Person som funderar på att säga upp sig

3 frågor du måste besvara innan du säger upp dig

Dags att säga upp sig? Den frågan har vi nog alla ställt oss vid något tillfälle. Oftast när saken plötsligt ställs på sin spets, i ett läge där man känner sig tvungen att lämna arbetsplatsen. Vilket innebär en stor nackdel på arbetsmarknaden – risken är att uppsägningen leder till en jobbmässig återvändsgränd, snarare än ett lyckat karriärsteg.

Låt inte detta hända dig. Var proaktiv och ta chansen att utvärdera din ställning på arbetsplatsen, och dina fortsatta karriärmöjligheter, åtminstone en gång per år. Här är tre frågor du bör ställa dig, enligt karriärcoachen Priscilla Claman som skriver för Harvard Business Review:

Jobbar du för rätt organisation?

Följ inte passivt med i utförsbacken hos organisationer med problem. Tecken att se upp med är sammanslagningar och omorganisationer där du själv inte är en del av förändringarna, upprepad kritik mot ledningen i fackpress och övrig massmedia, avhopp bland människor du respekterar samt nedskärningar utan förvarning eller logik.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Har du rätt position?

Jobbet var kanske helt rätt i fjol, men hur är läget just nu? På ett bra jobb bör du växa och lära dig nya saker, respekteras för de insatser du gör och känna att arbetsuppgifterna är spännande och skänker tillfredsställelse. Så snart kontorspolitiken får ett större utrymme i ditt medvetande än själva jobbet, är det dags att utvärdera din situation.

Blir du förbigången lönemässigt, inte längre medbjuden på lunch av kollegorna eller rundad av din chef som föredrar att tala med direkt med dina medarbetare? I så fall kan det vara hög tid att lämna.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Är du väl positionerad för en fortsatt karriär?

Har du gott rykte inom organisationen och din profession? Vet du vad du vill lära dig härnäst och har du full koll på de ”heta” ämnena i ditt yrkesfält? Brukar folk ringa dig för att få hjälp, och har du själv ett yrkesmässigt nätverk dit du kan vända dig när du har något på hjärtat?

I så fall finns ingen större anledning till oro – du är väl positionerad att fortsätta på ungefär samma karriärspår som hittills. Annars bör du agera. Bara genom göra det som föreslås i meningarna här ovan kan leda långt. Börja med att bjuda till lite extra inför dina kollegor och i din profession, och karriärmöjligheterna och ditt rykte kommer att växa.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.