inspobild

5 saker som ger dig en nytändning på jobbet

Alla har jobbdagar som känns mindre inspirerande. Men övergår det till en konsekvent känsla kan du behöva göra förändringar i din vardag för att få en nytändning.

Inspiration går ofta i vågor. Under vissa perioder kan du känna dig mer eller mer motiverad av ditt nuvarande jobb. Chef har tidigare skrivit om ledarskapsforskaren Markus Hällgren som i en studie tog sig uppför Mount Everest för att studera tristess i extrem miljö.

Hans slutsats? Uttråkning dödar människor.

Men du kan vara lugn – genom ett par mindre förändringar i din vardag kan du få en efterlängtad nytändning. Fast Company har listat ett par förslag nedan.

1) Leta efter din nyfikenhet

När vi slutar vara nyfikna slutar vi också leta efter ny kunskap. Som en övning kan du försöka perspektiv och tänka dig att du är i dina medarbetare eller högre chefers skor. På vilket sätt blir de påverkade av ditt arbete? Ett annat tips är att börja ställa mer frågor. Det kan väcka din kunskapshunger samtidigt som du blir mer involverad i medarbetarnas arbete.

2) Läs fler böcker

Ja, det tror i alla fall Art Markman, professor i psykologi. Avsaknad av inspiration kan vara ett tecken på att du kört fast. Genom att läsa och därmed skaffa dig mer information kan du börja identifiera mönster som hjälper dig vidare. I bästa fall kan du också ta nästa steg i den kreativa processen.

ledare-3

Läs också: Så hanterar du tristess som chef - 4 knep

3) Gör små förändringar i dina rutiner

Just rutiner och upprepningar kan vara grunden till framgång. Du gör ofta tills du blir väldigt bra på det. Men om det var en utmaning i början (att till exempel börja med en ny träningsform) gör du saker mer automatiskt efter ett tag. Genom att byta plats för ett möte (åk och ta en lunch med kollegan istället för vanliga mötesrummet) kan du bryta mönstret av upprepning – vilket kan vara underverk för hjärnan.

4) Inför begränsningar

Kan låta som kontraproduktivt att begränsa dig själv när du är icke-inspirerad. Men faktum är att genom ge dig själv mer begränsade resurser i ett projekt hittar du också mer kreativa lösningar som inte är helt uppenbara på förhand. Förklaringen är att du i en sådan situation tar till mindre konventionella metoder du troligen inte testat tidigare. Varför? För att du måste helt enkelt.

5) Gör något som skrämmer dig

Ibland måste vi lämna vår bekvämlighetszon för att fortsätta utvecklas. Det kan vara att du söker dig till situationer som kan vara skrämmande på förhand (ringa ett samtal, gå på ett visst möte, testa ett nytt grepp). Det gör dig mindre uttråkad samtidigt som du växer professionellt och erfarenhetsmässigt som chef.

trakig-2

Läs också: 10 tecken på att jobbet tråkar ut dig

Relaterade artiklar

algortimchef
Motivation

Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Det finns framför allt tre anledningar till att människor avskyr att bli styrda av en algoritm – och istället börjar jobba för att manipulera systemet, visar en ny studie.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.
Motivation

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

sattamalen
Motivation

Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Hur reagerar vi på målsättningar? Och hur kan låga mål sänka motivationen bland medarbetarna? Det ville ett amerikanskt forskarlag ta reda på.
Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.
fordelar
Kommunikation

Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
chefersommar
Motivation

Här är cheferna i "Sommar i P1" du inte vill missa

Här är cheferna som ska sommarprata i år.