somn_halsa
Illustration: Sanna Mander

Vila, så blir du en (ännu) bättre chef

Att kunna stänga av jobbet blir viktigare ju högre upp i organisationen du kommer. Och knepet för att lyckas är att börja med ett litet steg.

Beteenden som gynnar en ung person som klättrar i karriären är till stor del samma beteenden som kan skapa problem för den som nått en chefsposition. Om det handlar Marshall Goldsmiths bok What got you here won’t get you there från 2007. Goldsmith tar upp beteenden som att aldrig ge sig i en argumentation, att engagera sig för mycket i varje diskussion och att helt gå upp i ett kortsiktigt mål.

På samma sätt är det viktigare för chefer än för övriga medarbetare att ta ordentliga pauser från jobbet och att sova tillräckligt, konstaterar psykologen Ron Friedman i en artikel på Psychologytoday.com. Varför då? Jo därför att de förmågor som påverkas mest av stress och utmattning är just de som ett gott ledarskap bygger på.

Som god kommunikation, att vara vaken nog att uppfatta rätt signaler och inte brusa upp vid motgångar. Ju högre upp du befinner dig i organisationen desto oftare måste du också fatta svåra beslut, vara klar nog att tydligt kunna se problem och konsekvenser. Som ledare sätter du dessutom kulturen i hur mycket och när ni förväntas vara uppkopplade mot jobbet.

Så hur lyckas man som pressad chef få den för det goda ledarskapet nödvändiga vilan? Börja i det lilla. Försök hitta en sak i ditt beteende som inte är så svår att ändra på och börja där.

1) Lämna mobilen i väskan eller i ett annat rum när du kommer hem på kvällen.

2) Lär dig hur man programmerar mejlprogrammet så att det skickar mejl du händelsevis ändå skriver på kvällen tidigt nästa morgon så du och dina kollegor inte fastnar i ett mönster där man förväntas svara på mejl på kvällstid.

3) Hitta på en aktivitet kvällstid som du slukas upp av. Du får nya tankar och distans som behövs för att få perspektiv. Att bli av med ett dåligt beteende kräver ofta att man hittar ett nytt, positivt beteende att ersätta det med.

Läs hela artikeln här.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden