byajobb

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.

Gräset är alltid grönare på andra sidan häcken. Vänner och tidigare kolleger skryter om förmåner som erbjuds på deras arbetsplats – samtidigt som du känner att det är dags att hitta en ny utmaning.

Men. Innan du går vidare i chefskarriären har Forbes plockat ihop tre frågor du måste kunna besvara innan du tar steget fullt ut och aktivt börjar leta nya jobb.

Här är frågeställningarna:

1) Varför vill du lämna – egentligen?

Här är det viktigt att fråga sig om du springer från ett problem eller går mot något nytt? För om det är något som gör dig frustrerad för stunden (ett projekt som håller på att falla samman eller en irriterande medarbetare) kan det vara lockande att lämna konflikten.  Men att ge upp något som du jobbat hårt för på grund av en tillfällig dispyt är inte rationellt och leder ofta till ånger i längden.

2) Har du pratat med din chef?

Ja, oavsett vilken position du har finns det alltid någon högre upp du kan bolla dina utmaningar med. Det kan vara styrelsen om du sitter på en vd-post. Det är lätt att känna sig ensam som chef och det behöver inte vara så – men initiativet måste komma från dig. Tillsammans kan ni hitta en lösning som gör din arbetssituation bättre eller som gör att du kan fortsätta utvecklas på arbetsplatsen.

Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

3) Vilka är dina målsättningar?

Nej, det handlar inte enbart om karriärmål. Försök att ta ett steg tillbaka och få ett 360-gradersperspektiv. Bestäm vad som är viktigt för dig i livet och var inte rädd att revidera dina tidigare målsättningar. Dessa förändras under resans gång. Kanske vill du ha tid över till dina hobbyer eller umgås mer med familjen – då måste du ta in det i beräkningen när du ska bestämma om det är dags att gå vidare eller inte.

slutar

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.