13 ovärderliga tips för att bli ett förhandlingsproffs

Löneförhandling, sälja in en idé, ett projekt eller en arbetsintervju. Oavsett situation kommer de här 13 tipsen hjälpa dig komma närmre ditt mål.

Kommunikation
Text: Redaktionen
Publicerad

Den kända designern, illustratören och rådgivaren inom förhandling Ted Leonhardt delar på affärssajten Fast Company med sig av sina 13 bästa förhandlingstips som alla har nytta av oavsett hur (o)förberedd du är, ditt utgångsläge och vilken typ av förhandling det gäller.

1. Var medveten om vad den andra vill ha. 

Ta reda på och förstå vad din motpart söker och sammanfatta det. Kan du erbjuda vad de saknar och behöver kommer du känna dig mycket säkrare under förhandlingen.

2. Kolla vad som är rimligt. 

Allt har en gräns. Gör research och få en snabb koll på hur stort utrymme du har att förhandla med. Vad har andra betalat för liknande tjänster eller vad är en rimlig lön för din tjänst?

3. Begär mer än du förväntar dig. 

Du kanske inte tycker att du är värd vad du begär men om personen du förhandlar med behöver din hjälp – tycker de redan att du är värd det.

4. Lägg första budet. 

Första budet blir automatiskt vad ni kommer att utgå ifrån under er förhandling. Ett starkt psykiskt vapen, med andra ord.

5. Ha en lägsta gräns.

Gå aldrig in i en förhandling utan att veta när det är dags att dra sig ur – vilket som är ditt lägsta bud.

6. Fokusera på vad du vet.

Oavsett hur mycket – eller lite – du har förberett dig och vet innan du går in i förhandlingen måste du lämna alla tankar på vad du borde veta. Tänk istället: Vad borde jag fråga utifrån vad jag vet”.

7. Sitt på samma sida bordet. 

Be till exempel att få visa något för den du förhandlar med och sätt dig bredvid hen. Det skapar en fysisk känsla av samarbete och ändrar tankebanan från tävling till samarbete.

8. Fokusera på din motpart.

När vi blir nervösa börjar vi ofta tänka på hur vi är, säger och uppfattas. Koncentrera dig istället på den andra personen, på vad hen gör, jobbar med och har för bakgrund. Även om det bara är fantasier, kan de vara lugnande och få dig mindre nervös eller stressad.

9. Styr in samtalet på framtiden. 

Styr in samtalet på vad det du har att erbjuda kommer få för (positiva) effekter för din motparts framtid. Inspirera genom att berätta hur du kan ta dem dit de vill komma.

10. Ändra kurs. 

Din potentiella arbetsgivare, nuvarande chef eller klient sitter även de på en massa kunskap och information. Passa på att ställa frågor om vad de tycker och tänker. Samarbeta och omarbeta fram det ni förhandlar om. Förhoppningsvis leder det till bästa möjliga dealen – för er båda.

11. Erkänn dina svagheter. 

Vet den du ska förhandla med mer än dig? Är hen mer erfaren? Be om hjälp! Fråga exempelvis: ‘Du som har så mycket erfarenhet av sådana här möten, vad är dina förväntningar på vårt samtal idag.’

12. Ha alternativ. 

Undvik att känna dig desperat i en förhandling genom att ha alternativ om förhandlingen inte skulle sluta som du önskar. Ha en lista med alternativ på hur du kan fortsätta komma framåt, som personer du kan kontakta, projekt du kan gå vidare med eller bygga ut ditt nätverk på sociala medier.

13. Avsluta med en sammanfattning. 

Sammanfatta vad ni kommit fram till, vem som har vilket ansvar att få vad gjort, vilka summor som gäller under vilken tidsram och så vidare. Låt den andra personen modifiera er överenskommelse tills ni är helt på det klara med vad som gäller. Gäller det ett projekt eller något du ska leverera erbjud dig att sätta ihop ett kontrakt till morgondagen.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.