3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.

Karriär
Publicerad

Gräset är alltid grönare på andra sidan häcken. Vänner och tidigare kolleger skryter om förmåner som erbjuds på deras arbetsplats – samtidigt som du känner att det är dags att hitta en ny utmaning.

Men. Innan du går vidare i chefskarriären har Forbes plockat ihop tre frågor du måste kunna besvara innan du tar steget fullt ut och aktivt börjar leta nya jobb.

Här är frågeställningarna:

1) Varför vill du lämna – egentligen?

Här är det viktigt att fråga sig om du springer från ett problem eller går mot något nytt? För om det är något som gör dig frustrerad för stunden (ett projekt som håller på att falla samman eller en irriterande medarbetare) kan det vara lockande att lämna konflikten.  Men att ge upp något som du jobbat hårt för på grund av en tillfällig dispyt är inte rationellt och leder ofta till ånger i längden.

2) Har du pratat med din chef?

Ja, oavsett vilken position du har finns det alltid någon högre upp du kan bolla dina utmaningar med. Det kan vara styrelsen om du sitter på en vd-post. Det är lätt att känna sig ensam som chef och det behöver inte vara så – men initiativet måste komma från dig. Tillsammans kan ni hitta en lösning som gör din arbetssituation bättre eller som gör att du kan fortsätta utvecklas på arbetsplatsen.

3) Vilka är dina målsättningar?

Nej, det handlar inte enbart om karriärmål. Försök att ta ett steg tillbaka och få ett 360-gradersperspektiv. Bestäm vad som är viktigt för dig i livet och var inte rädd att revidera dina tidigare målsättningar. Dessa förändras under resans gång. Kanske vill du ha tid över till dina hobbyer eller umgås mer med familjen – då måste du ta in det i beräkningen när du ska bestämma om det är dags att gå vidare eller inte.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden