grontkontor

14 enkla tips för ett grönare kontor

En hållbar värld börjar i vardagen, både hemma och på kontoret. Som chef är du den som pekar ut riktningen mot en grönare framtid – och att komma igång på arbetsplatsen behöver inte vara svårt.

Det råder knappast någon tvekan om att ett hållbarhetsperspektiv kommer att krävas av framtidens framgångsföretag – redan idag upplever 90 procent av svenska företag ett ökat intresse för deras hållbarhetsarbete från kunder och medarbetare enligt PwC. Det finns alltså ingen anledning att vänta med att låta hållbarhetstänket få fäste på arbetsplatsen. Men hur ska du sätta igång? Här får du tips från Naturskyddsföreningen om 14 enkla åtgärder – som kan börja införas från och med nästa kafferast!

1) Gör bra miljöval
Håll utkik efter Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval eller den nordiska ekomärkningen Svanen på förpackningarna när ni handlar till kontoret. Kolla om era leverantörer har miljöcertifiering.

2) Bye-bye standby
Visst är det onödigt att låta maskiner som inte används stå och dra el hela dagarna? En grenkontakt med strömbrytare blir lätt en smart av/på-knapp som sparar på elräkningen. Glöm bara inte att slå av strömmen när du är färdig! Tänk på att även mobilladdare drar lite ström när telefonen inte är inkopplad.

3) Tekniken för er närmare
Måste ni verkligen resa långa vägar för att sitta i samma rum, eller skulle det kanske gå lika bra att några eller alla mötesdeltagare finns med via webblänk eller på telefon? Med tjänster som Skype, Google Hangouts och Microsoft Teams kan ni minska er miljöpåverkan genom resor – och få mer tid över till effektivt arbete.

globe

Läs också: Agenda 2030: 17 mål för en hållbar värld

4) Grön el
Se över ert elavtal på kontoret. Är det möjligt att byta till miljömärkt el från förnybara källor? Om inte kanske en annan leverantör vore att tänka på – då sätter du också press på branschen.

5) Spisa smart
Vad har du i lunchlådan? Maten vi äter är en av de största klimatfaktorerna. Genom att äta vegetarisk mat ett par tre dagar i veckan minskar du ditt koldioxidavtryck – dessutom är det nyttigt! Bönor, ärtor och linser som proteinkälla ger en bråkdel av utsläppen jämfört med nötkött, medan potatis knappt har någon klimatpåverkan alls. Handla ekologiska varor till fikastunder och möten.

6) Vatten direkt från källan
Mineralvatten i plastflaska och kolsyrepatroner som fraktas långa vägar ger bismak. I Sverige har vi kranvatten som hör till väldens renaste – njut av det smaksatt med färska frukter och bär i snygga flaskor eller karaffer som ni fyller på. Varför inte göra dem riktigt representativa med er egen profil?

7) Källsortera mera
Var sak på sin plats – ordna med tydligt uppmärkta kärl för återvinning av papper, glas, metall, matrester, kartong, plast och annat ni slänger på kontoret och i lunchrummet.

8) Resor och transporter
Kan du inte medverka på distans är kollektiva och miljövänliga sätt att resa alltid att föredra. Ta tåget så ofta du kan, inte minst inrikes. Den något längre restiden jämfört med flyget kan användas till arbete eller nyttig reflektion. Det tar ofta tid att ta sig till flygplatsen och passera säkerhetskontrollen, vilket också bör räknas in i restiden.

Åker du kollektivt istället för bil till jobbet slipper du eventuella vägtullar och kostnader för bensin, slitage och parkering. Kan du uppmuntra dina anställda till gröna vardagsresor genom att tillhandahålla månadskort som löneförmån eller en kontorscykel att låna? Kanske finns det möjlighet för dem att arbeta på distans ibland för att helt eliminera resandet? Boka cykelbud när något ska skickas lokalt, och miljömärkta bud vid längre transporter.

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet - 100 mil bort

9) Bättre begagnat
Kontorsmöbler kan ofta hittas i fint skick i andra hand, både att köpa och att hyra. Köper du nytt bör du välja miljömärkt.

10) Miljömärkt maskinpark
Skrivare och datorer har ofta en dold hållbarhetspåverkan både miljömässigt och socialt. Tillverkningsprocessen sker ofta i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, och miljöfarliga ämnen förekommer. Köper du produkter av sämre kvalitet får du också byta dem oftare, med mer IT-skrot som följd. Undvik detta genom att leta efter hållbarhetsmärkningar som till exempel TCO Certified.

11) Bli upplyst
Är lampan på men ingen hemma? Se till att den som är sist ut från kontoret släcker överallt – eller låt en timer göra jobbet om det är bråttom hem. På ställen där det är lätt att glömma, som på toaletten, passar det bra med en rörelsestyrd lampa. Gamla ljuskällor som glödlampor och lysrör byts mot LED-lampor och T5-lysrör.

Långläsning: Hur klimatsmart var din senaste tjänsteresa?

12) Flergångshanddukar
Pappershanddukar på toaletten kan både skapa fulla papperskorgar och kosta pengar. Med en personlig handduk torkar de anställda händerna utan att sprida baciller.

13) Upplevelseklappar
Delar ni ut julklappar till de anställda? Ett presentkort på en trevlig upplevelse av något slag är i många fall mer uppskattat än ännu en logotypväska i förrådet, och går att hitta i alla prisnivåer. Vill du vara riktigt hållbar erbjuder de flesta miljö- och välgörenhetsorganisationer gåvobevis!

14) Miljöpolicy på jobbet
Har du en medarbetare som brinner lite extra för miljöfrågorna? Då blir denne ett utmärkt miljöombud på arbetsplatsen, som kan se till att era idéer blir verklighet på kontoret och följa upp resultatet av era åtgärder. Lycka till!

Källa: Naturskyddsföreningen

Det är dags att gå från ord till handling!

Chefs nya webbkurs Hållbarhetsarbete i praktiken är för chefer och ledare som vill ta ansvar och arbeta konkret med hållbarhetsfrågor – inte bara prata om det. Experten Erika Svensson guidar dig genom nyckelbegrepp, prioriteringar och ger konkreta verktyg för att skapa en framtidsorganisation.

Läs mer här

Relaterade artiklar

son-of-a-man
Hållbarhet

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. "En skandal", säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.
Hållbarhet

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen.
klimatbo
Hållbarhet

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok.
illusforskare
Hållbarhet

Forskning: Så går du från klimatångest – till handling

Att skrämma upp människor leder inte till förändring
pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
klimatchefer12
Hållbarhet

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

Telia minskade kostnader och koldioxidutsläpp.
salu
02:19 min
Hållbarhet

Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

Video + Text Han är sjukgymnasten som startat ett "Blocket" för stora organisationer. Fredrik Östlins plattform för förmedling av överbliven kontorsutrustning har fått ner koldioxidutsläppen med hundratals ton – och sparat miljoner åt skattebetalarna.