Så leder du äldre kollegor.

4 tips: Så leder du ett team när du är yngst

Ålder är bara en siffra, och man blir inte äldre än man gör sig sägs det. Ändå kan det kännas svårt att leda äldre och mer erfarna medarbetare. Här är några tips för att lyckas.

Även om du som relativt ung chef säkerligen befinner dig på din position tack vare goda meriter, kan det ändå kännas som en uppförsbacke att leda personer som är äldre än dig själv och som kanske besitter lång yrkeserfarenhet.

En yngre chef kan få se sin auktoritet utmanad, eller bli överdrivet försiktig i rädsla för att trampa veteranerna på tårna. Särskilt mycket kan det gnissla om du dessutom kommer utifrån branschen, med nya radikala idéer om förändring – samtidigt som spänningen som uppstår å andra sidan också kan föda kreativa lösningar.

Den som lyckas få ett team med kraftigt blandade åldrar att fungera ihop har mycket att vinna i form av breda perspektiv och i blandningen av gediget kunnande och nytänkande. På affärssajten Fast Company delar några yngre chefer med sig av dessa tips för att framgångsrikt leda det lite äldre gardet:

jane-hartvig

Läs också: Drömmedarbetaren är äldre än du tror

  • Lyssna och dra nytta av erfarenheten

Vare sig det handlar om yrkeserfarenhet eller livserfarenhet i största allmänhet, så sitter dina äldre medarbetare inne med årtionden av värdefulla insikter och lärdomar. Använd dessa!

Dina kunder återfinns antagligen i många olika åldersgrupper, och ju mer likt ditt team är din målgrupp desto större chans har du att tilltala den på rätt sätt. Om medlemmarna i ditt team känner sig lyssnade på stärks tilliten er emellan.

  • Tydliggör visionen

Säkerställ att hela teamet förstår organisationens vision ordentligt och vad ni tillsammans behöver göra för att nå dit. När alla delar samma målbild kan du lättare förklara varför vissa beslut varit motiverade eller nödvändiga.

Bjud in teamet att tycka till, men understryk att idéer som kan styrkas i data alltid har företräde över känslor eller sådant som av hävd alltid har gjorts på ett visst sätt.

  • Främja ömsesidig respekt

Visa att du respekterar dina kollegers långa erfarenhet och att du förstår värdet av den. Samtidigt behöver dina äldre medarbetare göras medvetna om att ungdomligt driv och idérikedom är lika viktiga ingredienser på vägen mot ert gemensamma mål. Det är tillsammans ni kan lyckas, och i ett respektfullt utbyte kan det bästa av båda världar tas fram.

  • Be om råd och detaljstyr inte

Som chef kan du omöjligen ha örnkoll på alla delar av verksamheten, och här måste du kunna lita på att dina medarbetare med sin långa erfarenhet vet bäst. Häng alltså inte över axeln på dina äldre kolleger för att dubbelkolla att de gör rätt. Be istället om råd i de fall där du själv inte har full pejl, och ge beröm så ofta det finns en anledning.

handdel

Läs också: Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Relaterade artiklar

Anna Gullstrand lär dig få ut det bästa av gruppen i nya boken Facilitera.
Teamutveckling

Viktigast: Att alla känner sig trygga i din grupp

Att facilitera är främst ett förhållningssätt till människor, och sedan olika verktyg. I boken Facilitera beskriver Anna Gullstrand, VP People på Mentimeter, hur du får ut det bästa av gruppen.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
infinite-game-webb_collage-med-tva%cc%8a-bilder
Chefboken

Så bemästrar du spelet utan slut

Vad utmärker starka och flexibla organisationer i en tid av stor förändring och osäkerhet? Det är den stora fråga som författaren och ledarskapsgurun Simon Sinek tar sig an i sin synnerligen vältajmade bok "The Infinite Game" (Spelet utan slut).
content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
videomote
Teamutveckling

5 tips för att leda team som är ovana att arbeta på distans

Är du en av alla de chefer som just nu undrar hur sjutton du ska lyckas entusiasmera dina medarbetare på distans? Här är fem tips för att leda ovana team.
sweco
Teamutveckling

Swecos vd: Vi har ett recept på framgång

Vill du fånga Swecos vd Åsa Bergmans intresse, så säg något udda. ”Då blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått?”, säger hon i nya avsnittet av podden Chef Dilemma.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Sundar Pichai, CEO på Google
Karriär

Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Vad gör en chef som får människor att trivas på jobbet, stanna kvar och prestera bra? Det har Google under mer än 10 år kontinuerligt forskat kring i Project Oxygen.