Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Foto av Anders Tegnell: Karina Ljungdahl

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.

Skicka färre mejl – för miljöns skull

Skickade du just ett mejl endast med orden ”tack” eller ”toppen” till någon? Sluta med det, uppmanar nu engelska företaget Ovo Energy. Enligt en undersökning de gjort skickas nämligen över 64 miljoner onödiga mejl om dagen i England – och varje mejl kräver elektricitet. Om varje person skickade ett mejl mindre om dagen skulle koldioxidsutläppen minska med 16 433 ton per år, hävdar de, och säger att det är lika mycket som om 80 000 människor flög från London till Madrid.

Den energi våra liv kräver online kommer förmodligen allt längre upp på dagordningen i framtiden. Storbritannien står nästa år värd för klimatmötet UN Cop26 i Glasgow, och onödiga mejl har blivit ett av områdena att titta på inför mötet, säger en person som jobbar med COP26 till Financial Times.

Kommunerna larmar: Missbruket ökar under pandemin

I kölvattnet av arbetslöshet, isolering och plötslig avsaknad av rutiner ökar risken för missbruk, har experterna varnat för sedan corona-pandemins början. I Chefs undersökning om missbruk under hösten svarade 4 av 10 chefer att de såg tecken på skadligt bruk bland medarbetarna.

”En anmärkningsvärt hög andel”, kommenterade Anna Thulin, vd for expertorganisationen Alla.

Nu larmar ett flertal kommuner om en ökad mängd missbruksfall under pandemin, rapporterar DN.

– Utifrån erfarenhet och samtal med de sökande så drar vi koppling direkt till pandemin. Det handlar bland annat om oro för ekonomin, hemarbete och isolering, berättar till exempel Petra Töyrä, enhetschef på individ- och familjeomsorgen i Kiruna kommun, för DN.

Samtliga kommuner DN varit i kontakt med säger sig vara oroliga över utvecklingen.

Hur du som chef kan göra om du är orolig för en medarbetare kan du läsa mer om i artikeln ”10 tecken på missbruk”. 

Nappflaska och latte i take away-mugg, i bakgrunden kontor

Läs också: Veckans trendspaning: Lattemammornas revival och arbetsplatsens nya rum

Har Löfven tappat förtroendet för Tegnell?

Har regeringen tappat förtroendet för Folkhälsomyndigheten och Tegnell? Varför har annars Stefan Löfven så många presskonferenser på egen hand? Och vad säger egentligen ledarskapsteori om Löfvens uppläxande ton? Ja ryktena och artiklarna har varit många i veckan efter att Stefan Löfven i ett antal presskonferenser skärpt tonen mot svenskarna och infört flera förbud utan att det var en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

”Den här veckan bytte Stefan Löfven coronastrategi – utan att nämna det med ett ord” skriver Amanda Sokolnicki i DN, och SvD menar att det för första gången verkar råda en spricka mellan regeringen och Folkhälsomyndigheten, när Tegnell kommenterar förbudet mot allmänna sammankomster på mer än åtta personer:

”Det här är regeringens beslut när det gäller hur många som får samlas. Det är inte vi som sätter ner foten överhuvud taget”, sa Tegnell.

Vi vill alla att kurvan ska gå åt rätt håll och att alla ska hjälpa till så att vi får andas ut. Men är en strängare ton och uppläxning det som bäst övertygar människor? Här i Chef kopplar Calle Fleur i en krönika Löfvens mycket skarpare tonfall till aktuell ledarskapsteori: ”I en studie fick ett gäng deltagare fundera över hur stolta de är över att bidra till att minska miljöförstöringen, medan en annan grupp fokuserade på hur skyldiga de känner sig över beteenden som sabbar klimatet. I efterföljande enkäter visade sig det stolta gänget vara betydligt mer villiga att förändra sitt beteende i ett för klimatet positiv riktning.”

Men i en fråga har åtminstone svenska folket sagt sitt: Anders Tegnell är den man helst vill ha som gäst vid julbordet, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagens årliga undersökning.

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?

Läs också: Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb
Karriär

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.