13 tecken: Då har din anställde nytt jobb i kikaren
Det har länge spekulerats om vad som indikerar att en medarbetare är på väg att lämna skutan, men nu har forskarna sagt sitt. Dessa är tecknen att ge akt på som chef.
Ibland är det ingen större överraskning när en anställd väljer att lämna in sin avskedsansökan, men ibland kommer beskedet som en blixt från klar himmel. Vilka omen som verkligen förebådar en medarbetares sorti och vilka som hör hemma i chefernas motsvarighet till bondepraktikan kan vara svårt att veta.
I en artikel publicerad i Journal of Management undersöker handelsforskarna Timothy Gardner, Chad Van Iddekinge och Peter Hom vilka signaler som kan uppfattas hos anställda med exitplaner.
Inspirationen hämtades från psykologiska studier av de subtila beteenden som avslöjar om ett par är på väg att skiljas, hur starka kort en pokerspelare sitter inne med eller hur fotbollsspelare förutser sina motståndares rörelser.
Forskarna bad 100 chefer att beskriva vilka nya mönster de observerat hos de medarbetare som valt att säga upp sig de senaste två åren, och 100 anställda att redogöra för hur de själva agerat under tiden innan de slutade på sitt förra jobb. Över 900 beteenden redovisades, som forskarna sedan renodlade till en enkät med 116 frågor.
Den långa listan ströks därefter ner i tre steg med hjälp av chefer, beroende på hur vanligt förekommande de olika handlingssätten bedömdes vara. Mer udda uppträdanden som att sluta bry sig om sitt utseende eller att bli aggressiv mot kollegor kunde då sorteras bort, skriver forskarna i Harvard Business Review.
Kvar blev 13 kärnbeteenden – där många gamla ”sanningar” inte ingick. Till exempel behöver upprepade läkarbesök under kort tid eller ett kvarglömt cv i skrivaren inte alls betyda att den anställde är på väg bort, uppger forskarna.
13 tecken på att du är på väg att förlora en medarbetare:
Produktiviteten sjunker på ett sätt du inte sett tidigare
Personen slutar att vara en lagspelare
Minsta möjliga arbetsinsats blir normalnivå
Personen är inte längre mån om att hålla sina överordnade på gott humör
Viljan att satsa på långsiktiga projekt avtar
Personen börjar uppvisa negativ attityd
Motivationen att göra ett gott arbete har dalat
Den anställde verkar mindre fokuserad än vanligt
Det har luftats fler negativa kommentarer om arbetet
Personen har allt oftare uttryckt missnöje med sin arbetsledare
Att gå hem tidigt från jobbet sker mer regelbundet
Entusiasmen kring organisationens vision och mål har bleknat
Kundkontakten har blivit passiv eller likgiltig
Ju mer av detta som stämmer in, desto mer sannolikt är det att medarbetaren redan har checkat ut från arbetsplatsen mentalt – och snart även fysiskt. Att människor byter jobb ibland är naturligt, men det tomrum som kan uppstå när någon plötsligt slutar kan störa verksamheten. Som chef kan det därför vara en god idé att vara vaksam på dessa tendenser och börja fundera över hur skadan skulle kunna begränsas i ett sådant scenario.
Om du är rädd att förlora nyckelspelare eller särskilt viktig kompetens kan det vara på sin plats med regelbundna avstämningssamtal där du tar tempen på de anställda. Det finns också digitala verktyg som kan hjälpa till att hålla koll på nöjdheten i personalstyrkan, till exempel svenska &frankly och Winningtemp.
För den chef som själv funderar på nytt jobb rekommenderar forskarna bakom studien att fortsätta hålla ångan uppe, och uppvisa samma intresse för goda relationer och de övergripande målen som vanligt, fram till den dag det blivit dags att stämpla ut för sista gången.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet.
I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart.
”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.
Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se