inspobild

5 saker som ger dig en nytändning på jobbet

Alla har jobbdagar som känns mindre inspirerande. Men övergår det till en konsekvent känsla kan du behöva göra förändringar i din vardag för att få en nytändning.

Inspiration går ofta i vågor. Under vissa perioder kan du känna dig mer eller mer motiverad av ditt nuvarande jobb. Chef har tidigare skrivit om ledarskapsforskaren Markus Hällgren som i en studie tog sig uppför Mount Everest för att studera tristess i extrem miljö.

Hans slutsats? Uttråkning dödar människor.

Men du kan vara lugn – genom ett par mindre förändringar i din vardag kan du få en efterlängtad nytändning. Fast Company har listat ett par förslag nedan.

1) Leta efter din nyfikenhet

När vi slutar vara nyfikna slutar vi också leta efter ny kunskap. Som en övning kan du försöka perspektiv och tänka dig att du är i dina medarbetare eller högre chefers skor. På vilket sätt blir de påverkade av ditt arbete? Ett annat tips är att börja ställa mer frågor. Det kan väcka din kunskapshunger samtidigt som du blir mer involverad i medarbetarnas arbete.

2) Läs fler böcker

Ja, det tror i alla fall Art Markman, professor i psykologi. Avsaknad av inspiration kan vara ett tecken på att du kört fast. Genom att läsa och därmed skaffa dig mer information kan du börja identifiera mönster som hjälper dig vidare. I bästa fall kan du också ta nästa steg i den kreativa processen.

ledare-3

Läs också: Så hanterar du tristess som chef - 4 knep

3) Gör små förändringar i dina rutiner

Just rutiner och upprepningar kan vara grunden till framgång. Du gör ofta tills du blir väldigt bra på det. Men om det var en utmaning i början (att till exempel börja med en ny träningsform) gör du saker mer automatiskt efter ett tag. Genom att byta plats för ett möte (åk och ta en lunch med kollegan istället för vanliga mötesrummet) kan du bryta mönstret av upprepning – vilket kan vara underverk för hjärnan.

4) Inför begränsningar

Kan låta som kontraproduktivt att begränsa dig själv när du är icke-inspirerad. Men faktum är att genom ge dig själv mer begränsade resurser i ett projekt hittar du också mer kreativa lösningar som inte är helt uppenbara på förhand. Förklaringen är att du i en sådan situation tar till mindre konventionella metoder du troligen inte testat tidigare. Varför? För att du måste helt enkelt.

5) Gör något som skrämmer dig

Ibland måste vi lämna vår bekvämlighetszon för att fortsätta utvecklas. Det kan vara att du söker dig till situationer som kan vara skrämmande på förhand (ringa ett samtal, gå på ett visst möte, testa ett nytt grepp). Det gör dig mindre uttråkad samtidigt som du växer professionellt och erfarenhetsmässigt som chef.

trakig-2

Läs också: 10 tecken på att jobbet tråkar ut dig

Relaterade artiklar

tacksamhetsutmaning
Arbetsmiljö

Starta en tacksamhetsutmaning – på jobbet

Människor som känner tacksamhet är bättre på att hantera stress, återhämtar sig snabbare från sjukdom och har ofta bättre hälsa sett till bland annat blodtryck och immunförsvar. Så varför inte dra igång en tacksamhetsutmaning på jobbet?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
20-coronainitiativ
Motivation

20 positiva initiativ under coronaveckorna

Mitt i en av de största globala kriserna i modern tid har fantasi och viljan att hjälpa på många håll lett till stordåd. Som ett enormt fyrverkeri av goda idéer, samarbeten och innovationer. Vi har samlat 20 av de bästa.
blocketmotivation1800
Ledarskap

Blocket håller igång motivationen – med dans och virtuella spelkvällar

”Vi har aldrig haft så högt engagemang som nu”, säger vd Pernilla Nissler.

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell
Ledarskap

”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

”Tegnell tillämpar ett modernt agilt ledarskap”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”Han vet att han måste agera på begränsade beslutsunderlag, så han tar beslut, men han lyssnar noga på data och experter och justerar sedan.”
Svart tavla, äpple och glasögon
Motivation

Experten: ”Coronakrisen tydliggör chefers behov av kunskap”

Medan beredskapslagren gapar tomma avslöjar coronakrisen även brister i ledarskapet bland svenska chefer. Dags att fylla på med ny kunskap, råder kompetensspecialisten Pär Lager.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
leifchef
Motivation

”Chefen är extra viktig i det här läget”

Vad kan man lära sig som chef av att folk bunkrar toapapper? Hur mycket betyder chefen just nu? Och hur säger man upp någon via videosamtal? Det är några av frågorna ledarskapsexperten och psykologen Leif E Andersson svarade på i Chefs Facebookgrupp.