4 tips: Så skapar du tillit när du rekryterar

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.

Rekrytering
Publicerad
Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.

Ett företag som skickar goda signaler pratar vi gärna väl om – även om jobbet som sökts i slutändan gick till någon annan. Rekryteringsprocessen är ett utmärkt tillfälle till employer branding.

Affärsmagasinet Forbes listar dessa 4 kom ihåg-tips för HR-chefer och rekryterare som vill etablera en tillitsfull relation med de sökande:

1. Lyssna noga

Den kanske mest grundläggande, men ofta förbisedda, delen av att lära känna en kandidat och dennes förutsättningar och behov är att faktiskt lyssna – istället för att skynda vidare till nästa fråga eller nästa intervju. Om den sökande inte känner sig förstådd är chanserna små att denne har något större förtroende för att du ska kunna tillvarata hens intressen.

2. Var inte för säljig

Att gå igenom fördelar och nackdelar som kan finnas kring en utlyst tjänst är bra, men skippa bilsäljarsnacket om hur fantastiskt företaget är i stort. Att byta jobb är vanligtvis ett beslut som den sökande haft på lut i månader. Om rekryteraren inte verkar ha kandidatens bästa för ögonen, utan istället försöker sälja en vara urholkas tilliten.

3. Ge återkoppling

Att efter intervju inte få återkoppling på hur processen fortskrider, hur man ligger till eller varför man eventuellt inte gått vidare är som att sitta på nålar för den arbetssökande. Visst kräver det mer från din sida att hålla kandidaterna uppdaterade, men genom att ge löpande feedback visar du att rekryteringen är en viktig investering. Berätta vad ni gillar bäst med kandidaten, och ta upp möjliga brister. Kanske kommer ni gemensamt fram till att en annan tjänst passar bättre.

4. Respektera kandidaten

Jobbsökande är ofta en energikrävande och psykologiskt påfrestande syssla. Att skriva genomtänkta ansökningar, självkritiskt mangla sitt cv och gå på intervjuer tar (fri)tid. Visa att du respekterar den sökandes ansträngningar för att få jobba just hos er genom att i möjligaste mån tillmötesgå denne i schemaläggning av intervjutider och liknande. Och har du lovat att återkomma ett visst datum – gör då det, även om det bara är för att säga att beslutet är framflyttat.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden