Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

6 tips: Så leder du ett team när du är yngst

Ålder är bara en siffra, och man blir inte äldre än man gör sig – sägs det. Ändå kan det kännas svårt att leda äldre och mer erfarna medarbetare. Här är några tips för att lyckas.

Teamutveckling
Publicerad
Så leder du äldre kollegor.

Även om du som relativt ung chef säkerligen befinner dig på din position tack vare goda meriter, kan det ändå kännas som en uppförsbacke att leda personer som är äldre än dig själv och som kanske besitter lång yrkeserfarenhet.

En yngre chef kan få se sin auktoritet utmanad, eller bli överdrivet försiktig i rädsla för att trampa veteranerna på tårna. Särskilt mycket kan det gnissla om du dessutom kommer utifrån branschen, med nya radikala idéer om förändring – samtidigt som spänningen som uppstår å andra sidan också kan föda kreativa lösningar.

Den som lyckas få ett team med kraftigt blandade åldrar att fungera ihop har mycket att vinna i form av breda perspektiv och i blandningen av gediget kunnande och nytänkande.

På affärssajten Fast Company delar några yngre chefer med sig av dessa tips för att framgångsrikt leda det lite äldre gardet:

1. Använd erfarenheten

Vare sig det handlar om yrkeserfarenhet eller livserfarenhet i största allmänhet, så sitter dina äldre medarbetare inne med årtionden av värdefulla insikter och lärdomar. Använd dessa!

2. Åldersvariation i teamet

Dina kunder återfinns antagligen i många olika åldersgrupper, och ju mer likt ditt team är din målgrupp desto större chans har du att tilltala den på rätt sätt. Om medlemmarna i ditt team känner sig lyssnade på stärks tilliten er emellan.

3. Dela samma målbild

Säkerställ att hela teamet förstår organisationens vision ordentligt och vad ni tillsammans behöver göra för att nå dit. När alla delar samma målbild kan du lättare förklara varför vissa beslut varit motiverade eller nödvändiga.

4. Data är grejen

Bjud in teamet att tycka till, men understryk att idéer som kan styrkas i data alltid har företräde över känslor eller sådant som av hävd alltid har gjorts på ett visst sätt.

5. Tradition kontra nytt

Visa att du respekterar dina kollegers långa erfarenhet och att du förstår värdet av den. Samtidigt behöver dina äldre medarbetare göras medvetna om att ungdomligt driv och idérikedom är lika viktiga ingredienser på vägen mot ert gemensamma mål. Det är tillsammans ni kan lyckas, och i ett respektfullt utbyte kan det bästa av båda världar tas fram.

6. Lita på medarbetarna

Som chef kan du omöjligen ha örnkoll på alla delar av verksamheten, och här måste du kunna lita på att dina medarbetare med sin långa erfarenhet vet bäst. Häng alltså inte över axeln på dina äldre kolleger för att dubbelkolla att de gör rätt. Be istället om råd i de fall där du själv inte har full pejl, och ge beröm så ofta det finns en anledning.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden