Ska man könskvotera till styrelser och höga chefsposter?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Susanne Özmete

Gör: Grundare till och driver karriärprogrammet Klara K

JA ”Redan i dag finns en informell kvotering då undersökningar visar att män i ledande positioner hellre väljer män. Det gör även kvinnor, men de är för få för att det ska kunna göra större skillnad på de ledande posterna.”

JA ”Om vi ska kunna få till en snabb förändring i styrelser och på ledande poster är kvotering en nödvändighet.”

JA ”Trenden går i fel riktning och antalet kvinnor på ledande positioner inom närings-livet minskar.”

JA ”Jämställdhet handlar bland annat om att behandlas lika oavsett kön. Nyligen visade en undersökning att utbildningsnivån generellt sett är högre bland kvinnliga än manliga styrelserepresentanter. Trots detta finns en övervägande manlig majoritet i styrelserummen.”

Ingrid Jerneborg Glimne

Gör: vd på Lottericentralen

NEJ ”Håller delvis med dig när det gäller att män oftare väljer män än kvinnor, men däremot inte att kvinnor gärna väljer andra kvinnor. Det är tyvärr ofta så att kvinnor väljer män.”

NEJ ”Arbetet med att få fler kvinnor på ledande poster ska inte ske med kvotering utan genom att förändra rekryteringsgången på annat sätt, bland annat genom att få fler kvinnor aktiva och våga framhäva sig själva.”

NEJ ”Man kan inte bara titta på ett par års utveckling. Under 1900-talet infördes stora reformer för ett jämlikt samhälle. Det ska vi naturligtvis fortsätta att bygga på, men utan kvotering som snarare skulle förringa det kvinnliga könet.”

NEJ ”Jämställdhet är en fråga om att behandlas lika oavsett kön, hudfärg, religion, politisk uppfattning eller sexuell läggning. Att då förorda kvotering för en grupp framför någon annan strider mot den grundläggande principen.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden