Så leder du äldre kollegor.

4 tips: Så leder du ett team när du är yngst

Ålder är bara en siffra, och man blir inte äldre än man gör sig sägs det. Ändå kan det kännas svårt att leda äldre och mer erfarna medarbetare. Här är några tips för att lyckas.

Även om du som relativt ung chef säkerligen befinner dig på din position tack vare goda meriter, kan det ändå kännas som en uppförsbacke att leda personer som är äldre än dig själv och som kanske besitter lång yrkeserfarenhet.

En yngre chef kan få se sin auktoritet utmanad, eller bli överdrivet försiktig i rädsla för att trampa veteranerna på tårna. Särskilt mycket kan det gnissla om du dessutom kommer utifrån branschen, med nya radikala idéer om förändring – samtidigt som spänningen som uppstår å andra sidan också kan föda kreativa lösningar.

Den som lyckas få ett team med kraftigt blandade åldrar att fungera ihop har mycket att vinna i form av breda perspektiv och i blandningen av gediget kunnande och nytänkande. På affärssajten Fast Company delar några yngre chefer med sig av dessa tips för att framgångsrikt leda det lite äldre gardet:

jane-hartvig

Läs också: Drömmedarbetaren är äldre än du tror

  • Lyssna och dra nytta av erfarenheten

Vare sig det handlar om yrkeserfarenhet eller livserfarenhet i största allmänhet, så sitter dina äldre medarbetare inne med årtionden av värdefulla insikter och lärdomar. Använd dessa!

Dina kunder återfinns antagligen i många olika åldersgrupper, och ju mer likt ditt team är din målgrupp desto större chans har du att tilltala den på rätt sätt. Om medlemmarna i ditt team känner sig lyssnade på stärks tilliten er emellan.

  • Tydliggör visionen

Säkerställ att hela teamet förstår organisationens vision ordentligt och vad ni tillsammans behöver göra för att nå dit. När alla delar samma målbild kan du lättare förklara varför vissa beslut varit motiverade eller nödvändiga.

Bjud in teamet att tycka till, men understryk att idéer som kan styrkas i data alltid har företräde över känslor eller sådant som av hävd alltid har gjorts på ett visst sätt.

  • Främja ömsesidig respekt

Visa att du respekterar dina kollegers långa erfarenhet och att du förstår värdet av den. Samtidigt behöver dina äldre medarbetare göras medvetna om att ungdomligt driv och idérikedom är lika viktiga ingredienser på vägen mot ert gemensamma mål. Det är tillsammans ni kan lyckas, och i ett respektfullt utbyte kan det bästa av båda världar tas fram.

  • Be om råd och detaljstyr inte

Som chef kan du omöjligen ha örnkoll på alla delar av verksamheten, och här måste du kunna lita på att dina medarbetare med sin långa erfarenhet vet bäst. Häng alltså inte över axeln på dina äldre kolleger för att dubbelkolla att de gör rätt. Be istället om råd i de fall där du själv inte har full pejl, och ge beröm så ofta det finns en anledning.

handdel

Läs också: Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Relaterade artiklar

annielo%cc%88o%cc%88f
Teamutveckling

Annie Lööf: Tänk på medarbetarna som friidrottare

Tänk på medarbetarna som ett landslag i friidrott. Det är ett tips som tagit centerledaren Annie Lööf vidare i hennes ledarskap. ”Man ska välja personer som är bättre än man själv,” säger hon i nya avsnittet av Chef Dilemma.

Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
ledarskapet
Teamutveckling

Här är 9 punkter för ett gott ledarskap

Chef-redaktionen har kokat ner 20 år av vetgirighet, skriverier och kunskaper i 9 steg till gott ledarskap.
Ledarskapsutveckling sker i vardagen enligt svensk studie.
Teamutveckling

Forskning: Vardagen viktig för din utveckling som ledare

Ledarskapskurser inte är allt, visar en studie. En stor del av ledarskapsutvecklingen sker istället i det vardagliga arbetet.
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
sakersage
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på. ”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.
omtyck
Hälsa

10 vanor omtyckta chefer har

Vad är det som skiljer de allra bästa ledarna från resten? Affärstidningen Fast Company har med hjälp av tre experter kartlagt tio vanor de mest omtyckta ledarna har.