Så skapar du bra arbetsmiljö

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Det är inte bara för trivselns skull som chefer bör arbeta för en god arbetsmiljö.
”Höga sjukskrivningstal är kostsamma. Om man inför rutiner som kan bryta sjukskrivningen i ett tidigt skede och snabbt får tillbaka medarbetaren i arbete, så sparar man mycket pengar”, säger Carin Årvik, jurist på Ledarna och expert på arbetsmiljöfrågor.

Detta har bevisats bland annat på Spendrups bryggerier AB i Vårby. Deras arbetsmiljöarbete ledde till att företaget sparade 4 miljoner kronor och att sjukfrånvaron minskade med 50 procent, enligt Arbetsmiljöverket.

Enligt lag har arbetsgivaren, och indirekt chefen, ansvar för det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).

Det betyder att man löpande undersöker vilka risker som finns på arbetsplatsen och hur man kan förbättra arbetsmiljön.

Riskerna är både fysiska faktorer som buller, skadliga arbetsställningar, farliga arbetsredskap och psykiska faktorer som för hög arbetsbelastning, mobbning och dålig stämning i arbetsgruppen.

Steg för steg-guide till bra arbetsmiljö:

1. Kontrollera vilket ansvar du har
Ansvaret för arbetsmiljön är kopplat till din befattning, och kan se olika ut beroende på vilket chefsjobb du har. Om man är ny som chef är en bra första uppgift att klargöra sitt arbetsmiljöansvar, och bli varse vilka uppgifter som ligger på ens bord.

Ofta nämns det i befattningsbeskrivningen, men du kan också få vägledning genom att granska företagets arbetsmiljöpolicy.
Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön ligger hos högsta ledningen. Mellanchefer kan ha fått vissa uppgifter delegerade till sin tjänst. Det ansvaret ska vara tydligt definierat och helst finnas skriftligt.

2. Skaffa kunskap
Som chef är det inte säkert att du har all kunskap om hur man arbetar med arbetsmiljöfrågor. Kräv stöd från din arbetsgivare. Helst både i form av utbildning och material som underlättar ditt arbete. Det kan vara allt från broschyrer om lagar och föreskrifter, till checklistor i punktform.

3. Kartlägg risker
Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren löpande kartlägger risker på arbetsplatsen. Vanligtvis gör man det genom skyddsronder eller arbetsplatsträffar. Men risker kan också upptäckas i medarbetarsamtal, attitydundersökningar eller mätningar. Det viktiga är att inte slå sig till ro i arbetsmiljöarbetet, bara för att man kartlagt riskerna en gång under året. Nya risker kan lätt uppstå i samband med en omorganisation, flytt eller annan förändring på arbetsplatsen.
”Omorganisationer kan lätt leda till att en medarbetare blir överbelastad. Det är en psykisk arbetsmiljörisk”, säger Carin Årvik.

4. Handlingsplan och åtgärd
När man hittar en risk måste den åtgärdas. I en handlingsplan skriver man ner vem som ska åtgärda risken och när. I vissa fall finns det risker som inte kan tas bort helt, då kan de hanteras på annat sätt, genom skyddsutrustning eller instruktioner.

5. Förebygg
De fysiska riskerna på en arbetsplats är ofta lättare att upptäcka än de psykiska.
Genom att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen kan du som chef minska sjukfrånvaron.
”För att se de psykosociala riskerna på arbetsplatsen underlättar det med en närvarande chef, som är med på fikarasterna och känner av stämningen bland medarbetarna. En chef som är tillgänglig bidrar också till en bättre arbetsmiljö. Det handlar om att regelbundet finnas till hands och fånga upp signaler”, säger Carin Årvik.

6. Ta hjälp
Om ni har avtal om företagshälsovård kan den hjälpa till i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det kan exempelvis handla om ergonomisk rådgivning eller stöd när du behöver ta tag i alkohol- eller andra drogproblem.

På arbetsplatser med minst fem anställda ska ett skyddsombud utses av det lokala facket eller av arbetstagarna direkt. Ett gott samarbete med skyddsombudet är till stor hjälp. Tänk också på att du har rätt att kräva att medarbetarna tar sitt ansvar och använder den skyddsutrustning som erbjuds och följer de regler som finns.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden