5 knep för att lyckas – med klimatsmarta möten: ”Maten är en klimatbov”

Många företag vill börja ta ett större klimatansvar. Men frågan är hur? Här är några punkter du som chef kan tänka på infört ert nästa stormöte eller konferens.

Hållbarhet
Publicerad

En stor majoritet av svenskarna tycker att företagen ska ta ett stort ansvar för sin miljöpåverkan. Ofta handlar det om att se över hela sin verksamhet och hitta miljöbovar för att lyckas med omställningen.

En bra start är att se över hur ni möts och åker på konferens. Organisationen Svenska Möten har tagit fram en checklista på 5 punkter om vad du som chef bör tänka på innan.

1) Välj en klimatneutral plats

Många mötesplatser är idag miljöcertifierade (leta efter den vita Svanen-loggan). Håll koll på dessa märken innan ni bokar.

2) Håll koll på maten

Vad vi stoppar i oss har en stor betydelse för vår miljöpåverkan. Faktum är att maten står för en knapp tredjedel av hushållens utsläpp. En lösning är att beställa vegetarisk mat till alla konferensdeltagare – gärna gjord på lokalproducerade råvaror. Om du inte vill tvinga alla till en viss kosthållning kan du be restaurangen märka ut vilken klimatpåverkan varje maträtt har.

3) Res miljövänligt

Kolla upp vilka resalternativ som finns. Ofta kan du välja klimatsmarta alternativ som tåg eller att ni samåker. Är ni en större grupp kan det vara en god idé att hyra en buss som drivs på biogas.

4) Glöm inte småsakerna

Mejla ut inbjudningarna med mötets agenda istället för brev, kör med kranvatten istället för miljöboven flaskvatten och kanske kan inbjudna talare få ett bidrag till välgörande ändåmål istället för tulpaner från Nederländerna.

5) Klimatkompensera

För att vara säker på att ert möte är hållbart kan ni klimatkompensera. Det kan du göra hos organisationer som investerar i till exempel förnybar energi.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden