angstpuck3

3 ångestpuckar vid karriärbytet – och hur du tacklar dem

Så här några veckor in i vardagshösten kommer tankarna på vad man ska bli när man blir stor. Här är knepen som hjälper dig att våga styra arbetslivet i en ny riktning.

Inte längre tillfreds med ditt nuvarande jobb? Sugen på något nytt och annorlunda? Att byta karriärspår kan kännas svårt, skrämmande eller rentav omöjligt om du ägnat många av dina bästa år (eller decennier!) på att komma dit du är i dag.

Tänk om du måste gå ner i lön? Eller inte klarar av det?

Låt inte tvivlet hindra dig. Här är tre tips från den amerikanska karriärsajten The Muse om hur du övervinner några vanliga farhågor inför ett karriärskifte.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

1 ”Jag kan inte hoppa av från något jag behärskar så bra och kämpat så hårt för.”

Att säga upp sig från något du ägnat åratal åt att bygga upp kan upplevas som ett skrämmande slöseri med tid och resurser. Men att förbli vid sin gamla invanda roll är inte alltid så varmt och mysigt det heller. Vill du verkligen fortsätta att känna dig uttråkad och miserabel på jobbet? Ett skifte kan vara precis vad du behöver.

2 ”Jag måste börja om från början.”

Att nya utmaningar i arbetslivet ofta är förenade med en brant inlärningskurva går knappast att förneka. Samtidigt kan en förvånansvärt stor del av de erfarenheter du förvärvat hittills visa sig relevanta i de mest skilda fält. I dag finns dessutom större möjligheter än någonsin att snabbt och effektivt bättra på kunskaperna via online-kurser och distansundervisning.

stress-15

Läs också: Fler unga utbrända – det kan du göra som chef

3 ”Ingen vill anställa någon i min ålder.”

Åldersdiskriminering är ett problem på arbetsmarknaden. Och tråkigt nog lär du nog aldrig kunna bekämpa ålderismen helt på egen hand. Men du kan vara strategisk kring hur du säljer dig själv. Vad de flesta arbetsgivare helst vill ha är människor som klarar jobbet, och gör det bra – viktigt är därför att du verkligen lyfter fram de förmågor och kunskaper som matchar rollen du söker, och argumenterar för hur din längre erfarenhet kan vara en fördel jämfört med yngre personer.

Två bruna getter stångas.

Läs också: 5 saker du gör – som skapar konflikter

Relaterade artiklar

linkedinputs
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.