En grupp glada människor som promenerar

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.

Du vet redan att rörelse gör underverk för både kropp och själ. Att promenera kan ibland kännas lite tamt i träningssammanhang, men faktum är att regelbundna promenader är lite av en mirakelmedicin i sig.

Det är gratis, enkelt och de allra flesta kan göra det. Gåstunderna har blivit räddningen för många under pandemin: antingen för att ta en paus från det stillasittande hemmajobbandet eller rensa huvudet från ansträngande jobb på plats under corona.

Att gå raska promenader under dagen ger dig bättre blodcirkulation, starkare muskler, förbättrar andningen och motverkar demens. Men det finns också andra, mer överraskande, fördelar av att promenera:

  1. Högre produktivitet – med en kvarts promenad om dagen

15 minuters promenad om dagen. Om arbetsgivare uppmanade sina anställda till det skulle produktiviteten världen över öka med motsvarande 100 miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. En kvarts promenad, eller en kilometer jogging, kan även öka livslängden, enligt en studie från försäkringsbolaget Vitality och tankesmedjan Rand Europe.

walk

Läs också: Högre produktivitet – med en kvarts promenad

2) Minskar sötsug

Sugen på choklad vid 14-snåret? Promenaden hjälper till att tämja sötsuget, eftersom den ger den energi du saknar i stunden. Studier från University of Exeter visar att en kvarts promenad kan bromsa suget efter choklad och till och med minska mängden choklad du äter i stressiga situationer, skriver Harvard Health Publishing. 

3) Underlättar ledvärk

Känner du ibland stelhet och värk i leder? Knastrar knäna när du reser dig? Eller känns nacken spänd efter köksarbete vid datorn? Ledvärk är vanligt och blir ofta värre ju äldre du blir. Flera studier har visat att promenader hjälper mot artrit-relaterad smärta, och att promenader på fem till sex mil i veckan till och med kan förhindra att artrit bildas från första början. Gång skyddar lederna – särskilt knä och höfter, som är mest mottagliga för artros – genom att smörja dem och stärka musklerna.

4. Walk and talk-möten ökar kreativiteten

Våga ta initiativ till promenadmöten som chef! Studier visar att gå-möten både är mer produktiva och kreativa. Deltagarna i undersökningarna svarade också att de är mer engagerade i jobbet och har högre fokus när de deltaget i promenadmöten. Det kan bero på att andra ämnen än vanligt finns med i hjärnan när vi rör oss än när vi sitter stilla under ett vanligt möte, och därför förändrar vad som händer, säger Ted Eytan, MD, Medical Director of the Kaiser Permanente Center for Total Health, till Harvard Business Review. Han menar även att promenadmöten kan bryta upp hierarkiska strukturer mellan chef och medarbetare, eftersom man går sida vid sida.

5. Minskar antalet sjukdagar

Promenader stärker ditt immunförsvar, enligt Harvard Health Publishing. En studie av över 1 000 män och kvinnor fann att de som gick minst 20 minuter om dagen, minst 5 dagar i veckan, hade 43 procent färre sjukdagar än de som tränade en gång i veckan eller mindre. Och om de blev sjuka var de det under en kortare tid och deras symtom var mildare.

Kom ihåg att lite är mer än inget

Att komma igång och gå en timme om dagen är måhända ett stort steg om du ännu inte gjort den dagliga promenaden till en vana. Men att gå lite är bättre än ingenting. Eller varför inte göra det som en utmaning på arbetstid?

Här på Chef har vi just en sådan: I december 2020 startade vi vår stora Hälsoutmaning, då alla skulle gå 10 000 steg om dagen fem dagar i veckan i en månad. Under vårterminen har det modifierats det till 50 000 steg i veckan. Alla medarbetare är indelade i grupper, så kallade ”peppgrupper”, där det finns möjlighet att prata om hur det går. Läs allt om hälsoutmaningen här:

En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Läs också: Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

bjorn-stress
Webbkurs: Stresshantering för chefer

Björn Hedensjö: Så hanterar du stressen

I webbkursen lär psykologen, poddaren och författaren Björn Hedensjö dig:
  • Att hantera skadlig och riskfylld stress.
  • Att motverka problem med stress på och utanför jobbet.
  • Lär dig konkreta verktyg för stresshantering – för dig själv och dina medarbetare.

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Är det låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför? Här är 5 orsaker som kan ligga bakom. 
Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller under konceptet ”off the work”.