4 åtgärder: När chefen tar ut sin stress på medarbetarna

I en ansträngd arbetssituation är risken stor att chefens stress spiller över på medarbetarna. Men det går att undvika genom ett par åtgärder.

Arbetsmiljö
Publicerad

Chef lever ofta i en stressig tillvaro. Löpande kommer larmrapporter om att många chefer tycker att jobbet är så psykiskt påfrestande att det påverkar fritiden. Var fjärde arbetsledare i offentlig sektor har gått ner i arbetstid på grund av hälsoskäl, vilket Chef tidigare skrivit om.

En omedveten konsekvens kan bli att medarbetarna får lida när chefen blir stressad. Minsta motgång kan upplevas som ett stort problem och det är lätt att hamna i onödiga konflikter.

Men hur ska du göra för att inte hamna i den situationen? HBR (Harvard Business Review) har listat fem åtgärder för att du inte ska bli en del av problemet.

1) Lyssna nyfiket

Hur är du som chef? Vissa beteenden är väldigt svåra att upptäcka själv. Men precis som du ger medarbetarna feedback borde du som chef lyssna åt andra hållet. Genom att ställa nyfikna motfrågor när du får kritik visar du att du vill utvecklas.

2) Ta en sak i taget

Chefer är ofta ambitiösa och vill snabbt bli bättre. Men om du har fyra förbättringsområden bör du börja med att förbättra ett av dessa. Rusar du för snabbt är risken stor att du faller in i gamla vanor. Ta små steg och anteckna din utveckling. Det hjälper dig att konkretisera vad du gör annorlunda nu.

3) Var tydlig med dina förväntningar

Om medarbetarna vet vilka förväntningarna är och vad syftet med arbetsuppgifterna är kommer det minska missnöjet. Då vet de från början omfattningen på arbetet och kan sköta sin egen tidsplanering för att hinna. Men om du däremot är vag i vad som bör göras och när det ska vara klart kan du finna dig själv i en situation där du är upprörd på dina medarbetare – en situation som går att undvika.

4) Kommunicera tydligare

Om du som chef matar dina medarbetare med mejl och meddelanden om arbetsuppgifter som ska göras kommer det leda till förvirring. Försök istället att samla ihop din kommunikation i färre, men tydligare direktiv. Då kommer det bli enklare för dina medarbetare att veta vad de ska prioritera och de behöver inte bli uppstressade.

Tänk dig själv. Vad tror du gör dina medarbetare mest effektiva: Få 30 mejl med mindre instruktioner eller 2-3 stycken som är sammanfattade? Det senare alternativet ger dessutom en bättre överblick och ökar oddset för att medarbetarna tar egna initiativ för att lösa arbetsuppgifterna.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden