Har din medarbetare nytt jobb i kikaren?

13 tecken: Då har din anställde nytt jobb i kikaren

Det har länge spekulerats om vad som indikerar att en medarbetare är på väg att lämna skutan, men nu har forskarna sagt sitt. Dessa är tecknen att ge akt på som chef.

Ibland är det ingen större överraskning när en anställd väljer att lämna in sin avskedsansökan, men ibland kommer beskedet som en blixt från klar himmel. Vilka omen som verkligen förebådar en medarbetares sorti och vilka som hör hemma i chefernas motsvarighet till bondepraktikan kan vara svårt att veta.

I en artikel publicerad i Journal of Management undersöker handelsforskarna Timothy Gardner, Chad Van Iddekinge och Peter Hom vilka signaler som kan uppfattas hos anställda med exitplaner.

Inspirationen hämtades från psykologiska studier av de subtila beteenden som avslöjar om ett par är på väg att skiljas, hur starka kort en pokerspelare sitter inne med eller hur fotbollsspelare förutser sina motståndares rörelser.

Forskarna bad 100 chefer att beskriva vilka nya mönster de observerat hos de medarbetare som valt att säga upp sig de senaste två åren, och 100 anställda att redogöra för hur de själva agerat under tiden innan de slutade på sitt förra jobb. Över 900 beteenden redovisades, som forskarna sedan renodlade till en enkät med 116 frågor.

byta-jobb1

Läs också: Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Den långa listan ströks därefter ner i tre steg med hjälp av chefer, beroende på hur vanligt förekommande de olika handlingssätten bedömdes vara. Mer udda uppträdanden som att sluta bry sig om sitt utseende eller att bli aggressiv mot kollegor kunde då sorteras bort, skriver forskarna i Harvard Business Review.

Kvar blev 13 kärnbeteenden – där många gamla ”sanningar” inte ingick. Till exempel behöver upprepade läkarbesök under kort tid eller ett kvarglömt cv i skrivaren inte alls betyda att den anställde är på väg bort, uppger forskarna.

13 tecken på att du är på väg att förlora en medarbetare:

 • Produktiviteten sjunker på ett sätt du inte sett tidigare
 • Personen slutar att vara en lagspelare
 • Minsta möjliga arbetsinsats blir normalnivå
 • Personen är inte längre mån om att hålla sina överordnade på gott humör
 • Viljan att satsa på långsiktiga projekt avtar
 • Personen börjar uppvisa negativ attityd
 • Motivationen att göra ett gott arbete har dalat
 • Den anställde verkar mindre fokuserad än vanligt
 • Det har luftats fler negativa kommentarer om arbetet
 • Personen har allt oftare uttryckt missnöje med sin arbetsledare
 • Att gå hem tidigt från jobbet sker mer regelbundet
 • Entusiasmen kring organisationens vision och mål har bleknat
 • Kundkontakten har blivit passiv eller likgiltig

Ju mer av detta som stämmer in, desto mer sannolikt är det att medarbetaren redan har checkat ut från arbetsplatsen mentalt – och snart även fysiskt. Att människor byter jobb ibland är naturligt, men det tomrum som kan uppstå när någon plötsligt slutar kan störa verksamheten. Som chef kan det därför vara en god idé att vara vaksam på dessa tendenser och börja fundera över hur skadan skulle kunna begränsas i ett sådant scenario.

nyttjobb-4

Läs också: 5 skäl till att dina bästa medarbetare slutar

Om du är rädd att förlora nyckelspelare eller särskilt viktig kompetens kan det vara på sin plats med regelbundna avstämningssamtal där du tar tempen på de anställda. Det finns också digitala verktyg som kan hjälpa till att hålla koll på nöjdheten i personalstyrkan, till exempel svenska &frankly och Winningtemp.

För den chef som själv funderar på nytt jobb rekommenderar forskarna bakom studien att fortsätta hålla ångan uppe, och uppvisa samma intresse för goda relationer och de övergripande målen som vanligt, fram till den dag det blivit dags att stämpla ut för sista gången.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

poddpremia%cc%88r
Chef Dilemma

Poddgäst: Hélène Barnekow

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.

Relaterade artiklar

Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.
Karriär

Är du för bra för ditt jobb?

Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

illustrationdromjobbinstagram
Karriär

5 tips för att hitta drömjobbet på Instagram

En färsk rapport från hr-analysföretaget Jobvite visar en uppseende­­väckande ökning för Instagram som rekryteringskanal.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.

Vindkraftverk
Arbetsmiljö

Branscherna med flest attraktiva arbetsgivare

Energibranschen, universiteten och finanssektorn hör till  Sveriges mest attraktiva branscher, enligt en rapport från Nyckeltalsinstitutet.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.