Det finns många sätt att få kontoret grönare.

14 enkla tips för ett grönare kontor

En hållbar värld börjar i vardagen, både hemma och på kontoret. Som chef är du den som pekar ut riktningen mot en grönare framtid – och att komma igång på arbetsplatsen behöver inte vara svårt.

Det råder knappast någon tvekan om att ett hållbarhetsperspektiv kommer att krävas av framtidens framgångsföretag – redan idag upplever 90 procent av svenska företag ett ökat intresse för deras hållbarhetsarbete från kunder och medarbetare enligt PwC. Det finns alltså ingen anledning att vänta med att låta hållbarhetstänket få fäste på arbetsplatsen. Men hur ska du sätta igång? Här får du tips från Naturskyddsföreningen om 14 enkla åtgärder – som kan börja införas från och med nästa kafferast!

1) Gör bra miljöval
Håll utkik efter Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval eller den nordiska ekomärkningen Svanen på förpackningarna när ni handlar till kontoret. Kolla om era leverantörer har miljöcertifiering.

2) Bye-bye standby
Visst är det onödigt att låta maskiner som inte används stå och dra el hela dagarna? En grenkontakt med strömbrytare blir lätt en smart av/på-knapp som sparar på elräkningen. Glöm bara inte att slå av strömmen när du är färdig! Tänk på att även mobilladdare drar lite ström när telefonen inte är inkopplad.

3) Tekniken för er närmare
Måste ni verkligen resa långa vägar för att sitta i samma rum, eller skulle det kanske gå lika bra att några eller alla mötesdeltagare finns med via webblänk eller på telefon? Med tjänster som Skype, Google Hangouts och Microsoft Teams kan ni minska er miljöpåverkan genom resor – och få mer tid över till effektivt arbete.

globe

Läs också: Agenda 2030: 17 mål för en hållbar värld

4) Grön el
Se över ert elavtal på kontoret. Är det möjligt att byta till miljömärkt el från förnybara källor? Om inte kanske en annan leverantör vore att tänka på – då sätter du också press på branschen.

5) Spisa smart
Vad har du i lunchlådan? Maten vi äter är en av de största klimatfaktorerna. Genom att äta vegetarisk mat ett par tre dagar i veckan minskar du ditt koldioxidavtryck – dessutom är det nyttigt! Bönor, ärtor och linser som proteinkälla ger en bråkdel av utsläppen jämfört med nötkött, medan potatis knappt har någon klimatpåverkan alls. Handla ekologiska varor till fikastunder och möten.

6) Vatten direkt från källan
Mineralvatten i plastflaska och kolsyrepatroner som fraktas långa vägar ger bismak. I Sverige har vi kranvatten som hör till väldens renaste – njut av det smaksatt med färska frukter och bär i snygga flaskor eller karaffer som ni fyller på. Varför inte göra dem riktigt representativa med er egen profil?

7) Källsortera mera
Var sak på sin plats – ordna med tydligt uppmärkta kärl för återvinning av papper, glas, metall, matrester, kartong, plast och annat ni slänger på kontoret och i lunchrummet.

8) Resor och transporter
Kan du inte medverka på distans är kollektiva och miljövänliga sätt att resa alltid att föredra. Ta tåget så ofta du kan, inte minst inrikes. Den något längre restiden jämfört med flyget kan användas till arbete eller nyttig reflektion. Det tar ofta tid att ta sig till flygplatsen och passera säkerhetskontrollen, vilket också bör räknas in i restiden.

Åker du kollektivt istället för bil till jobbet slipper du eventuella vägtullar och kostnader för bensin, slitage och parkering. Kan du uppmuntra dina anställda till gröna vardagsresor genom att tillhandahålla månadskort som löneförmån eller en kontorscykel att låna? Kanske finns det möjlighet för dem att arbeta på distans ibland för att helt eliminera resandet? Boka cykelbud när något ska skickas lokalt, och miljömärkta bud vid längre transporter.

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet - 100 mil bort

9) Bättre begagnat
Kontorsmöbler kan ofta hittas i fint skick i andra hand, både att köpa och att hyra. Köper du nytt bör du välja miljömärkt.

10) Miljömärkt maskinpark
Skrivare och datorer har ofta en dold hållbarhetspåverkan både miljömässigt och socialt. Tillverkningsprocessen sker ofta i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, och miljöfarliga ämnen förekommer. Köper du produkter av sämre kvalitet får du också byta dem oftare, med mer IT-skrot som följd. Undvik detta genom att leta efter hållbarhetsmärkningar som till exempel TCO Certified.

11) Bli upplyst
Är lampan på men ingen hemma? Se till att den som är sist ut från kontoret släcker överallt – eller låt en timer göra jobbet om det är bråttom hem. På ställen där det är lätt att glömma, som på toaletten, passar det bra med en rörelsestyrd lampa. Gamla ljuskällor som glödlampor och lysrör byts mot LED-lampor och T5-lysrör.

Långläsning: Hur klimatsmart var din senaste tjänsteresa?

12) Flergångshanddukar
Pappershanddukar på toaletten kan både skapa fulla papperskorgar och kosta pengar. Med en personlig handduk torkar de anställda händerna utan att sprida baciller.

13) Upplevelseklappar
Delar ni ut julklappar till de anställda? Ett presentkort på en trevlig upplevelse av något slag är i många fall mer uppskattat än ännu en logotypväska i förrådet, och går att hitta i alla prisnivåer. Vill du vara riktigt hållbar erbjuder de flesta miljö- och välgörenhetsorganisationer gåvobevis!

14) Miljöpolicy på jobbet
Har du en medarbetare som brinner lite extra för miljöfrågorna? Då blir denne ett utmärkt miljöombud på arbetsplatsen, som kan se till att era idéer blir verklighet på kontoret och följa upp resultatet av era åtgärder. Lycka till!

Källa: Naturskyddsföreningen

chefdagen-egenannons-3
Chefdagen 14 november

Så blir du en klimatsmart chef

Hur gör chefen när klimatfrågan blivit affärskritisk? Kom och ta del av toppchefernas bästa tips för en lyckad omställning till en mer hållbar verksamhet.

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

Bild på demonstrationståg med plakat med texten
Hållbarhet

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Storföretag som Google, Amazon och Ben & Jerry’s har nu på olika sätt meddelat att de kommer att delta i strejken.
cullberg1
Hållbarhet

Aktivistchefen: ”Medarbetarna måste inte gilla det jag gör”

Johannes Cullberg är vd för matbutikskedjan Paradiset och har bojkottat brasilianska varor sedan i våras. För Chef berättar han hur engagemanget påverkat ledarskapet. ”Lyckas jag inte övertyga andra har jag varit för dålig på att visa vad jag brinner för.”

nudgenudge
Hållbarhet

Därför ska du satsa på klimat-nudging

Nej – dina medarbetare vill inte ha mer förbud på jobbet. Ska du som chef lyckas med klimatarbetet måste du göra det spännande. ”Plocka den lägst hängande frukten först,” säger Maria Soxbo, en av författarna till nya boken ’Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.’

Johanna Giorgi, hållbarhetsansvarig på Tillväxtverket.
Hållbarhet

Klimatsmart kickoff – så gör du

För statliga Tillväxtverket är klimatfrågan av central betydelse vid planeringen av kickoffer och andra möten.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.
Hållbarhet

Klimatet glöms när chefen ordnar kickoff

En klar majoritet anser att kickoff-aktiviteterna är till nytta i det dagliga arbetet. Men klimatmedvetenheten är svag, visar Chefs undersökning.