Man i blå skjorta som ser bekymrad ut

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädslor och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.

Rädsla, negativa tankar och att tro att du egentligen inte förtjänar framgång kan alla vara anledningar som stoppar dig i din utveckling. Karriärcoachen Caroline Castrillon har i en artikel i Forbes beskrivit hur du omedvetet sätter hinder i vägen för dig själv – och vad du kan göra i stället:

1. Våga gå utanför din comfort-zone

Du vet att du egentligen borde byta jobb för att utvecklas, men rädslan för det okända hindrar dig. ”Vad händer om jag inte trivs?”, ”tänk om chefen är hemsk och kollegorna inte gillar mig?”. Då är det lättare att stanna kvar på en säker plats. Problemet är att utveckling inte sker när du stannar i din comfort zone, utan när du på skakiga ben går utanför den.

Steg ett är att bli medveten om att du vill komma ur din comfort-zone. Steg två handlar om action. För här är en hemlighet många inte vet om: handling skrämmer ofta bort rädsla. Så börja ta små steg mot ditt mål. Prata med så många du kan, undersök arbetsplatser du vill jobba på, släng ut krokar i ditt nätverk.

2. Jämför dig inte med andra

Brukar du ofta jämföra dig själv med andras karriärer och liv? Kanske du och en vän gick samma utbildning, och plötsligt har vännen kommit längre än du. Men karriärer och mål är olika för alla, eftersom vi är individer. Genom att jämföra dig med andra stoppar du inte bara upp din egen karriär, utan odlar ditt eget dåliga självförtroende och skapar ångest.

Använd i stället den energi du lagt på avundsjuka och jämförelse som motivation. Bjud in den person du är avundsjuk på som din mentor, eller till ett möte för att höra mer om hur hen jobbar mot sina mål. Inspireras av hens väg till framgång

Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar hur hjärnan fungerar i kris. Foto Jenny Hammar/Brombergs

Läs också: Lär dig överlista din rädda hjärna

3. Fokusera på dina styrkor

Gör en lista med dina styrkor och saker du är stolt över att ha gjort. Är det svårt? Skriv ut uppskattande mejl från kunder eller positiva saker folk sagt till dig. Sätt upp dem på väggen där du alltid kan se dem om ditt självförtroende dippar. Eller lägger dem i en power-fil på datorn eller mobilen som du kan titta på när du behöver.

Stark person (collage)

Läs också: Det bästa svaret på intervjufrågan ”Vilka är dina styrkor?”

4. Se upp för tanke-fällorna

Vilka självdestruktiva tankar hindrar dig i karriären just nu? Det kan till exempel vara:

Perfektionism: Du säger till dig själv att du inte kan göra nästa steg förrän du kan något fullständigt – men kom ihåg att perfektionism är omöjligt att uppnå.

Prokrastinering: I stället för att ta tag i ett viktigt projekt på en gång skjuter du upp det till sista minuten. Börja i stället att sätta deadlines för dig själv för att hinna bättre.

Självkritik: Din inre röst pepprar dig med negativa tankar.  Var tålmodig med dig själv, och ha som mål att bygga ditt självförtroende istället för att klanka ner på dig själv.

5. Var öppen för feedback

Genom att vara öppen och mottaglig för feedback lär du känna dig själv genom andra, och blir medveten om vilka dina styrkor och förbättringsområden är. Vänta inte tills andra ger dig feedback – be regelbundet om återkoppling från chefer, vänner och kollegor. Genom det kan du använda feedbacken som verktyg för att jobba på det du vill förändra.

13karriartips1800

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Björn Frantzén i närbild, med Cissi Elwin i bakgrunden
Karriär

Björn Frantzén: ”Skjut in en flaska champagne för att få dem att jobba hårdare”

När en deadline bara måste nås. När du som chef måste pressa på. Då är det viktigt att visa uppskattning för arbetet som görs, säger stjärnkocken Björn Frantzén.
Man i blå kostym i trappa
Karriär

Här är världens 9 bästa arbetsgivare

Här är världens bästa platser att jobba på - enligt 160 000 hel- och deltidsanställda medarbetare i 58 länder. Av de Sverige-baserade företagen hamnar Volvo Group överst med en 21:a plats.
Övervakande ögon, två händer ocg Donald Trump
Karriär

De 3 viktigaste trenderna inom karriär och ledarskap – just nu

Varje vecka rapporterar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre utvalda trender inom ledarskap, karriär och arbetsliv som du behöver känna till.
motiveramedarbetarelon
Karriär

Så motiverar du dina medarbetare – om löneökningarna uteblir

Avtalsförhandlingar pågår, men löneökningarna väntas bli små. Hur kan chefen motivera sina medarbetare om belöningen i lönekuvertet uteblir? Chefs experter svarar.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Son och far som tittar på ekonomin
Karriär

Tjänar du mer än dina föräldrar?

De flesta svenska barn har som vuxna en högre inkomst än vad deras föräldrar hade i samma ålder, visar en forskningsrapport från utvärderingsinstitutet IFAU.