En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.

Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

Det är analysföretaget United Minds som granskat hur 18 månaders coronakris påverkat arbetslivet i många olika typer av verksamheter, och i en rapport slår fast att vi nått ”en vändpunkt” när det gäller förhållandena mellan arbetsgivare och medarbetare.

Enligt rapporten befinner sig en så stor andel som 49 procent av medarbetarna i ett utbränt tillstånd, medan en lika stor andel chefer anser att svårigheterna att rekrytera och behålla personal är ett av de yttersta hoten mot verksamheten.

”Dagens organisationer upplever en oavbruten, hittills oöverträffad grad av förändring. Så gör också deras anställda, som under 18 månader arbetat under nya förhållanden, från icke oumbärlig personal som över en natt gått över till att helt arbeta på distans, till första linjens arbetskraft som upplever större risker på sitt arbete än någonsin”, skriver United minds.

En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.

Läs också: Kraftig ökning av stress under året med corona

”Medan denna mer permanenta grad av förändring sätter in, är vi bara i början av att förstå de vittomfattande effekterna.”

Gamla regler gäller inte längre och nu mer än någonsin gäller det för chefer och ledare att förstå vad medarbetarna behöver och vill ha, fastslår analysföretaget. 

Tio i topp-listan över vad dagens kandidater önskar av en arbetsgivare ser ut så här:

  1.  Trygga arbetsförhållanden
  2.  Positiv arbetsmiljö
  3.  Pålitliga kollegor
  4.  Konkurrenskraftiga löner och förmåner
  5.  Resurser som främjar framgång
  6.  Opartiskhet i möjligheterna att utvecklas
  7.  Stöd för hälsa och välmående
  8.  Rättvis behandling
  9.  Motiverande, stödjande ledare
  10. Balans mellan arbete och fritid
Utmattad man som sitter i en park

Läs också: 5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på
Arbetsmiljö

3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.

Illustration på en person och två stora händer som ser ut att fånga personen.
Arbetsmiljö

Övervakning vanligare på jobbet – också i Sverige

Ju mer vi jobbar digitalt, desto lättare blir vi att övervaka. En färsk undersökning visar att många globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående, vilket reser frågetecken om metoderna.

Till vänster en av Ericssons byggnader. Till höger Peter Laurin.
Arbetsmiljö

Ericsson-chefen: ”Så blir framtidens kontor hos oss”

Peter Laurin, chef för Ericsson-koncernens affärsområde Managed Services, berättar om kontorens framtida roll i ett av världens största företag.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
arbetsmiljo1-2
Arbetsmiljö

Gör arbetsmiljö till årets heta utvecklingsfråga

Mer stress. Skyhöga sjukskrivningstal. Och nya regler som ställer höga krav på chefer när det kommer till arbetsmiljön. Deppa inte. Byt synsätt och ta tag i årets hetaste utvecklingsfråga istället.