jobbet

Alla har jobbdagar som känns mindre inspirerande. Men övergår det till en konsekvent känsla kan du behöva göra förändringar i din vardag för att få en nytändning.

Motivation
Publicerad

Inspiration går ofta i vågor. Under vissa perioder kan du känna dig mer eller mer motiverad av ditt nuvarande jobb. Chef har tidigare skrivit om ledarskapsforskaren Markus Hällgren som i en studie tog sig uppför Mount Everest för att studera tristess i extrem miljö.

Hans slutsats? Uttråkning dödar människor.

Men du kan vara lugn – genom ett par mindre förändringar i din vardag kan du få en efterlängtad nytändning. Fast Company har listat ett par förslag nedan.

1) Leta efter din nyfikenhet

När vi slutar vara nyfikna slutar vi också leta efter ny kunskap. Som en övning kan du försöka perspektiv och tänka dig att du är i dina medarbetare eller högre chefers skor. På vilket sätt blir de påverkade av ditt arbete? Ett annat tips är att börja ställa mer frågor. Det kan väcka din kunskapshunger samtidigt som du blir mer involverad i medarbetarnas arbete.

2) Läs fler böcker

Ja, det tror i alla fall Art Markman, professor i psykologi. Avsaknad av inspiration kan vara ett tecken på att du kört fast. Genom att läsa och därmed skaffa dig mer information kan du börja identifiera mönster som hjälper dig vidare. I bästa fall kan du också ta nästa steg i den kreativa processen.

3) Gör små förändringar i dina rutiner

Just rutiner och upprepningar kan vara grunden till framgång. Du gör ofta tills du blir väldigt bra på det. Men om det var en utmaning i början (att till exempel börja med en ny träningsform) gör du saker mer automatiskt efter ett tag. Genom att byta plats för ett möte (åk och ta en lunch med kollegan istället för vanliga mötesrummet) kan du bryta mönstret av upprepning – vilket kan vara underverk för hjärnan.

4) Inför begränsningar

Kan låta som kontraproduktivt att begränsa dig själv när du är icke-inspirerad. Men faktum är att genom ge dig själv mer begränsade resurser i ett projekt hittar du också mer kreativa lösningar som inte är helt uppenbara på förhand. Förklaringen är att du i en sådan situation tar till mindre konventionella metoder du troligen inte testat tidigare. Varför? För att du måste helt enkelt.

5) Gör något som skrämmer dig

Ibland måste vi lämna vår bekvämlighetszon för att fortsätta utvecklas. Det kan vara att du söker dig till situationer som kan vara skrämmande på förhand (ringa ett samtal, gå på ett visst möte, testa ett nytt grepp). Det gör dig mindre uttråkad samtidigt som du växer professionellt och erfarenhetsmässigt som chef.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden