Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.

Karriär
Publicerad
7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.

Chef har tidigare rapporterat att hälften av svenskarna väntar sig en förändrad arbetsmarknad till följd av landvinningar inom automatisering och AI – men att vi lägger långt färre timmar på vidareutbildning än vi borde för att kunna möta de kommande behoven.

Men en ny undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Blocket visar att det inte saknas vilja att kompetensutveckla. Bland de yrkesverksamma svenskarna uppger hela nio av tio att de skulle vilja bredda sitt professionella kunnande. Högst på önskelistan ligger stärkta färdigheter inom ledarskap och digitalisering.

”Att nio av tio vill stärka sin arbetskompetens på olika sätt visar tydligt att det finns både vilja och motivation till utveckling. Som arbetsgivare bör man förvalta detta, genom att exempelvis erbjuda sina anställda att gå en kurs eller utbildning för att kunna växa på arbetsplatsen istället för att rekrytera på nytt”, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket Utbildning.

Att lyckas behålla och bygga vidare på den befintliga personalstyrkans kompetens kan bli en ödesfråga för framtidens organisationer; I takt med att arbetsmoment kan automatiseras och yrkesroller avvecklas uppstår tjänster som idag inte finns – och som företagen därför inte kan fylla genom rekrytering utifrån. Att satsa på olika typer av interna karriärcenter blir därför allt vanligare.

Undersökningen visar att många upplever missnöje med sin nuvarande yrkesbana. Två av fem tillfrågade menar att de hade gjort andra karriärval om de hade haft möjlighet att börja om på nytt – bland personer över 50 år är siffran ännu högre.

68 procent kan  inom de närmaste tre åren tänka sig att satsa på vidareutbildning i syfte att byta jobb, eller för att avancera inom det nuvarande yrket. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö går hela 75 procent i sådana tankar. Det är också storstadsborna som har störst intresse för att utveckla sin digitala kompetens.

De som arbetar heltid föredrar att utvecklas inom sitt nuvarande yrke med hjälp av kortare kurser, medan unga anställda mellan 18-29 år är mest benägna att investera i fleråriga utbildningar med målet att kunna byta yrke.

”Det är aldrig för sent att testa något nytt, vare sig det handlar om en ny karriär eller att slipa på specifika färdigheter. Utbudet av kortare kurser och distansutbildningar är stort och många av dessa går alldeles utmärkt att kombinera med en anställning. Framförallt för de som inte känner sig redo för att avsätta flera år för en heltidsutbildning”, säger Tero Marjamäki.

Detta är områdena som svenskarna helst vill utvecklas inom:

  • Ledarskap – 35%
  • Digitala kunskaper – 34%
  • Kommunikativ förmåga – 26%
  • Ekonomiska kunskaper – 22%
  • Kreativt tänkande – 19%
  • Bli mer organiserad/strukturerad – 18%
  • Analytisk förmåga – 16%

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden