nypajobbet123

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man? Genom att ställa dig följande frågor regelbundet kan du komma närmare ett svar.

Som ny på jobbet är det mycket att sätta sig in i. Förutom att du ska förstå och behärska dina nya  arbetsuppgifter ska du komma in arbetsplatsens unika kultur. Det är också första månaderna som sätter tonen för hur du kommer trivas på jobbet.

För att ge dig en bra start bör du regelbundet ställa ett par frågor första tiden. Dessa hjälper att fokusera på rätt saker och fördela tiden på rätt saker. Lägg 30 minuter i veckan på att reflektera över dessa frågor, skriver HBR (Harvard Business Review)

1) Hur skapar jag störst värde på jobbet?

Du blev anställd för en specifik roll. Men även om rekryteraren var tydlig med ditt uppdrag kan det förändras över tid. Försök fundera vilka mål du förväntas uppnå, vilken tidsram du jobbar efter och vilka arbetsuppgifter som är högst prioriterat.

Tänk också att det kan finnas olika uppdragsgivare på en arbetsplats. Fundera över vilka som är viktigast att tillfredsställa.

kariarcv

Läs också: Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

2) Hur förväntas jag uppträda?

Så länge du inte blivit anställd för att just förändra kulturen bör du försöka förstå den. Alla arbetsplatser, på gott och ont, har normer för vad som anses vara okej. Genom att observera i början kan du få en större förståelse – utan att för den delen göra avkall på din personlighet.

3) Vem vill jag ha i mitt lag?

En nyckel för att trivas på jobbet är att skapa goda relationer. Om dessa personer redan har ett stort inflytande på arbetsplatsen kan de bli ett värdefullt stöd. Tänk att de bästa jobbrelationerna är baserade på att det finns ett ömsesidigt utbyte.

5teckenslutajobb1800

Läs också: 5 tecken på att det är dags att byta jobb

4) Hur når jag snabbt resultat?

Även om du har högt ställda mål är det viktigt att nå delmål tidigt. Det kan vara snabba förbättringar som ger dig ett momentum och bygger din trovärdighet. Att jobba mot för svåra mål inledningsvis kan sätta desto mer på spel. Försök i stället att ta ”enkla segrar” för att ge dig förtroende att göra större förändringar.

5) Vilka färdigheter måste jag utveckla?

Som ny på en tjänst finns det arbetsuppgifter du måste lära dig. Ofta innebär det att du måste kompetensutvecklas för att klara dessa på ett tillfredställande sätt. Att vara ny på jobbet innebär en osäkerhet som gör att man lätt hamnar i sin bekvämlighetszon. Försök se det nya jobbet som en chans att utvecklas på riktigt och lära dig nya förmågor.

trotter-4

Läs också: 10 tecken på att du söker jobb på en förgiftad arbetsplats

Relaterade artiklar

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.