somn_halsa
Illustration: Sanna Mander

Vila, så blir du en (ännu) bättre chef

Att kunna stänga av jobbet blir viktigare ju högre upp i organisationen du kommer. Och knepet för att lyckas är att börja med ett litet steg.

Beteenden som gynnar en ung person som klättrar i karriären är till stor del samma beteenden som kan skapa problem för den som nått en chefsposition. Om det handlar Marshall Goldsmiths bok What got you here won’t get you there från 2007. Goldsmith tar upp beteenden som att aldrig ge sig i en argumentation, att engagera sig för mycket i varje diskussion och att helt gå upp i ett kortsiktigt mål.

På samma sätt är det viktigare för chefer än för övriga medarbetare att ta ordentliga pauser från jobbet och att sova tillräckligt, konstaterar psykologen Ron Friedman i en artikel på Psychologytoday.com. Varför då? Jo därför att de förmågor som påverkas mest av stress och utmattning är just de som ett gott ledarskap bygger på.

Som god kommunikation, att vara vaken nog att uppfatta rätt signaler och inte brusa upp vid motgångar. Ju högre upp du befinner dig i organisationen desto oftare måste du också fatta svåra beslut, vara klar nog att tydligt kunna se problem och konsekvenser. Som ledare sätter du dessutom kulturen i hur mycket och när ni förväntas vara uppkopplade mot jobbet.

Så hur lyckas man som pressad chef få den för det goda ledarskapet nödvändiga vilan? Börja i det lilla. Försök hitta en sak i ditt beteende som inte är så svår att ändra på och börja där.

1) Lämna mobilen i väskan eller i ett annat rum när du kommer hem på kvällen.

2) Lär dig hur man programmerar mejlprogrammet så att det skickar mejl du händelsevis ändå skriver på kvällen tidigt nästa morgon så du och dina kollegor inte fastnar i ett mönster där man förväntas svara på mejl på kvällstid.

3) Hitta på en aktivitet kvällstid som du slukas upp av. Du får nya tankar och distans som behövs för att få perspektiv. Att bli av med ett dåligt beteende kräver ofta att man hittar ett nytt, positivt beteende att ersätta det med.

Läs hela artikeln här.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden