Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.

Det är analysföretaget United Minds som granskat hur 18 månaders coronakris påverkat arbetslivet i många olika typer av verksamheter, och i en rapport slår fast att vi nått ”en vändpunkt” när det gäller förhållandena mellan arbetsgivare och medarbetare.

Enligt rapporten befinner sig en så stor andel som 49 procent av medarbetarna i ett utbränt tillstånd, medan en lika stor andel chefer anser att svårigheterna att rekrytera och behålla personal är ett av de yttersta hoten mot verksamheten.

”Dagens organisationer upplever en oavbruten, hittills oöverträffad grad av förändring. Så gör också deras anställda, som under 18 månader arbetat under nya förhållanden, från icke oumbärlig personal som över en natt gått över till att helt arbeta på distans, till första linjens arbetskraft som upplever större risker på sitt arbete än någonsin”, skriver United minds.

”Medan denna mer permanenta grad av förändring sätter in, är vi bara i början av att förstå de vittomfattande effekterna.”

Gamla regler gäller inte längre och nu mer än någonsin gäller det för chefer och ledare att förstå vad medarbetarna behöver och vill ha, fastslår analysföretaget. 

Tio i topp-listan över vad dagens kandidater önskar av en arbetsgivare ser ut så här:

 1.  Trygga arbetsförhållanden
 2.  Positiv arbetsmiljö
 3.  Pålitliga kollegor
 4.  Konkurrenskraftiga löner och förmåner
 5.  Resurser som främjar framgång
 6.  Opartiskhet i möjligheterna att utvecklas
 7.  Stöd för hälsa och välmående
 8.  Rättvis behandling
 9.  Motiverande, stödjande ledare
 10. Balans mellan arbete och fritid

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden