4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

Det är Sifo som på uppdrag av WW ViktVäktarna låtit cirka 1100 svenskar betygsätta de hälsofrämjande insatserna på arbetsplatsen. Och resultatet förtjänar knappast några glädjeskutt på löpbandet: Hela 44 procent av de tillfrågade anser att arbetsgivaren saknar engagemang på området.

Endast 6 procent uppger att deras arbetsgivare visar ett mycket stort engagemang för att förbättra medarbetarnas hälsa. 23 procent svarar att engagemanget är ganska stort. Vad ska då chefer som kanske satt personalstyrkans sundhet i andra rummet satsa på för att vända bilden?

Allra helst vill de anställda bli inspirerade till fysisk aktivitet – 45 procent uppger att det vore välkommet med sådan motivation från chefen. En tredjedel efterlyser sundare arbetstider, med fler raster och pauser, samt förbättrad fysisk arbetsmiljö. Ungefär var femte medarbetare tar också tacksamt emot chefens tips för bättre kosthållning.

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

”Idag kan du inte utgå från att dina anställda tar eget ansvar för sitt välmående – som arbetsgivare är det ditt ansvar att alla mår bra på jobbet. Se det som en investering; att uppmuntra och inspirera till en hälsosam livsstil på och utanför jobbet kan öka effektiviteten, minska sjukfrånvaron, behålla medarbetarna längre och locka nya kompetenser”, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på WW ViktVäktarna.

I en undersökning utförd bland chefer under våren, som Chef tidigare rapporterat om, uppger sju av tio chefer att de prioriterar de anställdas hälsa. Men även om kunskapen för att skapa sundare arbetsplatser finns så upplever cheferna ofta att tid saknas till detta arbete.

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Relaterade artiklar

Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
halsning
Arbetsmiljö

Ljudet av en annan kollega – ljuv musik på hemmakontoret

Reklambyrån Familjen lät videosamtalen vara igång efter mötestidens slut, för att medarbetarna skulle kunna höra ljudet av varandra. Nu har de tagit fram en specialsajt som låter dig återuppleva det underbara ljudet av kontor – hemma.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.