5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädslor och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.

Karriär
Publicerad
Man i blå skjorta som ser bekymrad ut

Rädsla, negativa tankar och att tro att du egentligen inte förtjänar framgång kan alla vara anledningar som stoppar dig i din utveckling. Karriärcoachen Caroline Castrillon har i en artikel i Forbes beskrivit hur du omedvetet sätter hinder i vägen för dig själv – och vad du kan göra i stället:

1. Våga gå utanför din comfort-zone

Du vet att du egentligen borde byta jobb för att utvecklas, men rädslan för det okända hindrar dig. ”Vad händer om jag inte trivs?”, ”tänk om chefen är hemsk och kollegorna inte gillar mig?”. Då är det lättare att stanna kvar på en säker plats. Problemet är att utveckling inte sker när du stannar i din comfort zone, utan när du på skakiga ben går utanför den.

Steg ett är att bli medveten om att du vill komma ur din comfort-zone. Steg två handlar om action. För här är en hemlighet många inte vet om: handling skrämmer ofta bort rädsla. Så börja ta små steg mot ditt mål. Prata med så många du kan, undersök arbetsplatser du vill jobba på, släng ut krokar i ditt nätverk.

2. Jämför dig inte med andra

Brukar du ofta jämföra dig själv med andras karriärer och liv? Kanske du och en vän gick samma utbildning, och plötsligt har vännen kommit längre än du. Men karriärer och mål är olika för alla, eftersom vi är individer. Genom att jämföra dig med andra stoppar du inte bara upp din egen karriär, utan odlar ditt eget dåliga självförtroende och skapar ångest.

Använd i stället den energi du lagt på avundsjuka och jämförelse som motivation. Bjud in den person du är avundsjuk på som din mentor, eller till ett möte för att höra mer om hur hen jobbar mot sina mål. Inspireras av hens väg till framgång

3. Fokusera på dina styrkor

Gör en lista med dina styrkor och saker du är stolt över att ha gjort. Är det svårt? Skriv ut uppskattande mejl från kunder eller positiva saker folk sagt till dig. Sätt upp dem på väggen där du alltid kan se dem om ditt självförtroende dippar. Eller lägger dem i en power-fil på datorn eller mobilen som du kan titta på när du behöver.

4. Se upp för tanke-fällorna

Vilka självdestruktiva tankar hindrar dig i karriären just nu? Det kan till exempel vara:

Perfektionism: Du säger till dig själv att du inte kan göra nästa steg förrän du kan något fullständigt – men kom ihåg att perfektionism är omöjligt att uppnå.

Prokrastinering: I stället för att ta tag i ett viktigt projekt på en gång skjuter du upp det till sista minuten. Börja i stället att sätta deadlines för dig själv för att hinna bättre.

Självkritik: Din inre röst pepprar dig med negativa tankar.  Var tålmodig med dig själv, och ha som mål att bygga ditt självförtroende istället för att klanka ner på dig själv.

5. Var öppen för feedback

Genom att vara öppen och mottaglig för feedback lär du känna dig själv genom andra, och blir medveten om vilka dina styrkor och förbättringsområden är. Vänta inte tills andra ger dig feedback – be regelbundet om återkoppling från chefer, vänner och kollegor. Genom det kan du använda feedbacken som verktyg för att jobba på det du vill förändra.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden