Har din medarbetare nytt jobb i kikaren?

13 tecken: Då har din anställde nytt jobb i kikaren

Det har länge spekulerats om vad som indikerar att en medarbetare är på väg att lämna skutan, men nu har forskarna sagt sitt. Dessa är tecknen att ge akt på som chef.

Ibland är det ingen större överraskning när en anställd väljer att lämna in sin avskedsansökan, men ibland kommer beskedet som en blixt från klar himmel. Vilka omen som verkligen förebådar en medarbetares sorti och vilka som hör hemma i chefernas motsvarighet till bondepraktikan kan vara svårt att veta.

I en artikel publicerad i Journal of Management undersöker handelsforskarna Timothy Gardner, Chad Van Iddekinge och Peter Hom vilka signaler som kan uppfattas hos anställda med exitplaner.

Inspirationen hämtades från psykologiska studier av de subtila beteenden som avslöjar om ett par är på väg att skiljas, hur starka kort en pokerspelare sitter inne med eller hur fotbollsspelare förutser sina motståndares rörelser.

Forskarna bad 100 chefer att beskriva vilka nya mönster de observerat hos de medarbetare som valt att säga upp sig de senaste två åren, och 100 anställda att redogöra för hur de själva agerat under tiden innan de slutade på sitt förra jobb. Över 900 beteenden redovisades, som forskarna sedan renodlade till en enkät med 116 frågor.

byta-jobb1

Läs också: Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Den långa listan ströks därefter ner i tre steg med hjälp av chefer, beroende på hur vanligt förekommande de olika handlingssätten bedömdes vara. Mer udda uppträdanden som att sluta bry sig om sitt utseende eller att bli aggressiv mot kollegor kunde då sorteras bort, skriver forskarna i Harvard Business Review.

Kvar blev 13 kärnbeteenden – där många gamla ”sanningar” inte ingick. Till exempel behöver upprepade läkarbesök under kort tid eller ett kvarglömt cv i skrivaren inte alls betyda att den anställde är på väg bort, uppger forskarna.

13 tecken på att du är på väg att förlora en medarbetare:

 • Produktiviteten sjunker på ett sätt du inte sett tidigare
 • Personen slutar att vara en lagspelare
 • Minsta möjliga arbetsinsats blir normalnivå
 • Personen är inte längre mån om att hålla sina överordnade på gott humör
 • Viljan att satsa på långsiktiga projekt avtar
 • Personen börjar uppvisa negativ attityd
 • Motivationen att göra ett gott arbete har dalat
 • Den anställde verkar mindre fokuserad än vanligt
 • Det har luftats fler negativa kommentarer om arbetet
 • Personen har allt oftare uttryckt missnöje med sin arbetsledare
 • Att gå hem tidigt från jobbet sker mer regelbundet
 • Entusiasmen kring organisationens vision och mål har bleknat
 • Kundkontakten har blivit passiv eller likgiltig

Ju mer av detta som stämmer in, desto mer sannolikt är det att medarbetaren redan har checkat ut från arbetsplatsen mentalt – och snart även fysiskt. Att människor byter jobb ibland är naturligt, men det tomrum som kan uppstå när någon plötsligt slutar kan störa verksamheten. Som chef kan det därför vara en god idé att vara vaksam på dessa tendenser och börja fundera över hur skadan skulle kunna begränsas i ett sådant scenario.

nyttjobb-4

Läs också: 5 skäl till att dina bästa medarbetare slutar

Om du är rädd att förlora nyckelspelare eller särskilt viktig kompetens kan det vara på sin plats med regelbundna avstämningssamtal där du tar tempen på de anställda. Det finns också digitala verktyg som kan hjälpa till att hålla koll på nöjdheten i personalstyrkan, till exempel svenska &frankly och Winningtemp.

För den chef som själv funderar på nytt jobb rekommenderar forskarna bakom studien att fortsätta hålla ångan uppe, och uppvisa samma intresse för goda relationer och de övergripande målen som vanligt, fram till den dag det blivit dags att stämpla ut för sista gången.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.