10 tecken på att jobbet tråkar ut dig

Det är motsatsen till utbrändhet. Men minst lika allvarligt. ”Uttråkningen dödar människor”, säger ledarskapsforskaren Markus Hällgren som begett sig ända upp på Mount Everest för att studera de ödesdigra följderna av tristess.

Konflikthantering
Publicerad

I Sverige hör Markus Hällgren, ledarskapsforskare och professor vid Handelshögskolan i Umeå, till dem som har gått till botten med fenomenet uttråkning. Eller toppen, snarare. Som forskningsledare för en internationell, tvärvetenskaplig grupp deltog han i en klättrarexpedition uppför Mount Everest för att studera tristess i extrem miljö, och hur det påverkar ledarskapet.

 

Nära 300 människor har omkommit under bestigningen av detta världens högsta berg. Snöskred och fallolyckor framstår som uppenbara dödsorsaker, men många gånger är det andra, underliggande faktorer som frustration och sysslolöshet som lett fram till de tragiska dödsfallen, menar han.

”Everest är tråkigt. Och det är faktiskt uttråkningen som dödar människor”, säger han.

Det ledaren för expeditionen i stället gjorde var att samla gruppen omkring sig när konflikterna blossade upp, för att bättre förklara syftet med sin plan.

”Han införde också olika typer av rutiner, vilket är lite ironiskt, med tanke på att rutiner ofta uppfattas som tråkiga och monotona. Men de är väldigt viktiga för att svetsa samman en grupp och därmed bryta känslan av isolering och uttråkning.”

Är du dödligt uttråkad på jobbet? Här är 10 vanliga tecken:

1) Uppgifter som brukade vara roliga är det inte längre.

2) Ingenting i arbetet känns som en utmaning.

3) Du börjar längta till fredagen redan på måndag.

4) Du upplever att du för länge sedan stagnerat i ditt jobb.

5) Du glömmer ofta bort vad det var du skulle göra.

6) Du väljer regelbundet att syssla med annat än arbete, som att gå ärenden eller shoppa online.

7) Du kollar oftare Facebook än jobbmejl.

8) Du låter dig hela tiden distraheras.

9) Du engagerar dig inte längre i det du gör.

10) Du arbetar allt mer långsamt och gör ofta fel.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden