Person med laptop framför sig. Hon gömmer huvudet i händerna av stress

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.

Våga vara personlig, ställ konkreta frågor, dela upp och delegera ledarskapet i mindre grupper. Det är några konkreta råd från forskarna om hur du som chef kan minska medarbetarnas stress vid distansjobb.

Att leda på distans är svårt, men en dansk studie, omskriven i Sunt Arbetsliv, ger osedvanligt bra guidning. Och tillsammans med Partsrådets direktiv för ett hållbart arbetsliv, skrivna av organisationskonsulten Sofia Karlsson och forskaren Caroline Lornudd, ger de ett konkret batteri av åtgärder för hur du leder dina distansmedarbetare till en trygg och mindre stressfull arbetstillvaro på distans.   

 • Avsätt tid för sociala kontakter, våga vara personlig och se till att prata om annat än arbete.
 • Ha utvecklingssamtal oftare.
 • Se till att skapa dialog och delaktighet, se verkligen till att medarbetaren får komma till tals.
 • Lyssna noga.
 • Ha tät uppföljning och återkoppling.
 • Ställ konkreta frågor, istället för mer allmänna om hur medarbetarna mår. Fråga till exempel: Hur är det för dig att jobba hemma? Kan du sätta gränser mellan arbete och fritid? Kommer du ut och rör på dig?
 • Försök få medarbetarna att samarbeta sinsemellan, så att de inte sitter ensamma med sina uppdrag. Koppla ihop dem med någon annan om så bara för att kunna fråga saker.
 • När medarbetare ber om hjälp, se till att hjälpa till utan fördröjning.
 • Ha en tydlig struktur: meningsfulla mål som delas upp i konkreta delmål samt ett tydliggörande av hur det man gör bidrar till en helhet.
 • Dela stora arbetsgrupper i mindre, och delegera ledarskapet. Det skapar trygghet och medarbetare vågar prata på ett annat sätt. Låt också en eller två personer göra dragningar inför sin grupp istället för att du gör det.
 • Låt arbetsledarna i respektive grupp mötas separat digitalt någon gång i veckan för att stämma av och stötta varandra, tillsammans med sin chef.
 • Skapa en virtuell yta för samarbete och kunskapsdelning. Ett ställe att mötas på.

De förmågor som efterfrågades hos en ledare på distans var i den danska studien: 1) att vara en god lyssnare och visa intresse, 2) att kunna känna av om något uppdrag eller någon arbetsuppgift går åt fel håll, 3) att ge medarbetarna handlingsfrihet samt 4) att visa att man förstår och bekräftar den anställdes arbetssituation.

I motsats till tidigare studier om hur man motiverar tjänstemän visar den danska studien lite överraskande att bästa sättet att hålla motivationen uppe hos medarbetarna är att fokusera på basala behov som arbetsförhållanden och tillhörighet.

tommakontor

Läs också: Storföretagen förlänger hemma-arbetet

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
Dusch med vattenstrålar
Hälsa

Därför kan du bli mer produktiv – av en kalldusch

Genom att sänka temperaturen i duschen kan du öka produktiviteten och bli mer alert, visar forskning.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Hälsa

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Solnedgång och vattenfall och regnbåge
Hälsa

Öka din wow-faktor i livet – med förundran

Att blicka upp mot en gnistrande stjärnhimmel eller låta dig uppslukas av ett vackert musikstycke kan göra dig både friskare och gladare – och få dig att stressa mindre på jobbet. Det visar en ny bok om förundran.