14 enkla tips för ett grönare kontor

En hållbar värld börjar i vardagen, både hemma och på kontoret. Som chef är du den som pekar ut riktningen mot en grönare framtid – och att komma igång på arbetsplatsen behöver inte vara svårt.

Hållbarhet
Publicerad
Det finns många sätt att få kontoret grönare.

Det råder knappast någon tvekan om att ett hållbarhetsperspektiv kommer att krävas av framtidens framgångsföretag – redan idag upplever 90 procent av svenska företag ett ökat intresse för deras hållbarhetsarbete från kunder och medarbetare enligt PwC. Det finns alltså ingen anledning att vänta med att låta hållbarhetstänket få fäste på arbetsplatsen. Men hur ska du sätta igång? Här får du tips från Naturskyddsföreningen om 14 enkla åtgärder – som kan börja införas från och med nästa kafferast!

1) Gör bra miljöval
Håll utkik efter Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval eller den nordiska ekomärkningen Svanen på förpackningarna när ni handlar till kontoret. Kolla om era leverantörer har miljöcertifiering.

2) Bye-bye standby
Visst är det onödigt att låta maskiner som inte används stå och dra el hela dagarna? En grenkontakt med strömbrytare blir lätt en smart av/på-knapp som sparar på elräkningen. Glöm bara inte att slå av strömmen när du är färdig! Tänk på att även mobilladdare drar lite ström när telefonen inte är inkopplad.

3) Tekniken för er närmare
Måste ni verkligen resa långa vägar för att sitta i samma rum, eller skulle det kanske gå lika bra att några eller alla mötesdeltagare finns med via webblänk eller på telefon? Med tjänster som Skype, Google Hangouts och Microsoft Teams kan ni minska er miljöpåverkan genom resor – och få mer tid över till effektivt arbete.

4) Grön el
Se över ert elavtal på kontoret. Är det möjligt att byta till miljömärkt el från förnybara källor? Om inte kanske en annan leverantör vore att tänka på – då sätter du också press på branschen.

5) Spisa smart
Vad har du i lunchlådan? Maten vi äter är en av de största klimatfaktorerna. Genom att äta vegetarisk mat ett par tre dagar i veckan minskar du ditt koldioxidavtryck – dessutom är det nyttigt! Bönor, ärtor och linser som proteinkälla ger en bråkdel av utsläppen jämfört med nötkött, medan potatis knappt har någon klimatpåverkan alls. Handla ekologiska varor till fikastunder och möten.

6) Vatten direkt från källan
Mineralvatten i plastflaska och kolsyrepatroner som fraktas långa vägar ger bismak. I Sverige har vi kranvatten som hör till väldens renaste – njut av det smaksatt med färska frukter och bär i snygga flaskor eller karaffer som ni fyller på. Varför inte göra dem riktigt representativa med er egen profil?

7) Källsortera mera
Var sak på sin plats – ordna med tydligt uppmärkta kärl för återvinning av papper, glas, metall, matrester, kartong, plast och annat ni slänger på kontoret och i lunchrummet.

8) Resor och transporter
Kan du inte medverka på distans är kollektiva och miljövänliga sätt att resa alltid att föredra. Ta tåget så ofta du kan, inte minst inrikes. Den något längre restiden jämfört med flyget kan användas till arbete eller nyttig reflektion. Det tar ofta tid att ta sig till flygplatsen och passera säkerhetskontrollen, vilket också bör räknas in i restiden.

Åker du kollektivt istället för bil till jobbet slipper du eventuella vägtullar och kostnader för bensin, slitage och parkering. Kan du uppmuntra dina anställda till gröna vardagsresor genom att tillhandahålla månadskort som löneförmån eller en kontorscykel att låna? Kanske finns det möjlighet för dem att arbeta på distans ibland för att helt eliminera resandet? Boka cykelbud när något ska skickas lokalt, och miljömärkta bud vid längre transporter.

9) Bättre begagnat
Kontorsmöbler kan ofta hittas i fint skick i andra hand, både att köpa och att hyra. Köper du nytt bör du välja miljömärkt.

10) Miljömärkt maskinpark
Skrivare och datorer har ofta en dold hållbarhetspåverkan både miljömässigt och socialt. Tillverkningsprocessen sker ofta i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, och miljöfarliga ämnen förekommer. Köper du produkter av sämre kvalitet får du också byta dem oftare, med mer IT-skrot som följd. Undvik detta genom att leta efter hållbarhetsmärkningar som till exempel TCO Certified.

11) Bli upplyst
Är lampan på men ingen hemma? Se till att den som är sist ut från kontoret släcker överallt – eller låt en timer göra jobbet om det är bråttom hem. På ställen där det är lätt att glömma, som på toaletten, passar det bra med en rörelsestyrd lampa. Gamla ljuskällor som glödlampor och lysrör byts mot LED-lampor och T5-lysrör.

12) Flergångshanddukar
Pappershanddukar på toaletten kan både skapa fulla papperskorgar och kosta pengar. Med en personlig handduk torkar de anställda händerna utan att sprida baciller.

13) Upplevelseklappar
Delar ni ut julklappar till de anställda? Ett presentkort på en trevlig upplevelse av något slag är i många fall mer uppskattat än ännu en logotypväska i förrådet, och går att hitta i alla prisnivåer. Vill du vara riktigt hållbar erbjuder de flesta miljö- och välgörenhetsorganisationer gåvobevis!

14) Miljöpolicy på jobbet
Har du en medarbetare som brinner lite extra för miljöfrågorna? Då blir denne ett utmärkt miljöombud på arbetsplatsen, som kan se till att era idéer blir verklighet på kontoret och följa upp resultatet av era åtgärder. Lycka till!

Källa: Naturskyddsföreningen

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden