yvonne_ronnersfors
Yvonne Ronnerfors. Foto: Magnus Liam Karlsson

Rätt stöd i rollen gav fler kvinnliga chefer

Kvinnor har ofta fler frågor de vill ha svar på innan de hoppar på en chefstjänst. De vill till exempel veta om det erbjuds någon support, som coachning eller mentor. Män är ofta snabbare på att säga ja.”

Det säger Yvonne Ronnerfors, kommunikationschef på konsultföretaget Ramböll, en av de drivande bakom den metod som ökat andelen kvinnliga chefer på företaget.

Jämställdhetsambitionen har funnits länge på Ramböll, men på senare år har den fått mer och mer fokus. Sedan 2012 finns det ett uttalat mål att andelen kvinnliga chefer ska motsvara andelen kvinnor på företaget totalt.

I år nådde Ramböll för första gången hela vägen fram – och dessutom med god marginal. Företaget har nu 31 procent kvinnliga medarbetare medan motsvarande siffra för chefer är 34 procent. Detta ska jämföras med 2011 då andelen kvinnliga chefer var endast 19 procent.

Och det är inte någon slump. Bakom siffrorna finns ett medvetet arbete för en mer balanserad arbetsplats.

En viktig del i detta arbete handlar om att hålla koll på omvärlden via olika undersökningar och seminarier för att få en förståelse för vad som är viktigt för kvinnor för att vilja ta steget in i en ledarskapsroll.

Yvonne Ronnerfors erfarenhet är att kvinnor fortfarande tänker mer på hur de ska få sitt yrkes- och privatliv att gå ihop.

För att svara upp mot detta erbjuder Yvonne Ronnerfors och hennes chefskolleger på Ramböll anställningsvillkor som gör det lättare att kombinera jobb och hem. Exempelvis är arbetstiderna flexibla och det finns även möjlighet att vara ledig under perioder.

Dessutom finns det ofta en backup-person som kan rycka in när någon är ledig.

En annan tendens som Yvonne Ronnerfors har sett är att kvinnor gärna vill jobba där det finns andra kvinnor. En viktig åtgärd är därför att lyfta fram de kvinnliga cheferna på företaget.

”Vi försöker se till att det alltid finns en kvinnlig chef med på anställningsintervjuerna. När vi är ute på arbetsmarknadsdagar är vi måna om att ha med kvinnliga chefer. Och om vi blir tillfrågade om att delta på något seminarium skickar vi gärna en kvinna”, säger hon.

Även internt jobbar Ramböll för att visa upp sina kvinnliga chefer som inspiration för dem som ännu inte har vågat ta steget. Det sker bland annat genom att skriva om dem på intranätet och i det interna nyhetsbrevet.

Däremot är det aldrig genusfrågan som står i centrum, utan vad kvinnorna har gjort. Det finns även ett nätverk för kvinnliga chefer på företaget. Gruppen träffas några gånger per år och när­varon brukar ligga på omkring 80 procent.

Temat för mötena varierar, men precis som när det gäller nyhetsbrevet och intranätet ligger aldrig fokus på genusfrågan, utan på olika typer av jobbrelaterade frågor.

”På senaste mötet diskuterade vi aktivitetsbaserade kontor, och då var vi på studiebesök hos Microsoft”, säger Yvonne Ronnerfors.

Hon menar att en av de största utmaningarna när det gäller att få fler kvinnor på ledarpositioner är att få dem att våga ta det första steget. När de väl har fått sin första chefsroll är det betydligt enklare att motivera dem att ta nästa.

”Det finns en snöbollseffekt och när det väl har börjat rulla, rullar mycket på av sig själv.”

Ett tips som Yvonne Ronnerfors vill skicka med till andra som vill arbeta med jämställdhet är att våga se tillvaron som den är. Det är viktigt att inte förneka att kvinnor och män kan ha olika krav på en chefstjänst.

”Det går inte att blunda för det. Vi går åt rätt håll när det gäller jämställdhet, men det är fortfarande en lång resa kvar”, säger Yvonne Ronnerfors.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden