starups

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.

Det är tufft att få en startup (nystartat, innovativt företag) att överleva. Siffror från 2015 visar att hela 90 procent av alla startups går i konkurs sitt första år. Och det är kanske inte så konstigt. Enligt en undersökning från CB Insights går 42 procent av företagen i konkurs för att det saknas ett tydligt marknadsbehov.

Det kan med andra ord finnas duktiga chefer, medarbetare och en i grunden bra företagsidé, men det blir ändå inte attraktivt för kunden. Så hur ska du göra för att undvika den fällan och bena ut kundbehovet?

Breakit har intervjuat Patrik Nordkvist, säljexpert och grundare av Försäljningschefen, som litar fyra skäl varför startups går omkull – och hur de borde tänka istället.

1) Börja med kundbehovet

Det går inte att underskatta en bra idé. Men om du inte först undersöker vilket behov som dina framtida kunder har kommer det aldrig fungera. Helst ska ju din produkt eller tjänst lösa ett problem som kunden inte kan vara utan. Slarva inte med att undersöka dessa frågor innan ni sätter igång.

2) Din produkt/tjänst är viktigare än kunden

Det är lätt som entreprenör att sväva iväg och förälska sig i sin produkt. Det gör att man lägger alla resurser på att utveckla produkten – samtidigt som man kommer allt längre ifrån vilket problem den från början skulle lösa från början.

”Till slut sitter människor och nickar och ler på säljmöten, men man har inte pratat med dem utan man har hållit ett brandtal – och ingen vill säga emot, men ingen vill heller köpa”, säger Patrik Nordkvist till Breakit.

nudging1

Läs också: Forskning: Köp bullar till mötet – få dubbelt med idéer

3) Du förstår inte dina potentiella kunder

Det är lätt att komma med kvalificerade gissningar, men ska du sälja en produkt ut i butik bör du förstå hur det fungerar i detaljhandeln. Ett råd är att som ledare skaffa dig praktisk erfarenhet och praktisera 1-2 veckor i en butik. Det kommer ge dig nya insikter som ökar oddsen för din produkt att lyckas.

4) Du stirrar dig blind på siffror

Det är bra att ha siffror som visar hur bra din produkt är. Men det är lätt att glömma den känslomässiga när du ska sälja din produkt. Genom att förmedla att du har en lösning på kundens känslor (ilska eller frustration) kan fånga kunden i ett initialt skede. Sedan kan du plocka fram siffrorna för att faktiskt locka fram ett rationellt beslut hos kunden.

Källa: Breakit, Patrik Nordkvist (Försäljningschefen), CB Insights, Forbes.

airoboten

Läs också: 8 sätt att starta upp ditt allra första AI-projekt

Relaterade artiklar

linkedinputs
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.