5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man? Genom att ställa dig följande frågor regelbundet kan du komma närmare ett svar.

Karriär
Publicerad

Som ny på jobbet är det mycket att sätta sig in i. Förutom att du ska förstå och behärska dina nya  arbetsuppgifter ska du komma in arbetsplatsens unika kultur. Det är också första månaderna som sätter tonen för hur du kommer trivas på jobbet.

För att ge dig en bra start bör du regelbundet ställa ett par frågor första tiden. Dessa hjälper att fokusera på rätt saker och fördela tiden på rätt saker. Lägg 30 minuter i veckan på att reflektera över dessa frågor, skriver HBR (Harvard Business Review)

1) Hur skapar jag störst värde på jobbet?

Du blev anställd för en specifik roll. Men även om rekryteraren var tydlig med ditt uppdrag kan det förändras över tid. Försök fundera vilka mål du förväntas uppnå, vilken tidsram du jobbar efter och vilka arbetsuppgifter som är högst prioriterat.

Tänk också att det kan finnas olika uppdragsgivare på en arbetsplats. Fundera över vilka som är viktigast att tillfredsställa.

2) Hur förväntas jag uppträda?

Så länge du inte blivit anställd för att just förändra kulturen bör du försöka förstå den. Alla arbetsplatser, på gott och ont, har normer för vad som anses vara okej. Genom att observera i början kan du få en större förståelse – utan att för den delen göra avkall på din personlighet.

3) Vem vill jag ha i mitt lag?

En nyckel för att trivas på jobbet är att skapa goda relationer. Om dessa personer redan har ett stort inflytande på arbetsplatsen kan de bli ett värdefullt stöd. Tänk att de bästa jobbrelationerna är baserade på att det finns ett ömsesidigt utbyte.

4) Hur når jag snabbt resultat?

Även om du har högt ställda mål är det viktigt att nå delmål tidigt. Det kan vara snabba förbättringar som ger dig ett momentum och bygger din trovärdighet. Att jobba mot för svåra mål inledningsvis kan sätta desto mer på spel. Försök i stället att ta ”enkla segrar” för att ge dig förtroende att göra större förändringar.

5) Vilka färdigheter måste jag utveckla?

Som ny på en tjänst finns det arbetsuppgifter du måste lära dig. Ofta innebär det att du måste kompetensutvecklas för att klara dessa på ett tillfredställande sätt. Att vara ny på jobbet innebär en osäkerhet som gör att man lätt hamnar i sin bekvämlighetszon. Försök se det nya jobbet som en chans att utvecklas på riktigt och lära dig nya förmågor.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden