”Hjärnan hänger inte med”
Varför skrev ni den här boken?
”Vi har båda doktorerat inom beslutsfattande och är övertygade om att en viktig ingrediens för att nå framgång i såväl arbets- som privatlivet är att fatta kloka beslut. Det finns ganska många facklitterära böcker i ämnet, men de är ofta för krävande, varför få läser dem. Efter att vi konstaterat att i princip ingen läst våra doktorsavhandlingar ville vi skriva i ett format som passar dagens samhälle – underhållande, zapp-vänligt och samtidigt nå en bredare krets av läsare med konkreta råd och tips om hur man med små medel kan bli en bättre beslutsfattare.”
Vilken är den bästa boken ni läst om beslutsfattande?
”Båda två har varit väldigt inspirerade av Amos Tversky och Daniel Kahnemans forskning under vår egen forskartid. De var pionjärer inom området på sitt sätt och deras bok Heuristics and biases skulle vi nog säga. Sen har ju Kahneman nått ut till den stora massan med boken Thinking fast & slow och gjort ämnet hetare, vilket vi är honom evigt tacksamma för.”
Vilken är den vanligaste orsaken till att vi fattar dåliga beslut?
”Vi människor har inte hunnit med den enorma utveckling som skett i det moderna samhället och är därför inte rustade för att navigera i den komplexa värld vi lever i idag. När beslut blir oss övermäktiga agerar vi så som vi alltid har gjort och låter känslor styra i alltför hög grad. Man kan säga att vi människor alltjämt har en hjärna som är version 1.0 och att samhället av idag är, låt säga, version 21.0.”
I boken skriver ni om att fatta beslut som går utanför det som ”sitter i väggarna”. Varför är det så svårt?
”Vi är alla sociala varelser och vill gärna höra till och bli accepterade av de grupper som vi är en del av. Många gånger har det också historiskt sett fungerat bra att följa andra, till exempel när det gällt vår överlevnad. Samtidigt får det idag konsekvenser på vårt beslutsfattande och förmågan att tänka utanför boxen, att utvecklas och göra det bättre. Benägenheten att bete sig konformistiskt, att göra som andra gör, i kombination med att man i de flesta företag drabbas av kulturblindhet är några av skälen. Man gör som man alltid har gjort.”
Finns det någon gyllene regel för hur man fattar långsiktigt bra beslut?
”Viktigt är att vi inte kastar oss in i alternativen vi har framför oss på direkten, utan att först fundera över vad som är viktigt för dig eller din grupp i ditt eller ert beslutsfattande. Att fundera över kriterier och hur viktiga de är sinsemellan kan få oss att lyfta blicken från det som annars känns intuitivt rätt, vilket ofta begränsar oss i vårt sätt att tänka och välja. När vi låter känslor styra så satsar vi också ofta på kortsiktiga belöningar eller alternativ, så det är också väldigt viktigt att försöka strukturera beslut och se till vad de långsiktiga konsekvenserna kan tänkas bli. Vidare måste vi identifiera vilka beslut som är de allra viktigaste – vi skulle inte orka eller hinna strukturera upp alla beslut – och svara på frågor som varför man fattar beslut som man gör, vilken information man baserar besluten på och om man funderat över motsatsen – vad skulle hända om vi gjorde tvärtom?”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.