3 frågor du måste besvara innan du säger upp dig

Dags att säga upp sig? Den frågan har vi nog alla ställt oss vid något tillfälle. Oftast när saken plötsligt ställs på sin spets, i ett läge där man känner sig tvungen att lämna arbetsplatsen. Vilket innebär en stor nackdel på arbetsmarknaden – risken är att uppsägningen leder till en jobbmässig återvändsgränd, snarare än ett lyckat karriärsteg.

Karriär
Publicerad
Person som funderar på att säga upp sig

Låt inte detta hända dig. Var proaktiv och ta chansen att utvärdera din ställning på arbetsplatsen, och dina fortsatta karriärmöjligheter, åtminstone en gång per år. Här är tre frågor du bör ställa dig, enligt karriärcoachen Priscilla Claman som skriver för Harvard Business Review:

Jobbar du för rätt organisation?

Följ inte passivt med i utförsbacken hos organisationer med problem. Tecken att se upp med är sammanslagningar och omorganisationer där du själv inte är en del av förändringarna, upprepad kritik mot ledningen i fackpress och övrig massmedia, avhopp bland människor du respekterar samt nedskärningar utan förvarning eller logik.

Har du rätt position?

Jobbet var kanske helt rätt i fjol, men hur är läget just nu? På ett bra jobb bör du växa och lära dig nya saker, respekteras för de insatser du gör och känna att arbetsuppgifterna är spännande och skänker tillfredsställelse. Så snart kontorspolitiken får ett större utrymme i ditt medvetande än själva jobbet, är det dags att utvärdera din situation.

Blir du förbigången lönemässigt, inte längre medbjuden på lunch av kollegorna eller rundad av din chef som föredrar att tala med direkt med dina medarbetare? I så fall kan det vara hög tid att lämna.

Är du väl positionerad för en fortsatt karriär?

Har du gott rykte inom organisationen och din profession? Vet du vad du vill lära dig härnäst och har du full koll på de ”heta” ämnena i ditt yrkesfält? Brukar folk ringa dig för att få hjälp, och har du själv ett yrkesmässigt nätverk dit du kan vända dig när du har något på hjärtat?

I så fall finns ingen större anledning till oro – du är väl positionerad att fortsätta på ungefär samma karriärspår som hittills. Annars bör du agera. Bara genom göra det som föreslås i meningarna här ovan kan leda långt. Börja med att bjuda till lite extra inför dina kollegor och i din profession, och karriärmöjligheterna och ditt rykte kommer att växa.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden