4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan på arbetsplatsen

4 av 10: ”Chefen inte tillräckligt engagerad i hälsan”

Trots att både fysiskt och psykiskt välmående på jobbet stått i fokus under senare år är många fortfarande missnöjda med hur frågan värderas på arbetsplatsen. Det framgår av en ny undersökning.

Det är Sifo som på uppdrag av WW ViktVäktarna låtit cirka 1100 svenskar betygsätta de hälsofrämjande insatserna på arbetsplatsen. Och resultatet förtjänar knappast några glädjeskutt på löpbandet: Hela 44 procent av de tillfrågade anser att arbetsgivaren saknar engagemang på området.

Endast 6 procent uppger att deras arbetsgivare visar ett mycket stort engagemang för att förbättra medarbetarnas hälsa. 23 procent svarar att engagemanget är ganska stort. Vad ska då chefer som kanske satt personalstyrkans sundhet i andra rummet satsa på för att vända bilden?

Allra helst vill de anställda bli inspirerade till fysisk aktivitet – 45 procent uppger att det vore välkommet med sådan motivation från chefen. En tredjedel efterlyser sundare arbetstider, med fler raster och pauser, samt förbättrad fysisk arbetsmiljö. Ungefär var femte medarbetare tar också tacksamt emot chefens tips för bättre kosthållning.

traningmimer

Läs också: Här får de anställda mer ledigt – om de tränar: ”Gav resultat direkt”

”Idag kan du inte utgå från att dina anställda tar eget ansvar för sitt välmående – som arbetsgivare är det ditt ansvar att alla mår bra på jobbet. Se det som en investering; att uppmuntra och inspirera till en hälsosam livsstil på och utanför jobbet kan öka effektiviteten, minska sjukfrånvaron, behålla medarbetarna längre och locka nya kompetenser”, säger Karin Nileskog, kost- och utbildningsansvarig på WW ViktVäktarna.

I en undersökning utförd bland chefer under våren, som Chef tidigare rapporterat om, uppger sju av tio chefer att de prioriterar de anställdas hälsa. Men även om kunskapen för att skapa sundare arbetsplatser finns så upplever cheferna ofta att tid saknas till detta arbete.

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Relaterade artiklar

depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?
intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
positivledare
Arbetsmiljö

Byt strategi – och bli en mer positiv ledare

Sluta drömma om en problemfri arbetsplats. Lägg inte all energi på att försöka motivera dina medarbetare. Här får du tre tips på hur du ska tänka för att bli en mer positiv ledare.
stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.