Har din medarbetare nytt jobb i kikaren?

13 tecken: Då har din anställde nytt jobb i kikaren

Det har länge spekulerats om vad som indikerar att en medarbetare är på väg att lämna skutan, men nu har forskarna sagt sitt. Dessa är tecknen att ge akt på som chef.

Ibland är det ingen större överraskning när en anställd väljer att lämna in sin avskedsansökan, men ibland kommer beskedet som en blixt från klar himmel. Vilka omen som verkligen förebådar en medarbetares sorti och vilka som hör hemma i chefernas motsvarighet till bondepraktikan kan vara svårt att veta.

I en artikel publicerad i Journal of Management undersöker handelsforskarna Timothy Gardner, Chad Van Iddekinge och Peter Hom vilka signaler som kan uppfattas hos anställda med exitplaner.

Inspirationen hämtades från psykologiska studier av de subtila beteenden som avslöjar om ett par är på väg att skiljas, hur starka kort en pokerspelare sitter inne med eller hur fotbollsspelare förutser sina motståndares rörelser.

Forskarna bad 100 chefer att beskriva vilka nya mönster de observerat hos de medarbetare som valt att säga upp sig de senaste två åren, och 100 anställda att redogöra för hur de själva agerat under tiden innan de slutade på sitt förra jobb. Över 900 beteenden redovisades, som forskarna sedan renodlade till en enkät med 116 frågor.

byta-jobb1

Läs också: Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Den långa listan ströks därefter ner i tre steg med hjälp av chefer, beroende på hur vanligt förekommande de olika handlingssätten bedömdes vara. Mer udda uppträdanden som att sluta bry sig om sitt utseende eller att bli aggressiv mot kollegor kunde då sorteras bort, skriver forskarna i Harvard Business Review.

Kvar blev 13 kärnbeteenden – där många gamla ”sanningar” inte ingick. Till exempel behöver upprepade läkarbesök under kort tid eller ett kvarglömt cv i skrivaren inte alls betyda att den anställde är på väg bort, uppger forskarna.

13 tecken på att du är på väg att förlora en medarbetare:

 • Produktiviteten sjunker på ett sätt du inte sett tidigare
 • Personen slutar att vara en lagspelare
 • Minsta möjliga arbetsinsats blir normalnivå
 • Personen är inte längre mån om att hålla sina överordnade på gott humör
 • Viljan att satsa på långsiktiga projekt avtar
 • Personen börjar uppvisa negativ attityd
 • Motivationen att göra ett gott arbete har dalat
 • Den anställde verkar mindre fokuserad än vanligt
 • Det har luftats fler negativa kommentarer om arbetet
 • Personen har allt oftare uttryckt missnöje med sin arbetsledare
 • Att gå hem tidigt från jobbet sker mer regelbundet
 • Entusiasmen kring organisationens vision och mål har bleknat
 • Kundkontakten har blivit passiv eller likgiltig

Ju mer av detta som stämmer in, desto mer sannolikt är det att medarbetaren redan har checkat ut från arbetsplatsen mentalt – och snart även fysiskt. Att människor byter jobb ibland är naturligt, men det tomrum som kan uppstå när någon plötsligt slutar kan störa verksamheten. Som chef kan det därför vara en god idé att vara vaksam på dessa tendenser och börja fundera över hur skadan skulle kunna begränsas i ett sådant scenario.

nyttjobb-4

Läs också: 5 skäl till att dina bästa medarbetare slutar

Om du är rädd att förlora nyckelspelare eller särskilt viktig kompetens kan det vara på sin plats med regelbundna avstämningssamtal där du tar tempen på de anställda. Det finns också digitala verktyg som kan hjälpa till att hålla koll på nöjdheten i personalstyrkan, till exempel svenska &frankly och Winningtemp.

För den chef som själv funderar på nytt jobb rekommenderar forskarna bakom studien att fortsätta hålla ångan uppe, och uppvisa samma intresse för goda relationer och de övergripande målen som vanligt, fram till den dag det blivit dags att stämpla ut för sista gången.

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.